Jak na Sword & Sorcery ve 4e

napsal Sasha Bilton

V oddíle o taženích v příručce Dungeon Masters Guide je odstavec o stylu sword and sorcery. Je relativně krátký, ale dostatečně výživný na to, aby DMové začali plnit svoje tažení hromotluky a tichou smrtí. Nehovoří se v něm ale vůbec o mechanikách, a tak tento článek nabízí náměty na změny v základních pravidlech, které změní moderní tón hry v něco archaičtějšího, chmurného a temného. Stejně jako u všech her na životní příběhy je i tady vše upravitelné. Vyberte si z článku, co se vám líbí.
Napsal Alnag

Prostředí

Světy Fafhrda a Šedého myšilova nebo Conana jsou beze sporu "low fantasy". Nejsou poseté stovkami humanoidních ras, vílí lid si to z rozmaru nerozdává s lidstvem a díla velké magie jsou k vidění jen vzácně.

Spojení mezi světem smrtelníků a jinými světy jsou omezenější než v základním D&D. Vílí divočina není nijak přímo dostupná a tamní páni jsou tak posedlí obavami z lapení, že si toho ani neráčili všimnout. Cesty do Astrálního moře jsou skryté a je nesmírně obtížné jimi prorazit, neboť to vyžaduje tolik energie, že i bohové s tím mají potíže. Jenom Stínopád a Živelný Chaos jsou dostupné, což znamená, že nemrtví a démoni, byť vzácně, jsou k nalezení v zapadlých koutech Světa. Vzdálená říše je stále tak daleká a hrozivá, jako v základním prostředí, ale redukce magických bytostí znamená, že různé pokřivenosti by se měly stát vzácnými tvory z legend a bájí.

Jen pár bohů má tendenci dozírat na svět meče a magie. Avandra, Ioun, Kord, Melora a Havraní královna mají ve velkých městech drobné chrámy. Bane, Torog a Zehir také požívají jisté míry vlivu a jeden z nich si dokonce polepšil, má vliv zvláště velký. Démonická knížata jsou zde však mocnější než kde jinde, zvláště Graz'zt, který je uctíván v mnoha podobách, i zdánlivě benevolentních, jako je kult květů.

Divočina ve světě meče a magie je pustá a nebezpečná, jen se samotami a pevnostmi tyranů, kterými jsou poseté nekonečné pláně a občasné lesy ne nepodobně, jako v ostrůvcích světla v temnotě základního prostředí. Nicméně žhnoucí majáky světa jsou dekadentní městské státy ovládané uzurpátory, kteří se sami korunovali mocí, tajnými klikami kupeckých knížat, despotickými teokraty nebo i hůř. A jsou to právě tato místa, v nichž se odehrávají dobrodružství - rychle a smrtelně. Je docela dobře možné hrát tažení jen v omezeném prostředí města přinejmenším do poloviny rekovského stupně. Takové místo by mělo být obrovské a dovolit DMovi, aby mapoval jednotlivé části postupně. Proslulý Ptolus Monte Cooka, byť je to high-fantasy, lze snadno vytěžit, co se týče zajímavých míst a jeho namapované ulice jsou perfektní pro městský lov.

Postavy

Klasický hrdina meče a magie je vždycky člověk a vzhledem k flexibilitě pravidel lidské rasy to v D&D funguje perfektně. "Hard Boiled Ideas: Cultures" od One Bad Egg nabízejí pár zajímavých nápadů ohledně toho, jak variovat a propůjčit hloubku rasám ve 4. edici a tyto techniky jsou aplikovatelné i na výhradně lidskou sword and sorcery hru.

Povolání postav jsou ve hře meče a magie omezená. Vznešení rytíři, moudří čarodějové s šedinami a svatý kněží jsou postavy spíše z fantasy romance a nemají v dekadentním, krysami se hemžícím městském státě ani v parné džungli co dělat.

To znamená žádní kněží, paladini ani čarodějové, přinejmenším ne coby hráčské postavy. Chytré oko si hned všimne zející díry - docházejí léčitelé. Nicméně protože hráči mají ve 4. edici přístup k léčivým přílivům, které mohou použít mezi střetnutími, není už tradiční role kněze tolik léčitelská. Ztráta okamžitého léčení může ve skutečnosti přidat pocitu nebezpečí a odhodlání, který je v tažení sword and sorcery žádoucí. Volitelně mohou hráči, kteří chtějí hrát někoho oddaného víře hrát, vzít odbornosti vícenásobného povolání a přidat schopnosti kněze, takže se trocha božské magie do hry přivede.

