Volná diskuze

shari
15.5.2022 08:13
BrnoCon 2022
Dne 28.5.2022 se v Brně (huh) bude konat BrnoCon!
Můžete si zde zahrát různá RPG, deskovky, poslechnout si pár přednášek a setkat se s ostatními!
Více informací najdete zde: http://www.rpgpribehy.cz/brnocon-2022/

Registrační formulář je zde: https://forms.gle/iXKQ6qYLQCVgZFww7



(PS: nejsem organizátor, jen tam vedu dvě hry)
Autorská citace #1
25.5.2022 10:08 - shari
Program BrnoConu byl změněn - přibyla hra Námluvy slečny Tofftové v sysému Blades in the Dark, pokud by vás něco zaujalo, máte ještě možnost se přihlásit.

Informace o obsazení her najdete tady.

Autorská citace #2
30.5.2022 10:37 - shari
Tak BrnoCon 2022 je úspěšně za námi. Yay! A jak to vlastně probíhalo? No, za sebe můžu popsat jen aktivity, kterých jsem se osobně účastnila, takže toho moc nebude.
Hned při příchodu jsem jako Vypravěč dostala sendvič a sušenku. Což je milé. (opravdu, není to ironie) Místnost, kde jsem měla vést hry, jsem našla snadno, přičemž pojmenování "RPG salonek" bylo poněkud vznešené na to, že to byla šatna s velmi malým stolem. Což není výtka, jen mě to pobavilo.

Na první hru, Invaze z pravěku v systému TORG Eternity (přeloženo tady na Kostce), se mi hráči sešli včas, rozebrali si postavy a začali jsme hrát. Popsala jsem jim základní pravidla (čím házet a co přičítat) a úvod do situace. Hráči se celkem rychle vžili do svých postav a i jako skupina se dobře doplňovali. Poté, co v úvodu utekli před útokem dinosaurů a ještěřích lidí, se potřebovali dostat přes pravěkou vegetací zarostlý New York někam do bezpečí. Zhruba polovinu dobrodružství jsem improvizovala, protože se rozhodli, že se vydají na hasičskou stanici, která tam nebyla popsána. Ale dávalo to smysl, takže tam došli a cestou ještě vyrabovali trafiku, kde našli zapalovač. Na hasičské stanici odčerpali benzín z hasičsekého auta do kanystru, našli pár mrtvol a nějaké zbraně, přičemž hipsterský atlet trval na tom, že "kvér nechce, stačí mu baseballová pálka". Následně v hlavním souboji se lokální celebritě povedlo pomocí polystyrenového chleba ochočit triceratopse, a protože "viděl při natáčení poníka, takže ví, jak jezdit na triceratopsovi", pokusil se na něj vylézt. No, triceratops a poník jsou přeci jen něco trochu jiného. Nakonec se probojovali až do nemocnice, která byla prozatím bezpečná. Ale co teď s tím kanystrem a zapalovačem?

Pak následovala série přednášek, která byla celkem OK. Mausritter vypadá zajímavě, možná si ho i pořídím. Blades in the Dark mám už na seznamu, takže tomu jen přednáška zvýšila prioritu. Witcher RPG mě nijak extra nezaujalo a hororová atmosféra v RPG byla OK, ale v podstatě nic moc nového jsem se nedozvěděla.

A pak byl čas na moji druhou hru, Ve spárech prastarého ledu v systému Jeskyně a Draci. Toto dobrodružství bylo tak trochu experimentální a vytvářela jsem ho speciálně pro BrnoCon. (Někdy v budoucnu ho upravím a dám ho sem.) Hráči přišli relativně včas, porozebírali si postavy, přičemž dva hráči byli úplní nováčci. Což je fajn, nováčky mám ráda. Po úvodu, kdy se prodírali vánicí, ačkoliv byl konec léta, konečně došli do cílové vesnice, ale ta byla pod útokem zlobrů. Tak zlobry pobili, chytrými dotazy a pár hody zjistili, že zlobři přišli z dolu a takovýhle útok pro ně nebyl normální. Pokecali s vesničany, ti jim řekli o dalších nebezpečích v okolí a po krátkém odpočinku se vydali do dolu. Tam se střetli se dvěma kudlanktullhu, které jen taktak pobili. Tady jsem trochu zazmatkovala ohledně stavů a soustředění, a taky jsem zjistila, že jsem jako předpřipravenou postavu vyrobila živlového druida, ale nedala mu žádná živlová kouzla. Což je mi velmi líto a omlouvám se za to. Nakonec došli do aboletího chrámu, kde se ukázalo, že vlci nejsou moc dobří ve šplhání, a kde našli celkem obstojný poklad a i způsob, jak vyřešit tuto nenadálou zimu. Jako družina fungovali celkem dobře a hra s nimi mě bavila.

Po druhé hře jsem bohužel musela zmizet na jinou akci, takže jsem nestihla kostýmovou soutěž, která se podle ohlasů na discordu prý vydařila. Celkově jsem si BrnoCon užila.
Autorská citace #3
30.5.2022 18:23 - RoVan
Mám jenom omezenou zkušenost, přijel jsem až v polovině akce a vedl hru jen v jednom bloku. Mrkwovu přednášku o Mouseritter jsem bohužel nestil a sendvič jsem si zapomněl vzít.

V době kdy jsem si vybíral co budu uvádět byly v anotacích jen fantasy hry. I když je fantasy můj běžný žánr, rozhodl jsem se uvést něco jiného a sice CoC v dvacátých letech (v Exiho překladu).

