SPEAKER FOR THE DEAD (100% spoiler free)
Hodně jiná knížka než Ender's game. Což je vlastně velmi dobře, protože to neni jen znovu totéž. Stand-alone, ale popravdě nevim, jestli by bez předchozího čtení Ender's game měly některé její aspekty tu váhu, kterou mají. (A je to teda první knížka navazující trilogie podle všeho - a ano konec je otevřený, ale příběh knížky samotné je vcelku uzavřený, takže čtení není přímo "závazek" na dalších X knížek v řadě.)
Je to o tom co Ender dělal (dělá) po událostech Enderovy hry. A o tom jak se lidstvo - a Ender - setká s další inteligentní mimozemskou rasou, tentokrát výrazně pod vlastní technologickou úrovní.
Loki: ...a sem blb, hned co si začal brečet o tom jak "moderní literatura" nemá "morální poselství" sem tě měl obratem odkázat na Enderovu hru. A klidně i na Speakera. (A řemeslným zpracováním za mě řádově nad Čapkem.)/Loki
A je to - fakt dobrý. Popravdě po dočtení mám pocit že po vší té klasické a "vyhlášené" literatuře kterou poslední dobou čtu to je po dlouhý době první fakt dobrá knížka. Není ale dokonalá.
Některé věci okolo technologie ("internetu", počítačů...) a vědy (zejména úrovně pokročilé biotechnologie a medicíny - je fascinující, jak věci co považujeme za hi-tech nebo až normální byly ještě "nedávno" v SF kategorii) jsou divný a když sem se nad nima zarazil, musel sem si připomenout, jak je ta knížka vlastně stará (letos 40 let) - pak mi došlo že na svojí dobu to je vlastně až překvapivě přesné, jak obecně, tak v mnoha detailech.
Co mi (trochu) vadilo byla struktura začátku knížky. Příběh se otevře na planetě dlouho před Enderovým příletem a nějakou dobu se tam zdrží. Což by samo o sobě bylo ok, děj i postavy tam jsou zajímavý a knížka rychle vtáhne. Problém je, že Ender pak přiletí a zhruba stejně dlouhou dobu stráví tím, že zjišťuje, co se tam stalo - což ale já jako čtenář už vim (v detailu i líp než Ender). Sice se tam dějí i nějaké další věci a děj se pak plynule posune dál, ale stejně by mi asi vyhovovalo víc kdyby knížka začala Enderem a byla vyprávěná jen/převážně z jeho perspektivy, s minulostí doplněnou v retrospektivě s tím, jak jí Ender sám odhaluje. Což by bylo i sugestivnější co do jeho práce jako Speakera a toho jak se dozvídá o lidech o kterých pak mluví.
Plus pár věcí co se pak dějí ke konci by mohlo být trochu líp předeslaných/nastíněných plus některé postavy a vztahy/interakce mohly mít víc prostoru - ale pro pointu a děj knížky nebyly klíčové; mě by asi zajímaly víc, jestli by s nimi knížka samotná byla lepší těžko říct.
A... to je po dlouhý době vlastně v podstatě fakt všechno co bych vytknul. Děj má tempo, bez hluchých míst, postavy, vztahy i interakce působí živě a přirozeně (s ohledem na to, kdo se jich účastní - což je bod kde myslím je fakt dobré číst nejdřív Enderovu hru), jazykově to není žádná "poezie", ale čte se to příjemně.