Pravidla

Karel
19.1.2009 17:55
d20 pro začatečníky
Ahoj.Mužete mi se mnekde dát link na český pravidla d20 a trochu popsat jak ten system funguje?Jestli je tu podobna diskuze tak se omlouval ale nenašel jsem jí
P.S:hraju GURPS a AD&D takže nejsem uplný začátečník
Autorská citace #1
19.1.2009 18:27 - Colombo
otázka je, proč chceš přejít na d20, jestli přecházení na d20 má tedy smysl a nehledáš spíše něco jiného
Autorská citace #2
19.1.2009 19:20 - andtom
Colombo: A jak má Karel vědět, že hledá něco jiného, když se teprve ptá na stručnou charakteristiku d20? Přoč ho tak odpálkovat ...

Karle, vlastně jsi uhodil hřebíček po hlavičce. Na této stránce se nachází kde co, ale to, na co se ptáš, tady snad ani není (stručná jasná charakteristika d20) nebo je to někde beznadějně utopeno. Úplně vpravo nahoře alespoň klikni na "SRD pravidla", na wikipedii je v češtině částečný překlad pravidel D&D, což je nejznámější použití d20.
Autorská citace #3
19.1.2009 19:27 - Colombo
andtom: ja se ho snažil odpálkovat? Já vůbec nemám ponětí o d20, v životě jsem ho nehrál(tedy, já toho hrál opravdu málo). Jen mi GURPS a AD&D připadalo jako nebe a peklo, jako oheň a voda, tak jsem se snažil zjistit více, než mu začnu radit, co je pro něj nejlepší. Pche, odpálkoval...
Autorská citace #4
19.1.2009 20:05 - Alnag
Karel: TO je myslím legitimní otázka. Asi bude trochu těžké se shodnout, tak já zkusím nastínit pár věcí, které připadají důležité mně a event. se můžou přidat další lidé.

  • D20 systém je vlastně takové zastřešení pro celou řadu různých her, které se žánrově táhnou od hororu, přes fantasy, po science-fiction nebo špionáž. Každá ta hra je trochu jiná, ale mají stejnou kostru, takže když znáš jednu tu hru, tak ti nedělá velké potíže se rychle adaptovat na jinou. Také to znamená, že si můžeš půjčovat a čerpat z potenciálně obrovské (žel taky různě kvalitní) studnice materiálů, která nemá obdoby.
  • Samotný základ spočívá v d20 mechanice (odtud název), tedy že všechny základní hody se hází dvacetistěnnou kostkou + opravy vs. nějaké cílové číslo. Ano, je to takto banální. (Fungují tam ještě různé fígle, jakože můžeš místo hodu počítat desítku, když to není krizová situace atd.)
  • Druhý element jsou vlastnosti - postava je definována šesti vlastnostmi - třemi duševními (inteligence, moudrost, charisma) a třemi fyzickými (síla, obratnost, odolnost).
  • Třetí element jsou dovednosti (tady už se to trochu různí podle toho, jakou hraješ hru je seznam dovedností různý). Když postava něco dělá a ty si nejsi jistý výsledkem, tak házíš na patřičnou dovednost (tedy jak bylo napsáno výše d20 + opravy, což je v tomto případě hodnota klíčové vlastnosti pro danou dovednost (jakýsi hrubý talent) + hodnota v dovednosti (specifická schopnost) + event. situace.
  • Řada her má definovány rasy (fantasy) nebo druhy (sci-fi). Rasy obvykle dávají nějaké bonusy k vlastnostem, dovednostem nebo nějaké speciální vychytávky.
  • Opět řada her (ale ne všechny) má koncept povolání. Povolání ovlivňuje často tvoje bojové schopnosti, a co můžeš v boji vůbec dělat (různé speciální, jednorázové schopnosti, manévry a takové legrace). Často také stanovuje určité omezení na výběr dovedností.
  • Drtivá většina d20 her má úrovně. Tedy, vývoj postavy probíhá "skokově" a zlepšuje se víc věcí naráz (dovednosti, bojové schopnosti, nové jednorázové finty atd."
  • Pak jsou tu ještě vychytávky v podobě výběru různých speciifckých věcí z obecného seznamu, kouzel (pokud hra má něco takového) atd. To hodně záleží podle konkrétní hry.


Abych to shrnul. D20 systém má svoje pro a proti. Nabízí širokou paletu možností. Když umíš jednu hru dobře, umíš je v zásadě plus mínus všechny. Má sjednocené mechaniky, víc jednoznačné, snáz uchopitelné. Není to úplně generický systém - má tendenci mít mírnou nebo silnou příchuť heroismu. Slabší povahy se mohou nechat převálcovat zajímavým bojovým systémem natolik, že pro kombení a bojování nedohlédnou jiných kvalit, které nabízí. Tož asi taky. Specifické otázky pomůžou...
Autorská citace #5
19.1.2009 20:50 - wraiths
dle me je to takova trosku mutace AD&D, pokud "advanced" znas tak pro tebe neni pak tezke pochopit d20( 3,5E). alespon takle jsem presel k d20. ale jinak pekne to shrnul Alnag.
Autorská citace #6
22.1.2009 17:32 - karel
díky.A mužete mi sem dát link kde se daj sehnat česky?
Autorská citace #7
22.1.2009 22:38 - Alnag
Link ti můžu dát taky, ale nejprve bych zkusil drobnou nápovědu. Úplně nahoře na téhle stránce je taková málo výrazná lišta, je tam napsáno postupně d20, Akce, Non.d20 a tak dále... a někde ke konci je i SRD pravidla (tam když klikneš tak se dostaneš k wiki překladů základní kostry d20 systému).

Když se chceš dostat k překladům jednotlivých příruček a tak, tak se podíváš o kousek níž, na takovou výraznější horizontální lištu, kde je nápis Materiály. A tam si vybereš podle edice pravidel kterou hledáš a pak jdeš ještě trochu hloub a uvidíš, jestli tam je nebo není to, co hledáš... (stažení některých překladů odsud vyžaduje registraci a potvrzení čestného prohlášení).
Autorská citace #8
22.1.2009 22:52 - Colombo
Čestné prohlášení?
Pragmatik jásá:)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.062162160873413 secREMOTE_IP: 44.203.235.24