[Bulvár!] Přitahuje neznámá droga temné síly?

V této sérii naleznete různé pseudonovinové bulvární články, které můžete využít buď jako inspiraci, nebo přímo jako materiál do her typu World of Darkness, Esoterorists nebo jiných urbanfantasy.
Napsal sirien

Přitahuje neznámá droga temné síly?

Psychoaktivní látky jsou tradičně spojeny s domorodými mystickými naukami již tisíce let. Pokuřování a pití výtažků z různých rostlin za cílem navození změněného stavu vědomí je součástí náboženských a šamanistických tradic stovek kultur a můžeme se domnívat, že tak rozšířená skutečnost má reálný základ. Pokud tomu tak je, bylo by tak podivné se domnívat, že i požívání umělých, syntetických látek může mít svůj mystický význam?

Podívejme se nejprve na způsob, kterým se běžně v mystické tradici využívají látky přírodní.
Zcela běžně se halucinogeny používají k navození stavu, v němž se může astrální tělo oddělit od těla fyzického (což původní šamani mylně považovali za přechod do jiného světa). Cesta to je poněkud riskantní, nicméně poměrně snazší, než cesta meditativní (viz. lednové číslo našeho časopisu, článek "devět cest mimo tělo", pozn. red.) a rozhodně se dá říci, že jde o cestu ověřenou.
Méně běžné, ale stále poměrně rozšířené, je využívání halucinogenů za účelem probuzení vnitřních sil člověka - ať už jde o síly psychotronické nebo o síly léčivé. Mnozí domorodí hrdinové dosahovali extrémních fyzických výkonů právě za použití různých psychoaktivních látek.
Z hlediska našeho tématu je nicméně nejdůležitější třetí tradiční využití halucinogenů, a to je jejich využití jakožto podpůrného prostředku při různých vyvolávacích rituálech, kdy šaman vysílal žádost do Světa Duchů o pomoc nebo radu. Halucinogeny zde působily jako jakýsi katalizátor, který zesílil samotný vyvolávací rituál, obvykle tanec nebo půst.

Zdroj na protidrogovém oddělení, který si kvůli své bezpečnosti přál zůstat v anonymitě, nám prozradil, že se v poslední době začala mezi narkomany z bohatších vrstev objevovat nová droga, jejíž uživatelé ale poměrně často umírají za poměrně záhadných okolností. Některé srazí auto, jiní bez zjevného důvodu spáchají sebevraždu, několik jich zemřelo při poměrně kuriózních nehodách.
Podle výpovědí jejich blízkých byli tito lidé před svou smrtí často nervózní nebo vyděšení, mnohdy projevovali známky paranoie, kdy tvrdili že je "někdo" nebo "něco" pronásleduje či sleduje. Několik z nich se těsně před svou smrtí zmínilo, že "už si pro ně jde" nebo že "jsou na cestě". Bylo to jen běžné blouznění narkomanů? Okolnosti napovídají, že nejspíše nikoliv.
Vraťme se k šamanům a jejich praxi využívat halucinogeny jako katalizátory pro komunikaci s entitami z jiných sfér. Rituály které s tím byly spojeny měly vždy formu, která byla spojena s podstatou volané entity. Halucinogeny které byly používány byly pečlivě vybírány, protože se některé hodily více než jiné. Lze si snad představit, že opravdu existuje sféra temných entit, démonů, kteří mohou být nevědomně přivoláni do tohoto světa stejně, jako byly přivoláváni přírodní duchové domorodými kmeny?
Většina narkomanů tráví noci podobným způsobem - v klubech, hospodách, tančí na diskotékách, oddávají se alkoholu, zábavě, sexu a násilí. Může být takový "koktail" sám o sobě rituálem, spojujícím náš svět s říší Padlých? Něco takového by mohlo vysvětlit spoustu záhadných událostí, které se pojí s nočním životem. A navíc, pokud to tak je, pak je takřka určitě pravdou i to, že existuje droga, která může fungovat jako katalizátor tohoto temného rituálu. Je snad tato nová droga právě tou látkou, která má náhodou složení a účinky podporující mystické významy? Nebo to snad není náhoda, ale zlý záměr či experiment mafií či tajných služeb?
Můžeme jen hádat a doufat, že se brzy podaří učinit této "novince" přitrž.
Tento článek věnuji Johnu Mooreovi, režisérovi filmu Max Paine. Ten film podle akční hry je naprosto mizerný paskvil roztahaných scén a nudných záběrů a jediná dobrá věc která na něm byla mě inspirovala k tomuhle článku, který jsem vlastně napsal jen abych neměl dojem, že jsem kvůli tomu filmu ztratil hodinu a půl života zcela zbytečně.
Napsal sirien 10.05.2009
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13491201400757 secREMOTE_IP: 52.14.126.74