Bojovníci jsou hlavní náplní meče a magie a klasický bojovník D&D plní tuto roli skvěle, neboť jsou oním mečem. Bojovníci jsou houževnatí, ustojí spoustu zranění a stále dokáží kosit protivníky máchy svých těžkých zbraní. Šablony "great weapon fighter" a "guardian fighter" představují rozsévače smrti a stoického tělesného strážce. Rekovské cesty představené v příručce hráče jsou také vhodné pro hru. Železný předvoj může být kapitánem hlídky, který se tajně vydává v noci do ulic, aby likvidoval Zehirovi zloděje nečisté krve. Mistr Kensei pochází ze suchého jihu, aby v nekonečném chaosu ulic podstoupil svůj poslední test. Gladiátoři jsou základním archetypem meče a magie, bojujíce za slávu či svobodu. Mistři meče neustále trénují, aby si udrželi svoje postavení ve společnosti zabijáků.

Kdo ví, co do města přivedlo hraničáře. Možná byla jeho vesnice vypleněna nájezdníky a on hledá unik a zaměstnání. Možná je v jeho srdci odplata vůči nějakému zkorumpovanému kupci. Ať už z jakéhokoliv důvodu, stává se město rychle jeho domovem a jakmile si jej všimne vládnoucí kníže, stane se z něj neslyšný vrah nebo šikovný zvěd. Jak střelecká šablona, tak i ta pro boj se dvěma zbraněmi, fungují bez dalších úprav. Rekovské cesty však potřebují trochu úprav. Bitevní lukostřelci mohou být dvorními střelci, kteří vítězí v turnajích pro svého pána nebo zabijí jeho rivala z nějakého zapomenutého okna. Lovci bestií loví toho nejnebezpečnějšího protivníka, jiné lidi - vaší zvolenou kořistí jsou lidé. Hledači cesty procházejí bludištěm stok pod ulicemi, kde znají každou zákrutu a zatáčku. Jelikož město ani svět nemají žádné spojení s Vílí divočinou, neexistují ani strážci bouře. Umíněný hráč si však může za předmět stráže zvolit samotné město.

Tulák je perfektním partnerem bojovníka. Jejich přesné útoky a dovednost s pastmi znamená, že existuje jen málo věcí, které nedokáží společně překonat. Vazouni i syčáci jsou přítomni v každém koutu města a na všech úrovních společnosti, coby lapkové z taverny i rozmazlení a zbohatlí lupiči, jako uličníci s hbitými prsty nebo domýšliví prodejci na černém trhu. Jejich rekovské cesty se také čtou téměř jako kdo je kdo ve sword and sorcery. Nechvalně proslulí akrobatičtí zloději šplhají po střechách domů, zanechávajíce za sebou jen mrtvé stráže a vizitku. Mistr dýky je oblíbeným nástrojem cechovního mistra. Infiltrátoři se plíží chodbami paláců kupeckých knížat a stínoví vrazi jsou zaměstnáváni všemi, pro peníze, potěchu či odplatu.

Černokněžníci jsou kontroverzními členy seznamu, pokud čarodějové narušují žánr, proč ne oni? Ale literatura meče a magie se jen hemží prohnilými astrology, šílenými šamany a vyvolavateli démonů. Všichni sdílejí témata svazků a paktů a to je právě důvod, který naznačuje, že má černokněžník v žánru sword and sorcery svoje místo. V literatuře S&S magie korumpuje, takže černokněžníci nebudou nikdy dobří ani zákonně dobří. Pravidlo nepřítomnosti víl znamená, že si nelze vzít vílí pakt a že schopnosti víl nejsou dostupné. Tradičně jsou uživatelé magie víc slizcí a rozvratní, spíše než agresivní, takže ošidní černokněžníci jsou běžnější než ti s šablonou metly. Zvěstovatelé zkázy a zloději života jsou perfektními rekovskými cestami pro styl sword and sorcery, nicméně ani tady nejsou dostupné vílí cesty. Rituály často odpovídají stylu magie přítomné v tomto světě lépe, než kouzelnické schopnosti, takže volitelně mohou černokněžníci dostat odbornost Ritual caster jako bonus.

Vojvodové také do světa sword and sorcery snadno zapadnou. Žoldácké bandy vedené vojvody lze najít kdekoliv, kde je potřeba síla a násilí. Seržanti hlídky, šéfové otrokářů a náčelník kmene na návštěvě mohou být všichni představováni inspirujícími či taktickými vojvody. Jen rekovská cesta rytířský velitel nefunguje tak, jak je napsaná, ale to proto, že si představujeme oholeného rytíře v blyštivé zbroji nikoliv obávaného velitele přepadových jednotek zbroceného krví.

Doplněk Martial Power také nabízí řadu skvělých materiálů pro S&S postavy a je relativně snadné rozeznat, co by nefungovalo. Ne-lidské a rytířské styly rekovských cest zjevně nezapadají.

