Tipy a triky

Rytíř
5.5.2015 18:48
Bavili jsme se už o odměnách všeho druhu, ale jednu jsme přece jenom vynechali - odměnu ve formě schopností navíc pro zasloužilé postavy hráčů. Nechejme teď stranou rozdělování ZK, opusťme na chvíli vděčné téma magického vybavení postav. Řeč je o odměně nad rámec pravidel!
6.4.2016 00:16 - sirien
MarkyParky píše:
Tak jak to je. Nesouhlasí se mnou? Nebo mi nerozumí?

Většina lidí jim prostě nerozumí a ti co jim rozumí s nimi nesouhlasí.
Ti, co jim nerozumí si občas řeknou o vysvětlení od těch, co jim rozumí, a pak s nimi taky nesouhlasí.

(actually, znělo by to jako dobrej bonmot, ale když si vzpomenu na diskusi k prvnímu dílu Tvé Drakkar teoretické série, tak to docela sedí; přiznám se, že potom co jsem tak hrozně nesouhlasil s tím prvním a potom, co jsem následně viděl, jak je naprosto nemožné Ti vysvětlit, co je s ním špatně, jsem neměl sílu číst ty další... ale shodou úplných náhod mi zrovna dneska jeden člověk na IM psal, že je četl všechny a že s nimi v podstatě taky nesouhlasí...)
6.4.2016 00:29 - MarkyParky
Sirien píše:
...a potom, co jsem následně viděl, jak je naprosto nemožné Ti vysvětlit, co je s ním špatně,...


Tak pokud si to dobře pamatuju, tak náš hlavní rozpor byl v tom, že jsi se mi snažil vysvětlit, jak jsem špatně popsal věci, které v tom článku vůbec nebyly.

To se pak není co divit, že to bylo nemožné ;o)
6.4.2016 00:42 - sirien
...zatímco Arten a Boubaque a další byli ve své snaze o hodně úspěšnější, že?

(aby Jerson zas nemrmlal, tak ta diskuse je tady)
6.4.2016 01:10 - MarkyParky
- S Artenem byl problém, že nesouhlasil s vymezením pojmů jako takových, ale nemám pocit, že bychom si nějak nerozuměli.

To je názor, kterému lze těžko něco vytknout a respektuju ho.

Mimochodem později v tom našem rozhovoru sám přišel s hodně alternativním hodně zajímavým vymezením pojmů "vyhodnocení záměru a činnosti", které mi přišlo (a stále přijde) hodně užitečné ...


- S Boubaquem byl v první reakci stejný problém jako s tebou (navzdory disclaimeru předpokládal, že debata je o "celém" TR/CR), ale nejpozději v druhé výměně už jsme chytli společnou notu. To že jsme po pár stránkách debatu kvůli jistému nejmenovanému rušivému elementovi přesunuli na soukromý kanál je věc jiná ;o)
6.4.2016 01:24 - sirien
ne, prosimtě já to vzdávám, dobrovolně, máš naprostou pravdu, ve všem - cokoliv, jenom mě ušetři dalšího opakování téhle výměny, já fakt nechci, klidně zabiju koťátko, abych nemusel.
6.4.2016 01:37 - MarkyParky
Opatrně s takovými výroky ... aplikováno na prastaré internetové moudro to má implikace, které se mi fakt nelíbí.

Jako že třeba ty jsi Bůh a já těmi debatami ... no nevím, která představa je horší.
10.7.2016 23:41 - sirien
Sorry za nekromancii v tomhle směru, ale...

...v návaznosti na výměnu co začala někde u #39, 41, 43 a pak pokračovala dál až na #60...

Jerson píše:
Nevím jak moc umíš jezdit na koni a bojovat mečem, ale lidé kteří obojí dělají mi řeknou, že pokud je kůň cvičený na boj, tak kromě nájezdu proti tyčovým zbraním je vždycky lepší sedět na koni než bojovat na zemi.

úplně náhodou sem se dneska proklikal sem. Scholla gladiatoria, týpek co je na historickej boj tak trochu docela expert:

Píše:
(various historical sources) point out, that someone on foot vs. someone on horseback actually if the horse isn't running around, isn's very mobile, the person on foot has the advantage. So it's very important to keep the horse moving.


překl.:

Píše:
(historické zdroje) ukazují, že při střetu pěšáka a jezdce, pokud kůň neběhá okolo, je ve skutečnosti výhoda na straně pěšáka. Je proto velmi důležité udržovat koně v pohybu.


Takže tolik historická realita k tomu, jak je "vždycky lepší sedět na koni" a jak t je "jednoznačná výhoda" (protože koně v pohybu často udržet nejde, zejm. v bitevních podmínkách, a při střetu jedince proti jedinci má člověk na zemi určité výhody navíc, které sice jde vyrušit, ale ten jezdec už musí vědět, co dělá - tj. nejen umět bojovat a jezdit, ale umět bojovat za jízdy).


no, nic, sem se k tomu jen chtěl vrátit a poznamenat něco na podporu mého pointu i z více erudovaného zdroje.


EDIT: nádhera, na 11 minutě dokonce srazí Brianne z koně a její oponent sesedne, na což Mat navazuje vysvětlením, že pokud je ten kdo bojuje na zemi trénovaný bojovník, tak v 1:1 to vcelku i dává smysl (protože zatímco kavalerie proti pěchotě výhodu má, jezdec proti trénovanému pěšci spíš naopak).

A na 13:30+ to pak ještě demonstruje a mluví o tom znovu.

A na 14:50 zmiňuje, že v 19. století kavalerie doporučovala svým členům nedělat to, co si všichni dneska zjevně představují, že je dobrý nápad (projet kolem pěšáka a seknout ho). Pak tam říká, že se má na pěšáka najíždět, ale na 15:15 pak docela jasně naznačuje, že trénovaný bojovník tomu může uhnout (mimochodem, "sidestep" v bojových termínech neznamená krok do strany, ale "úkrok", je to specifickej pohyb do strany s natočením a obvykle útokem).
11.7.2016 04:11 - Colombo
Pokud je mi známo, tak použití jízdy bylo trojí:

1. lehká kavalerie -- outmanévrování soupeře (skirmishers, skoro bez brnění)
2. střední kavalerie -- outmanévrování soupeře a semtam i nějaký ten útok do zad
3. těžká kavalérie -- direct attack

V podstatě většinou jízda využívala nižší mobilitu pěchoty a větśinou sloužila jako taktická zbraň. Například v moderních válkách sloužila jízda dvojímu účelu: 1. narušit formaci soupeře útokem do zad, způsobený chaos, zvýšená šance selhání morálky a útěku. 2. semknutí formace jako obrana proti jízdě a tak vystavení většímu nebezpečí děl.

S tím, že, co teď čtu, 3) bylo celkem vzácné a hodně to souvisí opět se selháním morálky a zlikvidováním formace. Když na vás běží stádo velkých bojových koní s hromadou železa na zádech, tak si rozmyslíte, jestli utečete. A není nutné, aby utekli všichni, ale stačí nějaké narušení formace, aby tento útok byl úspěšný.

zdroje:
http://www.classicalfencing.com/mountedintro.php
https://myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=26850&postdays=0&postorder=asc&start=20
11.7.2016 06:07 - Colombo
Zajímavý hlod (vztahující se k době okolo napoleonských válek)
Píše:
There is also the notion Ive seen many times regarding napoleonic cavalry of light cavalry being more proficient in melee, because cuirassier would be mounted on bigger, slower horse. How much was this based on facts and how much on opinion?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.099283933639526 secREMOTE_IP: 3.237.65.102