Herní místnost byla na jednu stranu docela šok, ale na druhou, pro CoC atmosferickou jednorázovku, milé překvapení (kam se prázdná třída hrabe na šatnu s jedním malým oknem).

Na Večeři u Emersonů jsem měl u stolu 4 hráčky, většinou se zkušenostmi s D&D.
Jedna dorazila dokonce ve vážně povedeném dobovém oblečení.
Zápletka se točila kolem pozvání do rodinného sídla společné známé postav, dcery ostrakizovaného profesora antropologie. Nepůjdu přes detaily, ale myslím, že jsme měli docela hustou atmosféru ke které přispíval moc hezký roleplay a aktivita všech hráček/ postav (tanečnice, novinářka, podvodnice a kurátroka muzea). Přes všechny myslitelné pletichy kostek, vyvázly všechny naživu a přerušily rituál ke stvoření Shoggotha a je nedostal k večeři.

Snoubenka, která se mnou jela jen jako doprovod a nebyla nikde přihlášená, byla nakonec přibrána na BitD, takže taky spokojenost.

Con byl poměrně komorní, ale v menších prostorách to tak ani nepůsobilo a podněcovalo to ono "komunitní setkávání" nicméně to určitě má cenu trochu rozšířit. Jsem docela zvědavý, jak to bude vypadat na přesrok.
Autorská citace #4
30.5.2022 21:27 - Log 1=0
Tak já dodám pohled běžného účastníka.

No, byl jsem spokojený, bylo to velmi příjemě komorní a s hezkou atmosférou. V zájmu pravdy nutno říci, že šlo poznat, že se jedná o první ročník a projevily se nějaké ty porodní bolesti. Ale nebylo to nic, co by mi bránilo si akci užít.

V prvním bloku jsem si vybral Mausrittera, protože mě zaujal, a chtěl jsem si ho vyzkoušet. A i když nejsem fanda extrémního minimalismu, tak to je docela fajn hra. Plánuju pořídit.

Organizátoři pro čas oběda zařídili slevu na pizzu, ale já šel raději do blízké hospody. Nechal jsem tam tolik peněz, že jsem si říkal, jestli jsem si neměl tu pizzu dát radši taky. Ale to je problém můj, ne Brnoconu.

Přišel jsem tak akorát na přednášky. Mrkew představil Mausrittera a OSR, a asi to bylo dobré jako úplný úvod, ale neřekl tam nic, co bych po té jedné hře nevěděl sám. Ale to není jeho vina, ten systém je prostě tak jednoduchý. Následoval jestli se nepletu Gurney s představením Blades. Super v tom smyslu, že zmínil spoustu věcí, co jsou na tom systému mimořádné. Ale měl vlastně opačný problém než Mrkew, já jako někdo, kdo to hrál, věděl, že se na spoustu zajímavého nedostalo. Ale byla to půl hodina, ve které ho ještě jeden chytrolín z publika zdržoval OT diskusí o Bídnících. Pak představil Jaroslav Zaklínače, což je systém, který neznám. A myslím, že jsem si udělal docela solidní obrázek o jeho přednostech a slabinách, což kvituji. Následovala nesystémová přednáška o temné atmosféře, kde jsem zůstal spíše ze zdvořilosti, protože temnou atmosféru jednak neoblibuji, jednak mám hráče, kteří ji spolehlivě zabijí. Zvedl jsem se, jakmile to udělala Shari.

U té jsem měl zamluvenou odpolední hru. A celkem mi vadilo, jaký je na ni malý stůl a místnost. Ale bral jsem to i tak s nadhledem. A je naprosto objektivní fakt, že Jeskyně a draci jsou naprosto boží systém, který si musíte koupit... Ne dělám si srandu. Teda ne že bych si to nemyslel, ale objektivní můj názor samozřejmě není ani náhodou. Ale i když jsem po Alchymistovi sahal s kapkou nervozity, potvrdil jsem si, že jsem s ním spokojen. Co se týče Sharina dobrodružství, tak bylo z těch jednodušších, ale bavilo, což je hlavní, a vzhledem k omezenému času a přítomnosti úplných začátečníků to bylo možná dobře. A procpal jsem tam jméno své postavy, takže spokojenost.

Pak večeře, fajn tousty a limonáda v conové "čajovně" a komunitní setkávání, hlavně s Jaroslavem, Gurneym a Demonicou. Následovala největší ne-RPG část programu, cosplayová soutěž. Která měla jenom tři účastníky. Ale byli dost dobří a i když si jednu z hlavních cen nemohli neodnést, protože ty byly taky tři, tak si je podle mě všichni zasloužili.

A závěr tvořilo slosování účastníků celokonové soutěže. Na kterou jsem se vybodl, ale přihlásil jsem se k tahání z bedničky, ať se tay zapojím. Sice jsem vítězům komolil jména, ale myslím že jim to nevadilo. Mě to nevadilo určitě.
Autorská citace #5
30.5.2022 21:43 - shari
Log 1=0 píše:
Co se týče Sharina dobrodružství, tak bylo z těch jednodušších, ale bavilo, což je hlavní, a vzhledem k omezenému času a přítomnosti úplných začátečníků to bylo možná dobře.

Ono bylo jednodušší právě kvůli tomu omezenému času. :) Ten elfí věštec na začátku tam původně vůbec neměl být, přidala jsem ho, když jsem zjistila, že budu mít k dispozici tři hodiny místo čtyř.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.070954084396362 secREMOTE_IP: 54.242.75.224