Kultura

Rytíř
9.1.2008 13:29
Pro absolutní nadšence, stejně jako pro všechny zvědavce, uvádím stručný popis různých typů lodí, které se kdy plavily po našich mořích a oceánech ve starověku a raném středověku.
Autorská citace #61
24.1.2008 16:02 - Ebon Hand
K těm trupům, původní plachetnice měli trupy s průřezem na hladině ve tvaru písmene U, klipry zavedli ostře řezanou příď s tvarem štíhlého písmene V. Původní lodě vodu nejen rozrážejí (spíš rozhrnují), ale též tlačí pod loď. A klipry vodu prořezávají velmi ostrou pruhnutou přídí. Což je hydrodynamicky mnohem výhodnější. Bohužel je příď velmi štíhlá a nedá se moc použít pro přepravu nákladu. V dobách následujích se přistoupilo k méně štíhlím přídím s rovnou hranou kolmou na hladinu, případně protaženou v před pod hladinu, jako u válečných lodí 1.světové války. Toto řešení ale není tak hydrodynamicky výhodné a na sklonku 30.let se opět konstrukce vrací k velmi ostrým přídím s prohnutím podobným kliprům a tento tvar dostává název atlantská příď, často jsou válečné lodě na začátku WW2 na ni přestavovány.
2Rytíř: To jsi mě zaskočil! Jelikož znám minimum systémů, tak jsem nad tím zatím takto neuvažoval. Jen jsem to začal doma studovat a prošel svoje fotky o moře z dovolených s různými pevnostmi a říkal si to bych mohl nějak využít a pak jsem se zažral do těch řadových lodí a ještě mě to nepustilo... :-)
Autorská citace #62
24.1.2008 21:48 - Flanker.27
Chrochta píše:
Je pravdou, že během střetů Američanů s Brity jeden amerixký škuner bez problémů v boji rozstřílel dvě britské fregaty.
škoda, že jsem tuhle diskusi zaregistroval pozdě, takže pár poznámek. K tomu citovanému: šlo o fregatu třídy Constitution (mohli jste vidět krásně ve filmu Master and Commander jako francouzského Acherona) a ty britské lodi byly tři: Guerriere, Macedonian a Jawa. Britové pak vyslali fregatu Shannon, která se utkala s americkou fregatou Chesapeake a rozdrtila ji, jak Chrochta popsal.
Více stěžňů. Dva stěžně měly lodi Viléma Dobyvatele už v 11. století, i když přední byl skloněný směrem k přídi a byl tedy hybridem mezi stěžněm a čelenem. Karavely a karaky převzaly dost prvků od typu nava (13. sol., Itálie, které mívaly různý počet stěžňů, nejčastěji dva, ale také jeden a někdy i tři). První zmínky o karavele jsou v portugalském rukopisu z doby kolem roku 1255.
Crusader: u nás se používá výraz křižácká plachetnice.
Německý těžký křižník taranovaný Glowormem byl Admiral Hipper. Při potopení Glorious se utkaly Sharnhorst a Gneisenau s torpédoborci Acastou a Ardentem, o taranu jsem nic nenašel, ale Acasta vypálila salvu torpéd, z nichž 1 zasáhlo Sharnhorsta a vyřadilo jeho zadní dělovou věž.
Tak to jen pár poznámek k tomu, co jsem zatím z diskuse pochytil.
Autorská citace #63
24.1.2008 22:17 - Argonantus
píše:
První zmínky o karavele jsou v portugalském rukopisu z doby kolem roku 1255.
Díky. Důležitá informace.
Autorská citace #64
7.1.2009 15:02 - Argonantus
Na RPGF jsme se zapletli do zajímavého zkoumání otázky předkolumbovských objevů Ameriky.
A ukazuje se, že ta karavela by mohla být ještě podstatnější stopa, než se zdá; Kolumbus s ní prokazatelně Atlantik přeplul (čímž padají argumentuy, že to nejde), dále tu máme rok 1255, a pak se tam objevil úžasný rok 1317, kdy měli údajně Janované na mapě zakreslené Azory.

