Kultura

pipux
23.1.2010 11:09
Rasy vs kultury
Koncepce "fantasy ras" má své mouchy. Fantasy rasy jako takové budují nesmyslné zdi odlišností ve společnosti.

Musí být společnost nutně rozdělená tak kýčovitě? - říše elfů, říše trpaslíků ...?
Když uvážíme promíchanou společnost, mezi rasami tu pořád budou existovat zdi nedorozumění. Nebudou si plně rozumět z biologického základu, daného jinou stavbou mozků. Bude je od sebe dělit neschopnost mít mezi sebou potomky - budou žít v oddělených komunitách. A pokud budou žít v oddělených komunitách, budou mezi nimi existovat předsudky.

Kde se na myšlenku ras přišlo? Je fantasy rasa jen koncepcí odlišné kultury, stereotypizovaná do okaté podoby, aby se nemuselo přemýšlet? Jsou fantasy rasy odrazem společnosti s nízkou mobilitou po světě (kde rasa=kultura sedí)?
Dřívější skutečný svět promíchanost neznal - ke každé kultuře se vázalo rasové etnikum. Současný progresivně myslející běloch by snad už neměl mít problém mít "černobílé" děti s černoškou; je jasné, že tolkienovec z dob stále ještě viktoriánské Anglie by nad takovou myšlenkou ohrnoval nos.

Kultury se mohou vyvíjet, slučovat i vyhrazovat proti sobě, ovlivňovat, zanikat a vznikat.
Fantasy rasy však vždy zůstanou omezené na to, že budou odlišné, statické. Žádné změny. Fantasy rasy jsou nudné.

Zdá se vám koncepce fantasy ras jako blbý nápad? Levná nálepka, mající nahradit složitější kulturu?
A co byste s tím udělali?
Autorská citace #61
14.1.2017 10:21 - LokiB
Colombo: no jóó ... jenže on není meč jako meč ... krátký, dlouhý, tlustý, tenký, lehký, těžký, jednobřitý, dvoubřitý, bezbřitý, zahnutý, prohnutý, se zahnutou špičkou, se zaoblenou špičkou, do jedné ruky, do dvou rukou, do jedné i do dvou ... no a pak ještě ty specifické varianty, pro které ani není popis ;)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.065162897109985 secREMOTE_IP: 54.158.138.161