Gameconové imprese

Nyní společně Alnagovy i Dalcorovy dojmy...
Napsal Alnag
Obsah článku:

Alnagovy imprese

Už je to nějaký ten pátek, co jsem byl naposledy na nějakém tom conu, takže bylo příjemné připomenout si všechny jejich klady i zápory účastí na červencové akci jménem Gamecon, dislokované letos do Pardubic.
Fakt je, že původně jsem na Gamecon (dále GC) vůbec jet neplánoval. Chystal jsem se přednášet a vést hry v rámci Open Gamingu na Festivalu Fantazie. Odradila mne ale přístup tamních organizátorů k zájemcům, protože jsem nabyl dojmu, že nám vlastně dělají milost, když nám umožní něco prezentovat. Mám raději méně bombastičnosti a víc pohodové atmosféry a tak se GC ukázal mému osobnímu nastavení asi bližší. Díky Jezevcovi za milé a trpělivé zacházení před conem i během něj...

Čt 12/07/07

Vyrážím z Prahy vlakem v doprovodu lidí, které sice dosud téměř vůbec neznám, ale o to zábavnější se hodinové sdílení kupé s RomiKem, Wan Toem, Granem a Fibrisem. Z Pardubic jsme sledovali skupinu středověce oděných a vyzbrojených týpků, o nichž jsme usoudili, že putují také na Gamecon a kteří zřejmě věděli, kam jdou. I když poté, co zjistili, že je sledujeme, se nás pokusili svést na scestí – tedy jaksi někam úplně mimo. Ale naštěstí jsme se nedali a šťastně se odplížili do ČEZ arény na registraci.
Registrace ubytování se ukázala být jedním z mála zádrhelů jinak fajn programu. Nikdo netušil nic, takže dívka na bodu 1 (registrační dungeon měl celkem 5 střetnutí se zvyšující se náročností) se domnívala, že Gamecon tam vůbec nepatří a až po několikátém prokecnutí vícero postav se z ní daly vymámit formuláře (což trochu připomínalo nějaké PC RPG). To jsem ještě netušil, že coby vypravěč si tuhle anabázi s ubytováním můžu úplně ušetřit a úspěšně ji přeskočit, ale bohužel tohle štěstí běžný účastník GC neměl. Pak už ale slečna alespoň apriori neodmítala vydávání formulářů na GC dalším osobám, tak to alespoň k něčemu bylo. Z příjezdu okolo druhé se různým postáváním, kecáním a jinými aktivitami zabilo docela dost času, takže ku kolejím jsme ve složení posíleném o JackeLeeho a Qualdezara vyrazili ku kolejím vytouženému místu oddechu. Ale jen krátkému, protože po shození bagáže následovala zanedlouho zase cesta zpět na oficiální zahájení (velice zábavné díky tomu jak Jezevec neustále všem valil do hlavy, že patří na koleje blok D… ale bylo to nepochybně na místě), pak následovala cesta zase zpátky na koleje na přednášku o WoD (Qualdezar), Grimm d20 (Gekon). Moc účastníků na nich nebylo, což mi přišlo krapet líto vzhledem k tomu, že se přednášející snažili, zase rozumím tomu, že i ti lidé, co už přijeli se sotva rozkoukávali.
Později proběhla ještě Jezevcova prezentace historie Gameconu, která mi coby nováčkovi až tolik neřekla, navíc jsem na fotky z projektoru viděl jen stěží, ne-li vůbec a posezení s Vypravěči které se rychle zvrhlo spíš v posezení Vypravěčů. Poté následuje hledání hospody, kde ještě nalévají, a ukazuje se, že leckde v Pardubicích končí pohostinská zařízení dost brzy.

Pá 13/07/07

Páteční probuzení nebylo úplně nejlepší možné, jsem zhýčkán jinčím komfortem nocování, ale po hodině přiblblého mžourání a vegetování po budově jsem se vzpamatoval a mimo to našel i pár krátkých chvil na trochu socializace s dalšími obyvateli organizátorské oblasti – onoho „zakázaného patra“.
Dopoledne jsem se šel podívat na průběh integračního sbližování s ostatními liniemi zastřešující organizace Czech Open v podobě přednášky Úvod do světa RPG. Ta se však v důsledku účasti změnila spíš v seznámení několika Klatovských hráčů Dračího doupěte s jinými RPG a zodpovídání nejrůznějších dotazů v tomto směru.
Odpoledne jsem měl plánované vedení hry ve Star Wars d20. Nejdřív to vypadalo dost beznadějně, protože se na ni nikdo nehlásil, což mne hodilo do ne úplně pohodové nálady. Není to příjemný pohled vidět ostatní kolonky plné a tu vaši prázdnou. Ale pak se ukázalo, že nejméně dva lidi si to při zapisování přes PC špatně vyložili a mysleli, si že už je to naopak naplněné, takže to vypadalo, že se přece jen bude hrát. Ve finále pak přišlo hráčů do maximální kapacity a bylo by jich i víc, ale někteří neměli potřebné kupony, pročež se nemohli účastnit.
Hra samotná probíhala v poněkud odlehčeném duchu, čemuž napomáhal mladý, leč velmi nadějně vyhlížející hráč, který se zmocnil postavy clone troopera, velice rychle si osvojil systém, který v životě předtím neviděl a zahájil naprosto masakrózní hru plnou geniálního taktizování, které bych skutečně nečekal. Ani ostatní hráči se nezapřeli a tak hrdinové drápající se ze šlamastiky rychle zvrátili situaci ve svůj prospěch, a přestože stáli proti přesile, vydobyli si vítězství. Dramatický zvrat přišel ve chvíli kdy „trooper“ dostal rozkaz 66 znamenající likvidaci Jediů. Tento moment si mnozí hráči velmi pochvalovali a natankovaný trooper projel i Jedie. Takhle hra byla hodně fajn a všichni hráči mne mile překvapili.
Večer mne čekala ještě přednáška RPG a věda oproti mým předpokladům poměrně hojně navštívena a snad i pozitivně přijatá, byť jsem byl ještě trochu nesvůj z projektoru a měl jsem tendenci se dívat, co mi vlastně ukazuje. Zakončení opět v hospodě (jiné, kde opět zavírají velmi brzo – 22:00).

