Pravidla

Fletcher 17
8.2.2025 10:04
Autorská citace #1
8.2.2025 10:04 - Log 1=0
Nechci působit jako demotivátor začínajících tvůrců, ale tohle je dost slabé.

Fluf je 0% rasa, 100% kultura. COž se tedy dá říct i o některých oficiálních rasách, ale to neznamená, že je to dobře.

Mechanicky... odolnost na jeden s fyzických zásahů je neúměrně silný oproti tomu, co dostávají ostatní. A protože já jako GM moc nesleduju, co mají monstra za fyzické útoky, donutí mě to kontrolovat u hry něco, co jsem zvyklý nechat být. Nehledě na to, že se může stát, že postavím dobrodružství, kde bude ta schopnost game-breaker (zatkněte expy Robina Hooda - tam bude mít efektivně 2x víc životů...) nebo naopak k ničemu (něco se spoustou golemů). Tohle je pro mě osobně dost na to, abych tu rasu hráčům nedovolil.

Zrozen v horách: Působí to dost jako fluff a má to být spíše rozvedeno ve fluffové části. A odkaz na PPJ... hele, u popisu rasy nechci být posílán jinam, a už vůbec ne k okrajové mechanice, kterou ne každý používá.

Boží služebníci... nic proti tomu jako pravidlu, ale tady to není ospravedlněno ničím víc, než že mají silný vztah ke svým bohům. Ale to třeba ve Forgotten Realms kde kdo, a klerickou magii nedostávají. To je fakt pro entity, které jsou s nějakým božstvím spojeni mnohem fyzičtěji, aasimarové a podobní fyzičtí andělé.
Autorská citace #2
8.2.2025 12:05 - Jerson
Odváží a ukvapení tvorové se ve vysokých horách nedožijou ani deseti let, natož stovky.
A pokud mají tvrdou kůži a jsou dvakrát mohutnější než osmileté dítě, tak se dost divím zvýšené obratnosti.
Autorská citace #3
8.2.2025 13:11 - _ash_
minule ti arborisove byli zajimavi.. dokazu si je predstavit vyladit do hratelne rasy. prave ten "rostlinny" puvod je fajn a zajimavy a dal by se rozpracovat.
jak naznacuje i Jerson. v mych FR bohuzel tainarove nejsou. kolem patere sveta je snedli orkove/goblini/obri..
Autorská citace #4
8.2.2025 13:28 - sirien
Já musím říct, že se mi to čte trochu víc jako položka v Monster Manualu než jako hráčská rasa; ta stereotypizace tady už není ani na úrovni kultury, ale vysloveně nějaké osobnosti jednotlivců - fráze jako "jsou obecně velmi laskaví a mírumilovní", tak to je vcelku na úrovni skřetů co jsou zákeřní a zbabělý: Zákařnost, ok, může být aspekt kultury, ale zbabělost už je o jednotlivcích. To funguje dobře jako nějaký zkratkovitý draft v monster manualu který má DMovi předat zamýšlený stereotyp stylizace protivníků (se kterým si DM pak může, ale nemusí hrát nějak dál), ale pro hráčskou rasu to je děsivě ploché.

Že si dovolím referovat sám sebe, já bych fakt doporučil podívat se na zpracování ras v JaD nebo na původní sérii článků o fantasy rasách ze kterých JaD vyšly. Určitě to není potřeba zpracovávat stejně rozsáhle, ale ten styl by určitě pomohl rozvést podobné koncepty do vícevrstvějších a hráčsky zajímavějších konceptů. (To neznamená, že ta rasa nemůže být apriorit pozitivní a dobrá, podobně jako v JaD Krvaví elfové jsou apriori zlí, ale důležité je ukotvit to v nějakém skutečně rasovém zdůvodnění a ne to jen hodit do prostoru jednovětou deklarací).
Autorská citace #5
8.2.2025 19:37 - Fletcher 17
Ok děkuji za zpětnou vazbu. Souhlasím že tohle se mi moc nepovedlo, ale upravil jsem to a doplnil. Takže to snad bude lepší :)
Autorská citace #6
8.2.2025 21:17 - Log 1=0
Bohužel pokračuju v demotivování.

Rychlost šplhání a těžký terén OK, ale už je to druhá rasa, které to dáváš, což jako samo o sobě není moc, ale když jsou zatím jen dvě... Ale klidně to nech, jen si dej pozor, že "když nevím co, dám jim rychlost šplhání" není dobrý pattern.

+2 k OČ. No, u neozbrojených protivníků proč ne, ale bojovník, který má třeba na 3. úrovni OČ 20+ je dost otravně silný.

Ty dvě HP má jednorázově nebo per level? Pokud jednorázově, jako by nebylo. Pokud per level, je to trochu moc, adekvátnější by bylo tak +1.

A hlavně ti tam chybí něco, co by vystihovalo tu rasu. Něco, co nemusí být silné, ale je cool, a jasně to souvisí s fluffem té rasy. Třeba něco se čtyřmi variantami podle ročních dob.
Autorská citace #7
26.2.2025 17:08 - Fletcher 17
Přidal jsem jména a příjmení. Byl bych rád kdyby na to někdo kouknul a napsal co si o tom myslí. Udělal jsem to samé u arborisů.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.054588079452515 secREMOTE_IP: 18.97.14.83