Jsem si schválně znova otevřel pdfko a ty ikonky pro subžánry thrilleru buď...
a) označují odstavec s nějakým doplňujícím pravidlem pro jednotlivé subžánry (tj. pokud někdo chce "čisté", žánrově nevyhraněné NBA, může celý odstavec v klidu ignorovat)
b) že je něco mimořádně vhodné pro nějaký subžánr (tj. kdo chce, může ignorovat ikonu)
v obou případech je tam v rámci textu celkem přirozeným způsobem vysvětleno proč tam ta značka je. Že by tím jakkoli trpěla celistvost textu... kde konkrétně se to děje? Po přečtení celé příručky mi zrovna celistvost textu nepřišla jako problém ani jednou. "Požitek ze čtení" hodnotit nebudu, protože mám za to, že účelem pravidel není poskytovat požitek ze čtení (čímž zase neříkám že by bylo ok když autor píše jako prase a/nebo nikdo neví co tím vlastně chtěl říct), ale požitek z hraní.
Co se týká těch subžánrů, pro mě to tedy byl velmi dobrý úvod a není to tak, že by se ty ikonky žánrů zjevily najednou z čistého nebe - jsou vysvětlené hned na samém začátku příručky (strana 8) a že jsou čtyři... no jsou, ale vážně je to tolik ?
EDIT: během psaní toho postu jsem si uvědomil jednu věc - pokud k tomu člověk přijde s tím že si to přečte protože je to GUMSHOE a on rád GUMSHOE a moc mu ten špionský žánr neříká, může mít s těmi subžánry problém - já jsem měl aspoň nějaký základ v podobě Bonda, Bourna a Sama Fishera a v době kdy jsme to četl jsem k tomu přibral Sandbaggers, Šakala, Ronina, Queen&Country, potažmo poněkud vzdálenější, ale pořád příbuzné Person of Interest nebo True Detective... a ve chvíli kdy člověk zná výše vyjmenované, už má celkem dobrou představu, co Hite myslí tím Dust modem, že je to něco jiného než High stakes, a že dva velmi podobné příběhy se můžou diametrálně lišit obsahem Burn a Mirrors... otázkou je, jestli pro někoho, kdo k tomu žánru nemá vůbec žádný vztah, má vůbec smysl číst NBA - já bych řekl, že ani moc ne.
EDIT2: ...a Profesionály, ty jsem žral už v dětském věku :)
Netvrdím že NBA jsou dokonalé ani zakrývat že dohledávat v nich třeba věci kolem výbavy nebo refreshů je kolikrát fakt opruz (a když na to přijde, ani že Laws umí principy GUMSHOE vysvětlit podstatně lépe) a že rozvržení celé té příručky zdaleka není ideální, ale zrovna ty ikony a doplňující info k subžánrům thrilleru (opět - v klidu ignorovatelné, pokud o něj fakt nestojíte) jsou poslední na co bych si v té knížce stěžoval. Poznámky na konci kapitol nebo samostatné kapitoly je dost neohrabané provedení a minimálně u NBA (kde je víc než pravděpodobné, že se ty subžánry budou mixovat) to vidím jako špatnou - méně user-friendly - variantu.