Pravidla

Morgenster
22.6.2017 13:07
Pravidla pro začátek
Zdravím,
před mnoha a mnoha lety jsem začínal hrát na pravidlech DrD 1.6. Poté jsem přešel na DrD+ a potom éra mého hraní skončila.
Teď se chci po letech zase k hraní vrátit, ale nemůžu se rozhodnout, která pravidla by mi a skupině vydržela na pár let a budou dostatečně kvalitní na to, aby se na nich odehrálo několik stovek hodin hraní.
Přemýšlím o DnD 5e, ale nemám s DnD žádné zkušenosti, takže bych se rád zeptal zkušených, jestli to je v dnešní době vhodná forma pravidel.

Z nostalgie bych se rád vrátil k DrD II, ale po pár recenzích se dvojky trochu bojím, pokud tu je někdo, kdo na dvojce hraje, budu rád za tipy a doporučení.

Díky moc za odpovědi
David
Autorská citace #21
22.6.2017 16:56 - Soldier76
Figurky na hrani potreba nejsou, clovek si vystaci s tuzkou a papirem, kdy slozitejsi situace nakresli. Ja osobne theatre of the mind preferuju a i na souboje mi staci nepritel je u tebe/blizko/daleko. Nicmene hraci projevili zajem o figurky, takze jsem si rekl, ze might as well a se sbirkou figurek zacinam. Zatim nejvyhodnejsi mi prisly D&D boardgames, kde je cca 40+ figurek za nejakych 1400. Takze si postupne kupuju tyhle krabice. Nicmene nektere papirove templaty co jsem videl vypadaji luxusne, takze to je taky (mnohem) levnejsi cesta.
Autorská citace #22
22.6.2017 17:22 - Quentin
Asi bych doporučil nějaké jistoty; hry, co se nerozpadnou (téměř) za žádných okolností. A to jsou IMO z nabízených jen Savage Worlds a Dungeons&Dragons 5e.

Všechno ostatní už má nějaké podmínky;
- Na DW je potřeba alespoň trošku příběhověji založené hráče
- V oldschoolech to chce hráče, co se nerozpláčou, když jim umře postava
- DrdII vyžaduje antidepresiva nebo MarkyParkyho jako vypravěče
- Fate smrdí (asi, nevím, nikdy jsem to pořádně nehrál)

Možná bych neměl říkat podmínky jako spíš buy-in, všechny tyhle hry fungují, když je všichni chtějí hrát a umí je. Dnd nebo Savage Worlds můžeš hrát, i když jsi přišel jen na chipsy a pivo.

Po první dohrané kampani se rozkoukáte a můžete sáhnout po něčem jiném.
Autorská citace #23
22.6.2017 23:55 - Gurney
Morgenster píše:
Stáhnul jsem si zatím příručky pro Dnd 5e, takže uvidím, jak mě to chytne, ale pokud by to systémem mělo připomínat starého DrDa, budu jedině rád

Na začátek bych doporučil překlad Starter setu aneb Začátečnickou krabici. Jsou tam na pár stránkách vysvětlena všechna důležitá pravidla, je tam docela dobré počáteční dobrodružství a předpřipravené postavy od 1. do 5. úrovně. Pokud by si chtěl někdo mermomocí postavu udělat sám, pak ho odkaž na Základní pravidla (překlad Basic rules), krok za krokem je to tam vysvětleno hned na začátku.

Morgenster píše:
Opravdu se v DnDčku nevyznám a tak se chci zeptat, jestli mi přiblížíte souboj a veškeré ty figurky, které ke hře prodávají.

S figurkami je to dost podobné jako v DrD - hodí se na znázorňování toho, kdo s kým zrovna bojuje, ale nejsou nutné. Souboj je v páté edici dost podobný původnímu DnD, ze kterého toho DrD hodně převzalo, takže by neměl být problém se v tom rychle zaběhnout.

Jinak v PPJ (Dungeon Masters Guide) je podrobněji rozebrán "rozšířený souboják" na čtvercích a hexech (ve skutečnosti jen upřesnění toho, jak se např. pohybují velká monstra na hexech, narozdíl od DrD se nijak nemění iniciativa ani akce), tam se lego figurky hodí.

Aegnor píše:
Gurney má hromadu tokenů na dámu/backgammon (cca tohle), na kterých má nalepené symbolické obrázky (štít, meč, luk ... ).

A kdo má ještě doma karton na trackování iniciativy z DrD+, může na kameny lepit rovnou obrázky odtamtud, tím je to ostatně inspirováno.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.050366878509521 secREMOTE_IP: 3.230.1.23