http://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?f=88&t=6417&start=0

K Azorám se vážně nedá doplout kabotážní plavbou.
Autorská citace #65
7.1.2009 15:28 - DenGrasse
Rytíři, škoda žes to nevydal před rokem, když jsem se zabýval lodním stavitelstvím v ornilii... :-)

jako příklad, jak lze tyto poznatky aplikovat na fantasy svět, se můžete mrknout ke mně na stránky.

http://www.gramarine.net/olode.html
Autorská citace #66
7.1.2009 16:47 - Alnag
DenGrasse píše:
Rytíři, škoda žes to nevydal před rokem, když jsem se zabýval lodním stavitelstvím v ornilii... :-)


On to rytíř vydal ještě dřív, než před rokem... :)
Autorská citace #67
7.1.2009 16:52 - unknown
Checht :-) to jsem to napsal blbě... myslel jsem prostě rok předtím, než to vydal :-)
Autorská citace #68
7.1.2009 16:53 - DenGrasse
ach jo, já to automatické odhlašování tak nesnáším...
Autorská citace #69
8.1.2009 00:28 - Colombo
Předkolumbovské objevy ameriky? Vikingové jsou jasní, Janované jsou zvláštní, slyšle jsem spekulaci, že Marco Polo v Číně nebyl a čmajznul to z Janova. Pak je tu příběh o kupě mnichů, kteří se doplavili do Ameriky a zpátky na veslici:)
No, pak jsou tu hodně velké spekulace o číně, jedním z údajných důkazů je to, že tamější bavlník je kombinací jakéhosi divokého bavlníku a čínského bavlníku. Pak údajně západní pobřeží Mexika nebyli už mexičané, ale jacísi míšenci s číňany. No a nakonec jsou v Americe(celé, severní, jižní i střední) a v oceánii běžné pověsti o bílích zakladatelích a otcích civilizace. Bílí mužové, kteří tamnějším divochům přinesli civilizaci a pak zase odešli. Tyto pověsti byli dříve, než vůbec připluli bělośi. Právě kladné přivítání bělochů bylo zapříčiněno těmito pověstmi(npř. Cortés byl považován za Quetzalcoatla, zboštělého panovníka Toltéků, ale to je synergie dvou pověstí) Dále ostrovy na západ od ameriky byly objeveny na základě domorodých map. Takže na tom taky by něco mohlo být. A poslední. Kostra evropského typu byla nalezena na samotném cípu jižní ameriky a je starší víc, než se tam mohlo dostat budoucí domorodé obyvatelstvo ameriky. Tedy, atlantida?
Autorská citace #70
8.1.2009 08:56 - Argonantus
... a pak ten slon...

... z toho seznamu by mne zajímali ti mniši na veslici.
Autorská citace #71
8.1.2009 10:49 - Colombo
nevím, viděl jsem to jako malou etapu v jednom dokumentu o tom, kdo všechno objevil ameriku.
Autorská citace #72
8.1.2009 12:56 - Chrochta
to Argonantus: Asi se jedná o sv. Brendana. Mimochodem, jeho plavidlo bylo postaveno znova někdy ve 20. století a plulo.
Autorská citace #73
9.1.2009 08:22 - Argonantus
Já si myslel, že je to svatý Brendan; a právě proto se vyptávám. Podrobnosti mne zajímají. Včetně plavidla.
Autorská citace #74
9.1.2009 18:09 - Chrochta
Bylo sešité z kůže a víceméně uzavřené. V replice pluli dva nebo tři muži, a cestu zvládli vcelku bez potíží. To je asi všechno, co vím. Zkus Wikuipedii nebo mistra Googla.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.079109191894531 secREMOTE_IP: 3.234.143.63