Tipy a triky

pipux
24.9.2010 09:23
Autorská citace #1
24.9.2010 09:23 - Quentin
Při pohledu na Icaenel byh skoro řekl, že tenhle článěk je pro tebe takové prozření :)
Autorská citace #2
24.9.2010 10:26 - Argonantus
jen tak pro zajímavost:

Píše:
kolikrát jste se účastnili hry, kde je váš hrdina podřízeným dobromyslného krále, sužovaného na hraničních oblastech vojenskou agresí mocného záporňáka


Vlastně pořád. Jen ta podřízenost není moc důležitá; král má i plno dalších podřízených. Hrdinové chápou právem možnou újmu jako svoji vlastní, nikoli jen královu.

Píše:
snažícího se v honbě za mocným artefaktem dostat přes vaše království do země elfů;


Nikdy.

Píše:
s tím, že trpaslíci v tomto vojenském konfliktu hrají svoji klasickou roli – a sice, že se stáhli do svých horských citadel?


Nikdy.

Hráčská očekávání se odhalují u prvních her s danou skupinou. Časem by měla být už poměrně prozkoumaná oběma stranami, tedy hráči znají různé vášně GMa a GM zná to, co hráči ve hře chtějí.

Moji hráči jsou velmi zmlsaní a znalí, takže při tématu "středověk" nám všem zasvítí oči, a ihned se buou zkoumat další podrobnosti - období, místo, styl, situace. Vikingové v 8. století v plátovce by asi vzbuzovali velké pochyby. A Hollywoodské typické kulisy v padesátých letech (Kleopatra, Ben Hur) dnes vyvolávají u mladší znalé generace v lepším případě shovívavé pohledy, v horším posměch.
Autorská citace #3
24.9.2010 11:59 - pipux
QuentinW píše:
Při pohledu na Icaenel byh skoro řekl, že tenhle článěk je pro tebe takové prozření :)

Hmmmm :P , jsem jen nezainteresovaný chlápek, co se tu schovává za slovníkem cizích slov.

Jde asi o úhel pohledu, který nabízí urč. perspektivu - klady a zápory tohohle a támhletoho.
Když ale zápory jasně převáží na klady, dá rozum, že je vhodné se ptát, kde asi soudruzi udělali chybu.

Argonantus píše:
Píše:
snažícího se v honbě za mocným artefaktem dostat přes vaše království do země elfů;

Nikdy.

To budou nějaké kross-kulturální rozdíly, či co, že amíci (pův. autor) jsou zvyklí na toto klišé a my ne-e. Asi.

Argonantus píše:
Hráčská očekávání se odhalují u prvních her s danou skupinou. Časem by měla být už poměrně prozkoumaná oběma stranami, tedy hráči znají různé vášně GMa a GM zná to, co hráči ve hře chtějí.

Souhlas. Protože jinak ve skupině "něco smrdí". Protože jinak se můžeš hnedle ptát: "co jsou tito divní lidi zač, co tu s nimi vůbec dělám?"

Každý má nějaké potřeby. Což mi připomíná, že jako nakopávač zadků (viz. taková ta provařená hráčská typologie) musím ke spokojenosti zbít aspoň tak 5 nepřátel za hru (resp. něco velkého odpálit). A tuhle jsme hráli jeden nemastný, neslaný příběh - nuda, plížení, jeskyňka, kobka, plížení, nuda; žádná akce. Pak došlo na velké finále: naše družinka plus několik poskoků skřížila cesty ve stísněné místnůstce tlupě nabušených záporňáků. Nadějné. Moje postava - sadistický klaun - si sedla do rohu, začala brousit meč, a čekala, až začně řež. Jenže co se nestalo - ti chudáci, ti bídácí, ti patetičtí žabaři vycouvali, a nakonec nikomu nebyl pokřiven ani vlásek. Konec dobrodružství, následoval můj snad největší narcisitický záchvat - DM urážen do vyfetovaných trosek, spoluhráči si též vyslechli fůru narážek na svoji sexuální orientaci, atp. (překvapivě jsem si to mohl dovolit, protože tito soudruzi nebyli žádní rozdávači ran).
To byla "špatná" skupina :))
Autorská citace #4
24.9.2010 18:04 - Argonantus
Jinak činit závěry z filmu s Charltonem Hestonem je v r. 2010 ošemetné; sice jsem zrovna tuhle věc neviděl, ale už v nejdávnější době, co pamatuji, to byl odcházející ctihodný kmet, patřící ke starší etapě Hollywoodu (Ben Hur a Planeta opic, pokud se mladší nechytají, kdo to je). Je to tedy vlastně současník Gygaxe, kterého zaručeně nepamatuje v akci nikdo z nás.
Fantasy šla od té doby trochu dopředu.
Autorská citace #5
8.10.2011 22:25 - sirien
Připadá mi, jestli tenhle článek nezapadl trochu nezaslouženě z pozornosti, protože mi osobně přijde že jeho obsah by spoustě vypravěčů nebyl na škodu.
Autorská citace #6
15.2.2017 23:13 - Šaman
Trochu mimo hlavní téma - krásná ukázka historicky sice realistického, kritikou ceněného, ale divácky nepřijatého filmu je česká Čest a sláva. A to není žádná doba temna, ale Třicetiletá válka, takže období Dumasovo Třech mušketýrů. Takové tam ovšem nečekejte :)
A rovnou přiznávám, že jestli někdo svolá družinu na mušketýrské dobrodružství, tak očekávám litry červeného vína, ostré kordy, souboje o čest a dámy v nesnázích.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.071593999862671 secREMOTE_IP: 44.202.209.105