Magické předměty

S redukcí čarodějů a magie jsou magické předměty, zvláště ty na nízkých úrovních, velmi vzácné. DM by měl důrazně zvážit, zda spíš nerozdat jen pár svérázných vzácných předmětů namísto toho. Při ukování takových předmětů byly vytvořeny temné pakty a tyto předměty se díky tomu mohou ukázat být nespolehlivé nebo vyžadovat od svých vlastníků zlé skutky. Nicméně k udržení rovnováhy a odměnění hráčů lze zavést do hry nemagické, nicméně extrémně dobře vyrobené předměty. Meč +3 může svůj bonus získat díky tomu, že je z Gimmeřanské oceli nikoliv z očarování.

Protivníci

Lidé budou nejspíš hlavními protivníky postav, nicméně není důvod proč nevzít jména humanoidních ras z Bestiáře a nahradit je jmény lidských kultur. Tak se Orkové stanou Lidem rudé pouště, hobgoblini budou Psí vojáci z Východního Thallu atd. Přirozená zvířena má stejnou úlohu ve světě Sword & Sorcery jako v původním prostředí, nicméně je exotičtější a je třeba s ní šetřit. Magické bytosti je třeba považovat za pojmenované jedince a dílo ďábelského kouzelníka, nikoliv za samostatné druhy. Nemrtví, démoni a v menší míře elementálové jsou všichni projevem piklů zvrácených kultů, které se skrývají pod pláštíkem společnosti a jsou dobří, když hráči touží po boji s něčím zvláštním. Pokřivenosti jsou jedinci povolaní zvrhlou magií a měly by být použity jen jako ústřední bod hry a dodat další úroveň děsu pro dané střetnutí. Nesmrtelní by měli být tak vzácní, že o nich postavy ani neuslyší nebo to budou tvorové vyskytnuvší se jednou za celé tažení.

Náměty tažení

Často je to něco mnohem děsivějšího než pouhá lidská lakota, co se skrývá v srdci těch nejtemnějších příběhů meče a magie, takže DM by měl zvážit jednu ne-lidskou nepřátelskou rasu, která se skrývá za scénou a hraje si na loutkáře. Yuan-Ti, Mozkomoři nebo Kuo-Toa do této role dobře zapadají a všichni mají dost vysokou úroveň, aby se s nimi hráči na začátku nesetkali a střetávali se jen s jejich figurkami.

Možná, že se Zehir skrze Yuan-Ti pokouší zotročit či proměnit obyvatele města. Možná, že se Torog zmocnil odštěpené skupiny Kuo-Toa s cílem zničit městský stát zevnitř. Pokud vás láká Lovecraftovské téma, pak je to Mak Thuum Ngatha a mozkomoří kult Červa devíti jazyků, který se pokouší prolomit pečeť reality přímo uvnitř městských hradeb.

Skutečně klika dávných kostějů ovládá vládce města? Chce Havraní královna vskutku celou metropoli přesunout do Stínopádu nebo bojuje proti někomu jinému, kdo něco takového plánuje?

Obyčejnější, ale o nic méně zajímavé náměty na tažení mohou zahrnovat nedávný nájezd a cíle těchto nájezdníků. Šílenství guvernéra-knížete, které vedlo k zavedení barbarských zákonů, z nichž těží hlavně otrokáři. Kdo je v pozadí ztráty tolika ukazováčků dětí z ulice a proč by mu je dávali tak ochotně?

Pozdější dobrodružství mohou postavy zavést mimo město a do ruin v džungli nebo pouští světa, kde straší mumifikovaní císaři a kde se to jen hemží smrtelnými pastmi, tedy do míst, které jsou více klasickým podzemím než města. Možná, že jsou hráči chyceni a obětování před bůžkem s hadí hlavou, jen aby se probudili ve Stínopádu a byla jim nabídnuta cesta domů nějakou silou, která vyžaduje jejich dovednosti ve zbrani? Démoni unesli královnu a milenku jednoho ze členů skupiny a drží ji v zajetí ve strašlivé bažině, zatímco s Graz'ztem smlouvají o cenu její duše?

Závěr

Oslabte exotickou, mocnou magii a posilte lidství a hororové prvky vašeho tažení, takže bude víc vyznívat jako hra meče a magie. Odolejte touze dát do každého místa zvláštní bytosti. Vytvořte lidské arcinepřátele, kteří pracují jemně a chytře a zároveň jsou ďábelštější než leckterý drow. Nebojte se užívat "miniony", vzhledem k tomu, že hráči nejspíš nemají okamžité léčivé schopnosti po ruce a umožněte magii, aby se stala unikátní a zároveň jaksi prohnilou. Pokud plánujete krátké tažení, které nevyžaduje závrať způsobující epický stupeň hry, může být sword and sorcery skvělým vzorem.
Napsal Alnag 19.07.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 11 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11584305763245 secREMOTE_IP: 3.142.174.55