Produkty

28.3.2026 20:38 - chrochta
Ofiko herní svět? No hurá!
28.3.2026 21:05 - Gergon
Jak se to vezme - je to oficiálně herní svět určený pro JaD, ale není to oficiální svět Jeskyní a Draků, ty jsou stále bezsettingové =)
28.3.2026 23:15 - sirien
Je to legitimní rozšíření JaD stejně jako když Wizardi pro DnD vydají nějaký DnD svět - neznamená to že by DnD bylo najednou svázané s tím světem, ale ten svět zjevně je pro DnD. Tady to je stejné - pro JaD snad vyjdou nějaké další světy (hrozně moc toužim vydat svět Stínu ve kterém funguje Fokus roll, nejspíš v podobě kampaně těch dobrodružství z Fokus rollu, ale to letos bohužel nemá prioritu; a mám v šuplíku jeden další projekt který má prioritu ještě níž, ale hrozně rád bych ho někdy udělal...), ale Dragonaer určitě je pro JaD.

Ta vazba mezi Dragonaerem a JaD měla být původně volnější, ale přispění nemalé části JaD týmu do toho jak ten svět a herní materiály v něm vypadají hodně překročil nějakou hranici toho kdy by mělo smysl se tvářit že to není "ofiko" JaD produkt. Konkrétně hranici toho že cokoliv co (by) se nám (...aktivnějším JaD autorům) nelíbilo jsme s Gergonem přepracovali nebo aspoň zbrousili, a pokud není žádný důvod se vůči něčemu vymezit nebo od něčeho (mechaniky, oboru povolání...) distancovat, tak to vymezení že to "neni ofiko" najednou nedává reálně smysl.

Kromě toho tam Gergon zapracoval pro JaD všechny classy co jsme z JaD vyhodili, takže pokud někdo fakt postrádá Paladina nebo Rangera (nebo hraje orient popř. nehraje orient ale nemá vkus a postrádá dokonce Mnicha, mumlymumly...), tak v Dragonaeru je dostane - JaD style se 3 novejma Oborama navíc (občas - ne vždycky - víc setting specifickejma než jsme dělali v JaD samotných, ale to je u těhle class spíš výhoda - obtížnost setting agnostic nových oborů pro ně byl velký důvod proč šly pryč). A nějaké další drobnosti k tomu.

(Disclaimer: zbyly tam nějaké věci které některým jednotlivcům mezi námi nesedí - ale to se dá říct i o JaD samotných, jak původních tak teď 24e, kde nějaké věci taky byly kompromisy nebo přímo přes něčí skřípění zubů, občas - často - i těch mejch, to je osud čehokoliv co neni one-man show).

Výhoda pro publikum je ta, že Dragonaer je pro Gergona zjevně velká srdcovka se kterou má (už rozjeté) další plány, takže ongoing support k Dragonaeru by měl být citelně větší než tomu doteď bylo u JaD (i když tam se snad taky blýská na lepší časy už docela brzo - zkrácená deadline pro 24e update do toho trochu hodila vidle, ale 24e update je taky důležitej support, takže...)
29.3.2026 14:02 - LokiB
Vím, že chceš jen hlasování ... hlasuju v tomto srovnání pro převzatý.
a to primárně proto, že nemám designově rád takhle roztahaná záhlaví tabulek. Kdyby tam nebyl ten úvodní řádek Zásah / Vlastnosti (který je za mě přebytečný a málokdo si ho významně všimne), tak bych to třeba přehodnotil.
A taky mi nesedí odlišné odsazení v záhlaví u Název/Cena/Váha a nadpisů sloupců Jednoruční/Obouruční/Typ

(mimo tuto diskusi si zabrblám na Váha, grrrr, ta mi fakt pije krev :/)
29.3.2026 14:22 - sirien

dobře, ... chápu, ptát se na vox populi pro nedobroušenej nástřel konceptu je zjevně naprosto kontraproduktivní.
29.3.2026 17:22 - LokiB
Nebo naopak, můžeš tak získat náměty, co dobrousit ... ;)

Jinak máš pravdu, z pouhého nedobroušeného obrázku není poznat, co hodláš ještě dobrušovat (protože s tím nejsi úplně spokojený), a co naopak určitě plánuješ ponechat, protože jsi s tím plně spokojený ... takže pro hodnocení "konceptu" neumím dát lepší zpětnou reakci.

