Bezkostkový Apokalypse

Překlad dalšího z Robových blogů, tentokrát o tom, jak hrát hry bezkostkově (ale vlastně s kostkami). Popisuje Apocalypse hry, ale vlastně to je dost obecný návod pro jakýkoliv systém.
Článek vložil sirien | Rob Donoghue

Malý úvod překladatele: překládat tenhle blog bylo trochu zvláštní - věnuje se Apokalypse hrám a točí se kolem Amber Diceless RPG a já ani jedno z toho vlastně nijak moc neznám; na druhou stranu mi přišlo, že to zní zajímavě, někteří lidé tu Apokalypse hry hrají a mám tušení, že to nikdo jiný nepřeloží, takže... :)


Originál, 10. března 2015


Sem tam jsem zmínil, že hry založené na Apocalypse pravidlech mi fungují nejlépe, když k nim přistupuji jako k bezkostkovým hrám, které občas použijí kostky. Což je, z určitého úhlu pohledu, něco příšerného. GM tím je postaven do role prvotního hybatele zábavy a dává mu to ohromné pravomoce, zatímco systém tím je odsunut na druhou kolej, což je něco, co je mnoha lidem proti srsti. Ale mně to sedí.


Držte to v paměti, zatímco budu rozebírat druhý výchozí bod - jedna z obvyklých stížností na Apokalypsí hry je, že nedávají žádnou mechanickou reprezentaci obtížnosti. Když šermuju s koboldem, tak si házím ten samý hod s těmi samými pravděpodobnostmi, jako když používám meč proti drakovi. Samozřejmě, realita je trochu složitější a šlo by hodně polemizovat o tom, zda to je "bug" nebo "feature" (chyba nebo zamýšlená vlastnost), ale tak nebo tak myslím, že je fér tuhle záležitost vypíchnout.


Zapamatujte si i tohle a můžeme přejít ke třetí věci - bezkostkovým vlastnostem. Jako příklad zde budu používat Bezkostkový Amber (Amber Diceless RPG - Joeho recenze). Pro ty z vás, co to neznají, máte v něm vlastnosti jako Válečnictví, které pokrývají bojování a podobné věci. Utrácíte za ně body a tím určíte, jak dobří v tom jste. Pokud máte Válečnictví 45, pak jste lepší, než někdo se 44 a horší, než někdo se 46 a pokud jsou zbylé okolnosti stejné[1], pak to určí výsledek boje. Nic víc v tom není.


[1] Což je důvod, proč se velká část her v Amberu točí okolo příprav a získávání pozic před konfliktem, abyste si zajistili, že věci budou tak nefér, jak jen zvládnete.


Samo o sobě to fungovalo dobře, ale ve hře to přinášelo problémy - teoreticky hráči nakoupené hodnoty určovaly "úrovně" hry. Tedy pokud bylo nejvyšší Vojenství ve skupině 50, pak to bylo Vrcholem (Stropem?) pro danou generaci a hodnoty ostatních pod touto hranicí určovaly nižší úrovně. V praxi se to rychle rozbilo, protože do hry přicházely nové postavy, NPCčka měla vlastní hodnoty atd.


Pozn. překl.: Osobně Amber neznám a překladem tohodle odstavce si nejsem moc jistý. Pokud Amber někdo zná, prosím, klidně mě opravte.


Mě se ale ta myšlenka úrovní líbí. Mimo jiné krásně odpovídá předloze. Pokud jste četli knihy, Benedikt je vrcholným válečníkem a sám stojí na nejvyšší úrovni. Další úrovní pod ním jsou nejlepší šermíři rodiny (Corwin, Erric, možná Bleys). Další úrovní pod nimi jsou schopní vojáci (Julian, Caine, Gerard, Deirdre) a další úrovní pod těmito jsou pak různé nicky (v podstatě zbytek rodiny). Pokud se střetnou lidé z různých úrovní, tak v podstatě není žádná diskuse o tom, jak to dopadne - pokud do toho nevstoupí nějaké DRSNÉ podvádění, pak ten z vyšší úrovně vyhraje. V rámci dané úrovně jsou ale věci dost nejisté.


Když zvážíte všechny tři body, které jsem zmínil, tak nejspíš uvidíte, kam tím mířím. Začnu s bezkostkovým modelem rozděleným do úrovní a použiju ho na všechno vyjma konfliktů v rámci stejné úrovně. Pro konflikty v rámci stejné úrovně šáhnu po kostkách a použiju je Apokalypsím způsobem.[2] Poznamenávám, že tu ve skutečnosti nenavrhuju použití tahů (moves), jen vyhodnocovací mechanismus založený na rozdělení do tří úrovní.


[2] Nejspíš se k tomu bude hodit nějaký modifikátor k hodu založený na situaci, nejspíš něco mezi -3 a +3. Mohli byste pro to postavit celý subsystém pravidel, ale já si proteď vystačím s mávárukoviem.


Z mého pohledu tohle přináší trochu náhodnosti do bezkostkového hraní a zároveň to odstraňuje celou otázku obtížnosti hodu - obtížnost je to, co určí, zda si vůbec budete házet (což samo o sobě není njak moc cizí Apokalypsím hrám samotným, ale to by bylo na celou samostatnou diskusi).


Každopádně, dávám to sem v mezičase, aby to tu bylo, až napíšu můj velký hack Lords of Gossamer & Shadow. :)


Článek vložil sirien | Rob Donoghue 11.01.2017
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 3 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12814497947693 secREMOTE_IP: 54.210.126.232