Necromancer píše:
...autismus se rozšířil důvodně...? XD
Off tho... Nevím, jak si vykládaš význam důvodně, ale pokud se nepletu, tak ano. V tomto případě byl vývoj s inklinací k hysterii poměrně "offi" a co já vím, vycházel přímo z lékařského prostředí. Stačila jen domněnka a hoplá. Lidská společnost je naneštěstí iracionální...
Jerson píše:
Ostatně názor, že Středozemě je pro účely RPG nehratelná, že jde o oblast jednoho příběhu, asi nevznikl a nerozšířil se jen tak bezdůvodně
Napadá mne, že lidé zrovna tak nehrají/nepřehrávají (alespoň jsem osobně nic takového neviděl v nějak hojném počtu) třeba nějaké konkrétní mýty. Půjčují si sice "feeling" případně nějak upravují setting, ale potřebu zasazovat přímo do konkrétního děje a dějového kontextu své vlastní hry nějak nemají.
Tak si říkám, jestli to není trochu i o tom, že zasazovat a hlavně zasahovat do posvátné krávy, že se to "prostě nedělá" - lidský perfekcionismus, fakt že se jim nedaří zreplikovat atmosféru (nebo si to jen myslí), případně udržet kvalitativní laťku vzhledem k původnímu dílu, nutnost průzkumu a potřeba být předloze věrný, což mi přijde, že může být často fanouškův problém - takové to "musím prvně všechno zjistit, než... a clověk tak v podstatě sám vytváří překážky vlastnímu vyprávění - snaží se dohnat očekávání?
IMHO mi přijde s trochou snahy o nějakou objektivitu obtížnější napasovat něco do prostředí, které je nějak těsněji spjato s nějakým příběhem a je komplexní, než od podlahy vymyslet vlastní - ale to je v podstatě hlavně leností :)