So 14/07/07

Sobota byla naprostý masakr. Ráno přednáška o hráčských preferencích. Ačkoliv sebechvála smrdí, musím říct, že se mi povedla asi nejvíc ze všech čtyř, které jsem měl. Nabízela totiž spoustu příležitostí k odlehčení a humoru a k večeru se mi doneslo i to, že „Alnag říkal, že…“, což je znamení, že si z toho někdo něco zapamatoval. Taky měla poměrně dobrou návštěvnost.
O hodinu později přednáška Creet a O Fortuna už tak nabitá nebyla, navíc sobotní vedra už se začínala pomalu, ale jistě projevovat. Takže to zdaleka nebylo tak zábavné, jak jsem to zamýšlel. A docela dost mne zamrzelo, že na plánovanou hru nikdo nepřišel, takže jsem potom změnil svou nedělí hru z Creetu na Star Wars, které jak se zdálo táhly jednoznačně mnohem víc.
V nečekaném volnu jsem šel na Dalcorovu přednášku Engel d20, Jironův Scion a pak ještě Dalcorův A Game of Thrones, ale tropická vedra, špatně větraná místnost mi bránila tam i přes snahu vydržet celou dobu, protože mi bylo trochu špatně. Takže jsem si místo toho šel dát studenou sprchu - dvakrát. Následovaly ještě dvouhodinová přednáška o Indies (Markus a Qualdezar) a Jiron s Vlkodlaky, načež konečně došlo na Historii a vývoj d20 systému – přednášku, kterou jsem měl mít s Dalcorem. Většina posluchačů už mezitím úspěšně odpadla, takže jsem přednášel jen asi šesti lidem a Dalcor nakonec nepřišel, protože si asi taky léčil vedra někde v hospodě. Přednáška tak byla nakonec kratší a zdaleka nedosahovala mých představ o tom, jak by měla vypadat, ale už jsem nějak neměl z čeho brát humor.
Potom jsem šel na koupaliště, protože měl dorazit Almad, kterého jsem chtěl poznat a taky jsem se zúčastnil válečné porady o rozdělení světa po třetí světové válce. A naprosto mrtvý nakonec padnul do postele. Paradoxně poprvé jsem se tak pořádně vyspal, protože jsem prostě úplně vypnul a až do rána nevěděl o světě.

Ne 15/07/07

V neděli jsem hrál druhou hru Star Wars. Protože někteří hráči byli stejní z první hry, změnil jsem námět, i když jsem použil stejné mapy (vědět to, vzal bych si taky jiné…) a figurky. Tyhle Hvězdné války se rychle zvrhly v naprosto šílenou frašku, protože co jiného se dá čekat od dvou Ewoků, Rodinského Jedie, který neumí Basic a Clone Troopera, který nejdřív střílí a až pak se ptá… každopádně jsme se povětšinou lámali smíchy, takže minimálně v otázce zábavnosti to docela šlo, příběhový aspekt šel ovšem rychle do kopru…
Pak už následovala jen cesta na vlak a návrat domů…

Zhodnocení

Všechny přednášky, které jsem viděl celé, nebo částečně se mi zdály přinejmenším dobré, naprosto exceloval Jezevec, jehož schopnost podat zábavně naprosto cokoliv je obdivuhodná a nenapodobitelná. Místy měl člověk chuť se naklonovat, protože témat nebo příležitostí něco podniknout bylo vskutku hodně.
Trochu na překážku byl fakt, že rozložení mezi ČEZ arénu a koleje zbavilo prostředí jednotného „místa setkávání“, takže najít někoho s kým pokecat byl občas oříšek (resp. snadno by se vám to podařilo v aréně, ale tím jste se zase vzdálili místu všeho klíčového dění – tedy kolejím). I přesto se občas na lavičce před nimi nebo i na chodbách druhého patra dala najít příležitost k hovorům.
Doufejme, že organizátorům vydrží optimismus a nadšení i do dalších let a tato akce si přinejmenším udrží tuto vysoko-nastavenou laťku.

Odjinud

< Alnagovy imprese >
Dalcorovy imprese
Víte-li o dalších reportech nebo o nějakých fotkách z GC, napište do diskuse...
Napsal Alnag 16.07.2007
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12664413452148 secREMOTE_IP: 44.222.63.67