Gergon: předem se omlouvám za svůj názor, snad tím neurazím, ale kromě možnosti, že komunita není dost silná, je tu taky možnost, že té komunitě nic moc zajímavého není nabízeno. jakkoli se nechci pasovat do pozice průměrného člena komunity, protože o ní opravdu přehled nemám a mohl bych se šeredně seknout, tak svým způsobem jsem taková jakože "cílovka" ... fantasy a hraní RPG se věnuju 30 let, s penězma problém nemám, každý měsíc několik tisíc za věci související s RPG utratím (online produkty, předplatné nástrojů pro hru na různých platformách, fyzické materiály, kickstartery, balíčky karet, youtube kanály ... dokonce i tu Dračí Hlídku jsem si koupil a neprodal :)) ale ze zde zmiňovaných českých "tvůrců online obsahu" mi nic nepřišlo nějak zajímavé na to, abych měl zájem to sledovat či sledovat a podporovat finančně.
Těžko se to píše, aby to neznělo nějak blbě ... ale nějak moc tu není český twitch či youtube kanál, kde by mě představitelé spíše neiritovali :( Možná tu je, já ho nehledal nijak usilovně, ale ty kanály, které jsem viděl (namátkou třeba Mrkew a spol, pár tvých videí ...), jako je to asi záslužné (podle zdejších komentářů) je to chvílihodné, ale pro mě to není zajímavé a nepřijde mi to kvalitní. Probůh tím neříkám, že bych to sám uměl byť jen vzdáleně tak dobře, to v žádném případě, znám své meze. Stejně jako třeba nepůjdu do pěvecké soutěže, protože na to také nemám nadání. Někdy holt nadšení nestačí.
Na otázku, co víc dělat, by se mi chtělo říc ... co tam dát někoho, na koho budou lidi rádi koukat (tím nemyslím, že to má být modelka, aby zas někdo nehodil debatu jinam), koho budou rádi poslouchat a bude mít zajímavý projev.
Každý holt není David Letterman, i když talk show může zkusit dělat každý. Někdo uspěje, někdo ne.
Nebo kolik lidí dělá pořady třeba o fyzice, ale holt kanálů jako PBSSpaceTime, Vsauce, Veritasium nebo Dr.Becky taky není nějak strašně moc.
No a různé dohadování o tom, kdo je více toxický nebo nefér ... tak to tomu taky nepřidává. To má smysl až budete mít každý sto tisíc sledovatelů, dřív asi ne :)
TL;DR ... na komunitu bych to neházel. Když bude obsah kvalitní a podání výborné, sledovatelé i podporovatelé se najdou. A není to o mnoha kamerách a dokonalých mikrofonech. Ano, čas a úsilí je určitě nutnou, nikoli však postačující podmínkou.