Mohl jsem jen hlasovat pro původní, bez toho slovního doplnění, jestli by to pro příště více vyhovovalo :)
30.3.2026 00:54 - sirien
Idea byla že si na vox populi otestuju jen ten samotnej koncept toho, že místo aby zbraně měly všechny svoje vlasntosti naházený na jednu nepřehlednou hromadu v jedný buňce jednoho sloupce, kdy na pohled neni pořádně poznat ani jestli to má bejt obouruční a člověk snadno přehlídne že to je jedenapůlruční, natož aby snadno rychle našel pohledem všechny vytříbený nebo lehký - nebo nedejte bohové vytříbený a lehký, a vyznat se tam v tom jakej je vlastně reálnej rozdíl mezi zbraněma (nebo, naopak, neni) je hell, tak bych celej tenhle sloupec rozpustil mezi vícečetný sloupce kdy každej tag má vlastní sloupec a v něm je jen ikona toho jestli to ta zbraň má nebo ne (a místo checkboxu sem tam použil písmena začátku tagu - kterej je vypsanej celej v záhlaví - aby to bylo čitelný i po řádcích bez toho aby člověk pořád kontroloval záhlaví; jakože jo, musíš se v tom trochu zorientovat, ale přijde mi že zapamatovat si že V je Vytříbený a L je Lehká a T je Těžká a DL je dlouhá je pořád dost intuitivní a v důsledku o hodně přehlednější než se orientovat v tom bordelu jedný hromady v jednom sloupci)

Bohužel nejsi sám jehož reakce byla že mi řekl že staré je lepší, aby se obratem ukázalo že vůbec nehodnotíš ten koncept o který mi jde ale reaguješ na celkové formátování té tabulky jakoby to byla její finální verze - což rozhodně nebyla, byl to rychlej draft co sem přeházel jen abych sám viděl jestli ten koncept vůbec jde udělat, s nějakym většim formátovánim (jako vodící linky mezi těma sloupcema, který by to potřebovalo... nebo dokonce ladění celýho záhlaví) sem se vůbec nepatlal.

A mimochodem ta současná tabulka je něco na co sou možná všichni deset let zvyklý, ale je to hroznej shit. Očividně sem měl ten dojem už před pěti lety, protože sem do JaD doplnil aspoň grafický vodící čáry podél tabulky co ukazujou obouručnost a jedenapůlručnost a vytříbenost. A zjevně to je ještě větší shit protože i po pěti letech hraní JaD / DnD jsem až teď když sem si dělal nějaké analýzy nových 24e mastery schopností a naházel sem si to do excelu s překvapením zjistil, co některé zbraně vlastně dělají nebo umí (nebo naopak jak byly odfláklý protože jsou naprosto identický až na to že jedna je bodná a druhá sečná, což je v 5e naprosto bez rozdílu, jen jedna je dvakrát dražší než druhá... ale tak moje mínění o designu zbraní nebylo nikdy valný, takže žádnej šok, ale... jako zjistil sem to po pěti letech hraní toho systému a designování v něm)
30.3.2026 03:13 - LokiB
A já jsem i napsal, že bych té změně případně fandil, protože záměr jsem snad i pobral ... ale prostě nemůžu, sorry, vzhledem k tomu, že porovnávám dva vizuály, u jednoho je to "má to chyby, ale vypadá to slušně" a u druhého "má to logický potenciál, ale vypadá to blbě".

Ok, takže chápu stažení, protože to srovnání pak není fér.

Tabulky zbraní v systémech mám rád, jsem rád, když jsou přehledné a když v nich vidím rychle informace, které hledám (a to ne proto, že hledám ideální kombinace, ale že dělám nerad "pixelhunting" po informacích, které chci mít snadno dostupné).

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.042489051818848 secREMOTE_IP: 18.97.14.81