Přirozené přístupy

Krátká inspirace pro fikční důsledky použití odlišných přístupů - a pro vymýšlení fikční podoby částečně úspěšných akcí. Překlad blogu Roba Donoghua.
Článek vložil sirien | Rob Donoghue

Přirozené Přístupy

Originál, listopad 2014


Blog volně souvisí s pozdějším, ale dříve přeloženým blogem Rizika.


Pozn. překl.: Přístup "sneaky", který běžně překládáme jako "lstivě", tady překládám jako "kradmě" - v textu to dává větší smysl.


Na jiné téma než je zítřejší Metatopie, tady je krátký post pro FAE a jiné Přístupy využívající hry.


Při používání přístupů můžu doslovně následovat pravidla pro mechanické efekty (aspekty, posílení, poškození atp.), ale co do fikce se řídím něčím úplně jiným.


Zaprvé, nejdív si ujasním, kolik přístupů je pro hod relevantních. Jen málokdy jsou relevantní všechny, ale většinou jsou ve hře tak dva nebo tři. Když se třeba hráč chce dostat pryč z cely, tak to nejspíš chce udělat kradmě a opatrně (nebo možná oslnivě a rychle).


Pokud hráč hodí malý úspěch (0 nebo 1), tak uspěje v tom přístupu, který si vybral. Za každé další 2, které hodí, uspěje v jednom dalším (tzn. 0-1, 2-3, 4-5 atd.). Když si postava hází, aby kradmě osvobodila své kamarády a padne jí +1, tak uspěje a je přitom kradmá, ale ne opatrná, takže za sebou nechá nějaké důkazy. Pokud hodí +3, tak je kradná A opatrná, ale chvíli jí to trvá. Pokud jí padne +4, tak je kradmá, opatrná i rychlá.


Nemám za to, že by to bylo potřeba formulovat jako mechaniku, protože to je víc vodítko. Spíš než v pravidlech se vše projeví ve fikci.


Všimněte si, že když tohle dělám, tak na volbě přístupu záleží v tom, že přístup, který není moc nápomocný, vám při malém úspěchu moc nepomůže. Řekněme, že zkusím do cely prorazit a kamarády odtamtud vyvléct a použiju rázně - i pokud uspěju o 0 nebo 1, tak nebudu kradný ANI opatrný ANI rychlý, takže takový přístup bude mít následky.


Efektivně to plní stejnou roli, jako PbtA hody 7-9, jen v trochu přímočařejších mantinelech.


Je to takový užitečný trik.


Článek vložil sirien | Rob Donoghue 04.05.2023
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 13 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13215088844299 secREMOTE_IP: 3.139.86.56