sirien píše:
ale staromilci zvyklí na svoje jako Ty prostě odmítali změnu - nebo přiznat, že je na daném stavu vůbec něco špatně.
Exaktně stejná debata, to je fajn pro staromilce :)
Jen jako obvykle podotknu, že "životy" nejsou dědictví DrD, ale DrD je převzalo z dobových počítačových her, kde se "výdrž postavičky", klasicky počítala v "životech" (v anglických originálech). A ti, co hráli celé dětství tyto hry, tak byli na počítání "životů" u postav, jakožto míry "umírání" zvyklí.
A jako obvykle dodám ...
Tobě vyhovuje víc interpretace, že po celém dni stráveném boji obouručním mečem proti halapartnám, sekerám, družstvu lučišníků a démonickým potvorám, má hrdina "stres", ze kterého se vyspí. že je lepší se vyspat ze stresu než ze zranění.
Píše:
a tím co mechaniky tvrdily že se děje (únava, odpočinek)
mně v epické fantasy představa, že postavám spánkem rychle srůstají rány a zlomeniny, nevadí :) kdybych v tom měl hrát Omegu, tak neřekne, ale v DnD?
ono obojí je stejný bullshit, který hráči tohoto typu her akceptují (jedni víc jedno, druzí víc druhé). protože vědí, že DND není o realitě, ale o epické fantasy.
není nějak absurdní pohled, že "hrajeme epickou fantasy hru, tak sakra chci aby z nepřátel i z mojí postavy stříkala krev, lámaly se při boji kosti, chci krvavé popisy pro protivníky i pro sebe, ale hrdinové to budou epicky ignorovat a tak jako ve filmech, do zítra či pozítří se nám rány zacelí. that is epic!".
tak jasně, pro vesnickou fantasy je ten jaky ty píšeš "nový pohled" pochopitelnější. krve moc není, je to všechno hlavně psychické vypětí a únava.
obáváš se, že "novomilci" odkojení počítačovejma hrama mají problém s tím, že chvilku je "červený bar skoro na nule" a za chvíli je postava OK.
tezi o tom, že inflace HP štve spoustu hráčů mají na svědomí podvratné živly ... je to v podstatě woke útok na podstatu DND :P
asi je celkem jasné, že když má někdo v sobě zažrané DrD a někdo Fate, tak to uvidí velmi odlišně. Kdo vyrůstá se stresem vidí svět jinak než ten, kdo vyrůstá s životy :)
zvykneme si na to, že stejně nikdo nikoho v této diskusi nepřesvědčí. York si nezvykne, i mnoho dalších si nezvykne.
Pro mě nejsou životy svatá kráva a klidně je pošlu dole vodou ... ale "body výdrže" tomu fakt říkat nebudu :) ne z rebelství, ale protože to zní sterilně a to se mi nelíbí.
sirien píše:
já hlavně moc nevim, co je na výdrži nějak extra "nežánrovýho".
to je ten paradox ... originály jedou na hit pointech a power pointech, ale zpovykaným pražákům se "body čehokoli" nelíbí :)