Jerson:Já si hlavně myslím, že
1) děti, s kterýma lze nějak myslitelně hrát RPG, jsou již dostatečně komplexní stvoření, že jim v hlavě neběhají jednoduchý a snadno rozluštitelný jednosměrný myšlenky, a stejně jako je "slušné" dítko schopné ve hře hrát dobráka nebo naopak parchanta, tak je téhož schopné i "neslušné dítě" a klidně bude hrát jak parchanta, tak paragona dobra a spravedlnosti. Tj. neexistuje žádná jasná konzistentní implikace A => B ukazující, že "zlé" dítě se bude ve hře chovat taktéž "zle" (samozřejmě takhle jednoduše černobílé to nebude nikdy, ale pro jednoduchost si slovo "zlé" dosaďme za "dítě chovající se způsobem, který pro mě jako pro rodiče může být alarmující).
2) i kdyby existovala výše zmíněná implikace a "zlé" dítko se ve hře projevovalo častěji taktéž "zle", pořád tu máme fakt, že naprosto v pohodě se chovající jedinci ve hrách jako je DnD běžně hrají parchanty. A dostáváme se do toho, že i kdyby platilo, že A => B, tak, jak jsme víme z výrokové logiky, tak automaticky neplatí, že B => A.
A když si to shrneš, tak i kdybych věřil tomu, že dítě, které se v reálu chová nevhodně to promítne i do své hry, tak já stejně nemám jak to poznat čistě na základě toho chování ve hře, takže snažit se z něj nějak vyvozovat závěry související s reálným chováním toho dítěte nebo jeho výchovou je úplně marné.
York píše:
Jako rodič fakt nechceš, aby děti u babičky hráli hru, ve který budou dělat tyhle věci.
Jako rodiči by mi to bylo úplně jedno protože 1) doufám, že moje mamka je dost rozumný člověk, aby stejně jako já věděla, že z toho nemá smysl vyvozovat žádné závěry, stejně jako nikdy neřešila, že i v mladším věku hraju hry kde přejíždím autem prostitutky a vraždím konkurenční mafiánské gangy, protože věděla, že to o mém reálném chování a výchově nic nevypovídá; 2) i kdyby měla třeba obavy, tak si to s ní vyříkám a nemá smysl kvůli tomu nějak řešit to dítě, když samo nic špatného nedělá a celé je to spíš o stereotypních názorech pozorovatelé a 3) i kdyby měla obavy a nechtěla si to vysvětlit, tak mě ve finále je docela fuk, co si o tom myslí ona, protože já vím, že je to blbost a to mi bohatě stačí. Poučovat svoje děti nebo se pozastavovat nad jejich hrami jen proto, že někdo jiný méně znalý je ignorant do mé představy dobré výchovy dítěte a správného rodičovství nezapadá.