Kultura

28.10.2025 19:53 - Pan Bača
Duchové Slaniska byli jiný případ. Tam jsme to vydávali postupně, jak to chrochta překládal a já to kontroloval a sázel, protože to byla jednotlivá dobrodružství a já nechtěl čekat, až do bude všechno (navíc poslední dodatek mi trvalo zkontrolovat snad rok).
29.10.2025 15:39 - Chyba
Tak ono zveřejňovat současný stav by byla docela prasárna. Tím jak obecný popis hry dali na začátek a popisy Akcí, Stavů, efektů až na konec, tak začátek je zamořemej poznámkama "tady bude odkaz"
29.10.2025 18:45 - Lethrendis
Heh, když jsem řešil přenos textů do Babele, bylo tam cca 2500 odkazů. Nejpiplavější část práce, nepřeju nikomu.

Ale z jiného soudku, ať se mají nedočkavci nad čím zamýšlet: zase jsem se pořádně opřel do překládání a mám už skoro sedm kapitol DMG :)
30.10.2025 07:14 - vwolf
Díky za vaší práci pánové! Spoluhráčům se moc nechce číst 2024 pravidla, i když jsem nabízel půjčení orig knihy. S překladem snad budu mít větší úspěch.
7.11.2025 11:52 - Gergon
7.11.2025 13:12 - Chyba
V překlavu jsem právě dosázel kouzla. Zbývá 40 stran originální sazby a pak dodělat odkazy a kontrola.
7.11.2025 13:25 - Tarfill
Dobrá práce, Chybo, ať Tě síla dokončit toto dílko stále provází...! ;-)
7.11.2025 14:52 - exi
ad odkazy: Kdysi jsem to taky dělal na tvrďáka ručně, ale dneska v době GPTbotu a Perplexity už bych na to asi šel přes nějaký script. Něco nedestruktivního, aby to do souborou "nevpašovalo" nějaký nepřístojnosti. Napadá mě, aby to vyhledalo string například "Strana XY" (zaměnit za jakýkoliv jiný, který používáš) a při každý shodě, aby na to XY vyhodil okno s Cross references?
7.11.2025 22:23 - Chyba
Tarfill píše:
ať Tě síla dokončit toto dílko stále provází

Ta mě opustila už u povolání
29.11.2025 02:35 - sirien
hm. Jak sem psal vedle v JaD diskusi, dneska večer / v noci jsme prošli všechny (pro JaD relevantní) změny v Povolání a Oborech a musím říct, že sem vlasntě nečekaně a velmi mile překvapenej. Čekal sem že tam budou věci u kterejch si budu rvát vlasy vzteky co to je za hovadinu, ale nakonec tam takovýho nebylo vůbec nic. Je tam hromada errat a zjednodušení a jen pár nějakejch fakt výraznejch změn (většinou zpřeházení schopností po levelech, občas i dost výrazně, ale vlastně zas ne tak moc).

Nejhorší na co sme tam narazili pro mě bylo někde na úrovni "meh", obvykle v duchu nějakého vylévání dítěte s vaničkama popř. lítajících třísek při neopatrném kácení lesa na téma zarovnání a zjendodušení mechanik, kdy se zarovnávalo nebo zjednodušovalo něco co IMO nebylo potřeba - ale vlastně to neni nějak citelná tragédie že se to stalo.

Na druhou stranu mě několikrát potěšilo že udělali co sem roky nebo od začátku říkal, že se udělat mělo (např. ten klerickej bullshit motlitební power nahradili prostě Wishem atp.) A pár věcí navíc co taky mile překvapily - vlastně jich možná bylo víc než těch "meh".

...jako je mi jasný že to takhle nebude růžový celý, přes to předělání Ras/Zázemí se asi jen tak nepřenesu, ale ten bad vibe co sem kolem 24e vnímal mi zatim přijde že vlatně možná ani neni tak zaslouženej jak sem myslel :)
29.11.2025 13:09 - LokiB
Nebudu kolem toho tančit oslavné tance, ale jsem rád, že se to takto vyvinulo :)
29.11.2025 15:05 - sirien
Jako - některý věci mi tam přijdou pořád wtf - třeba weapon tagy jsou nějaké řešení problému, ale dost symptomatické, polovičaté a zbytečně crunchy. O faktu, že tu už tak rozbitou tabulku zbraní svojí arbitrárností rozbíjej ještě víc než byla, nemluvě.

Popř. to že fix kterej měl bejt aplikovanej napříč martial classama (...s tulákem nebo bez) je implementovanej jako fighter schopnost na desítce - to je jako když v osmnáctym století někdo přijde a řekne "modernizovali jsme námořnictvo, každá naše loď má teď jedno dělo!" - jakože dobrý, pěkný dělo, ale co ta loď potřebovala byla plná boční baterie.

Plus hromada nějakejch dalších věcí. K dokonalosti to má dost daleko a celkově na to že to je první ofiko / velkej update po deseti letech a jak velkej bordel kolem toho byl mi to pořád přijde dost underwhelming.
2.12.2025 07:44 - Peťuna
Ahoj, jsou nějaké novinky k dokončení překladu? Děkuji za info.
2.12.2025 13:25 - Chyba
Dodělávají se odkazy, vydání pravděpodobně můžeš čekat někdy kolem slunovratu.
2.12.2025 16:28 - Lethrendis
A u PPJ mi chybí přeložit tak 15 stránek, jsem v poslední kapitole. Pak si to ovšem musí vzít do práce korektoři a několik měsíců si s tím hrát.
7.12.2025 20:51 - Lethrendis
Právě jsem dokončil překlad Průvodce PJ 2024. Tímto tedy zvu všechny ochotné korektory, aby se na překladu vyřádili. Překlepy, stylistika, překladový klíč, cokoliv. Zvlášť zvu lidi, co se mnou spolupracovali na korekturách PHB, byli fajn.

Byl by také super nějaký znalec českých překladů z mnohovesmíru DnD, jsou tam tuny odkazů na Greyhawk a mnohé další světy, osoby, místa. Snažil jsem se načíst a využívat starších překladů všude, kde se mi líbily, ale nejsem zase takový znalec publikovaných settingů a dobrodružství, hrajeme téměř výhradně vlastní. Tak ať se pak někdo nediví :)

Tak mi můžete tu na Kostce poslat zprávu s uvedeným e-mailem a já vás pozvu do Google dokumentů.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.047600030899048 secREMOTE_IP: 18.97.14.82