To je pro DnD 5e (2024)? Tu jsem v životě neviděl, ale přesto mám pár poznámek :-)
(EDIT: Je třeba říct, že jsem rules lawyer, a tady ještě záměrně přeháním, abych upozornil na možné problémy. Takže mě ber trochu s rezervou. Prakticky vzato by spousta toho byla v pohodě, dokud by to do ruky nedostal nějakej nějakej munchkin, což ale platí i o oficiálních pravidlech.)
1.
3. - Fechtbuch píše:
Vyber si, jaký typ zbraně budeš používat. Sečné, Bodné, Drtivé; podle toho budeš dostávat schopnosti.
a) Formulace typ zbraně [který] budeš používat je nějak závazná? Jako třeba že můžu používat jenom ten?
b) Ty schopnosti fungujou jenom pro danej typ zbraní?
c) "Vazba (bonus akce) Navážeš se na nepřátelskou čepel, takže cítíš kdy zaútočí." Znamená to, že to jde použít jenom proti nepřátelům, kteří bojují zbraní s čepelí?
d) " Skuliny ve zbroji (pasivní) ... Při každém tvém útoku má nepřítel proti tobě Oč -1. " Takže to je jako kdybych měl +1 k zásahu, ne? Nebylo by lepší to říct takhle, ať je všechno účetnictví na jedný straně?
e) Funguje to i na střelný zbraně? Protože kdybych si pak vybral bojový styl Archery, tak v kombinaci s tímhle mám efektivně +3 proti základu. To mi přijde už docela dost, zejména v systému kde bonusy k zásahu a obraně nejsou tak častý.
f) Celkově už z týhle úrovně mám takový deja-vu na 3e - přidává relativně dost účetnictví. Což se mě osobně moc nelíbí.
Ale asi furt lepší než většina sesilatelů :-)
g) Když o tom tak přemýšlím, tak nejsou žádne Bodné/Sečné/Drtivé zbraně. jsou jen zbraně co dávají Bodné/Sečné/Drtivé zranění. Taky bych vypíchnul, že střelné zbraně dávají Bodné zranění - nejsem si jistý, jestli jsi s tím počítal.
2.
3- Zkušený bojovník píše:
Kromě lezení na velké tvory jsou všechny manévry bonus akce.
Jsem dost mimo, ale co jsem koukal naposledy, tak manévry byla schopnost Battlemastera (což je jiná subclassa bojovníka), ne?
Nebo to je někde z překladu? Nebo 2024e? Nebo JaD? (Já fakt nevím.)
3.
7. - Fechtbuch píše:
a) "Pirueta (akce) pokud proti tobě stojí 2 a více nepřáte" Co přesně znamená, že proti tobě stojí 2 a více nepřátel? Kdykoli, kdy se moje družina utká s 2 a více nepřáteli? Nebo kdykoli kdy stojí přímo předemnou? (Ale postavy v 5e nemají vepředu a vzadu, ne?)
Z týhle schopnosti mám fakt špatnej pocit, zejména z toho průměrování OČ. OČ je relativně neměnné, a takhle s nám čachrovat se mi nelíbí.
Pro inspiraci bych doporučil schopnost co má Hunter (subclassa Rangera) na 11:
https://dnd5esrd.d20.cz/soupis/hranicar.html#lovec
(Minimálně pro tu formulaci, určitě to není 1:1, už rozdílem úrovní.)
b) " Pirueta (akce) ... pokud ho přehodíš..." Čím házím?
c) "Výpad (akce) Ke svému hodu na útok a i zranění přičteš také svoji obratnost/sílu, pak ale do tvého dalšího kola máš Oč sníženo o obratnost/sílu." Pocitově se mi tohle líbí, ale moc se mi nepozdává to čachrování s OČ, a navíc tam je několik nejasností ve formulacích.
d) Zatímco Pirueta je akce, která popisuje, co se stane, tak tak Výpad říká jen, že si mám k hodu na útok něco přičíst. K jakému hodu na útok? Dělám útok jako součást akce? A dělám jen jeden útok, nebo normálně dva? (To asi ne, protože Výpad je akce, a Extra attack se apklikuje jenom když dělám akci Útok, že?)
e) Jak si mám vybrat, jestli přičtu Sílu nebo Obratnost? Nebo snad Síla děleno obratnost? :-) A pokud přičtu Sílu k útoku, můžu potom odečíst Obratnost od OČ? :-)
Možná bych zvážil, jestli to nenavázat na zdatnostní bonus místo toho.
f) " Zlomenina (akce) Při úspěšném hodu na útok nepříteli zlomíš nohu (pohyb snížen na polovinu) nebo ruku (veškeré jeho útoky jsou z nevýhodou), nepřítel dostane jen poloviční zranění." Jako výše - při jakém hodu na útok? Proti komu?
g) To zlomení ruky mi přijde od oka dost silný. Kdyby to bylo kouzlo, tak si cíl na konci každýho tahu hází záchranu, ne?
h) Jak se rozhodne, jestli se láme ruka nebo noha?
i) Možná bych zvážil, jestli to nepřeformulovat na nějaké cílené zranění, protože si moc nedokážu představit bojovat třeba se zlomenou nohou - to už je celkem brutální zranění. (Ale to je asi trochu otázka nějaké stylizace a je určitě pravda, že cílený zásahy určitě tématicky nepasujou k drtivým zbraním.)
4.
10. - Fechtbuch píše:
a) "Přesná rána (akce) při úspěšném útoku můžeš zasadit plné zranění (pokud je to kritika, tak všemi kostkami)"
Při jakém útoku? Je ten útok součástí té akce Přesná rána? Pokud je tam jenom jeden útok, tak se mi většinou spíš vyplatí zaútočit dvakrát, nebo třikrát (což můžu už od příštího levelu).
b) Co je to plné zranění? Jako bych hodil na kostkách maximální zranění?
c) Kritika je to, co teď píšu, zřejmě myslíš Kritický zásah/Critical hit.
4.
10. – Naučený pohyb píše:
(pasivní) Pokud hodíš kritický úspěch, můžeš nepřítele hodit na zem, nebo jej chytit
Nevím, jestli to v novějších revizích nepřejmenovali/nepřeložili jinak, ale zřejmě máš na myslí kritický zásah, ne kritický úspěch.
5.
10. - Fechtbuch píše:
a) "Udržované ostří (pasivní) při každém úspěšném útoku házíš navíc 1d6 na zranění" To zní hodně silně, ale nedokážu z fleku odhadnout, jestli to je přesílený, nebo ne. Zní to přesíleně na vlastnost subclassy.
b) " Dlouhý distanc (pasivní) můžeš útočit i na nepřítele 1 sáh od tebe." Naopak tohle snad šlo vždycky, ne? Nebo to kouzelníci z pobřeží v té reedici nějak změnili?
c) Vyrazit dech (bonus akce) Házíš jako na útok. Pokud uspěješ, nepřítel ztratí svojí akci. Tady by IMO měl mít soupeř záchraný hod (možná místo útoku?), především proto, aby bossové mohli použít Legendary Resistance a úplně jsi je neodrovnal.
6.
18. - Bezva finta píše:
(bonus akce) dostaneš výhodu na útoky ve svém kole.
Jako bonusovku si dát výhodu ma všechny útoky ve svém kole mi přijde strašně OP. Vím, že v 2024e je nějakej power creep, ale tolik? Co maj ostatní subclassy na 18. levelu?
Ještě jednou se omlouvám, pokud něco z toho je mimo.