Zeměplocha Terryho Pratchetta: Smrť

Toto je třetí ze série článků ve kterých najdete postupně recenze na doufám že časem celé dílo Terryho Pratchetta. žádná z nich neobsahuje spoilery ;)
Napsal sirien
Obsah článku:

Autor

Zeměplocha, svět a zrcadlo světů. Je to svébytné literární prostředí, stejně jako to je sakrastický odraz našeho světa, parodie ukazující různé aspekty našich životů. Terry Pratchett je poněkud svérázný autor, který dělí čtenáře na ty, kterým se jeho zvláštní, trochu typicky britský humor velmi líbí, a na ty, kterým nic neříká. Gagy, slovní hříčky a vtipy s hlubší pointou se střídají a prolínají dějem Zeměplošských knížek s pravidelností, kterou si buď zamilujete, nebo znechutíte.
Zajímavé na sérii Zeměplochy, dlouhé několik desítek stále kvalitních knížek, je to, že při chronologickém čtení můžete krásně sledovat vývoj autora - od počátečních divokých fantasy s příšerami, barbarskými hrdiny, obětovávanými pannami a draky přes střední, umírněnou část, kdy civilizace už pomalu prostupuje světem, ale stále se místy bije s divokostí původní Zeměplochy... až ke knížkám poslední třetiny, kde již divokost vymizela a byla vystřídána reflexí různých filosofických myšlenek a názorů autora, které ale nijak neubírají na vtipnosti a svižnosti knihy.

Zeměplocha

Zeměplocha plochý svět ležící na zádech čtyř slonů, kteří stojí na krunýři ohromné vesmírné želvy A´Tuin, a který existuje jen díky magii na nejzažších hranicích reality.
Za celou sérii se ZP vyvýjela a měnila, ta, která byla na počátku, byla dost jiná než ta, která je teď. První knížky byly o dostztřeštěné, děj se do nich nořil zákeřně s časem.
Zeměplocha se dělí na několik sérií podle postav, které jsou v nich hlavní. Jsou to:
knihy Mrakoplašovské, popisující osudy jednoho Velkého hrdiny - mága který neumí kouzlit, zbabělce toužícího po nudě, jehož osudem je být figurkou zachraňující svět ve hře bohů. Knihy s Mrakoplašem jsou knihy plné rychlého děje a střídajících se vtipů.
Série Čarodějek popisuje příběhy několika venkovských čarodějek, potrhlé Margráty, Rozdvojené Anežky (ta milá a spořádaná)/Perdity (ta zlá a gotická), společenské Stařenky Oggové a velice mocné Bábi Zlopočasné, čarodějky stojící mezi Světlem a Tmou. Jsou to příběhy o moci a její ceně, o pravidlech a jejich porušování.
Smrť a jeho rodina (o Pochmurném sekáčovi a později i o jeho vnučce Zuzaně a o těch druhých - bytostech jako jsou Otec prasátek (něco jako Santa) a Víla zubnička) je série která popisuje svět z Jejich pohledu - z pohledu bytostí které jsou nesmrtelné, žijící v našich myslích. Tyto bytosti existují, a proto nás sledují - a snaží se nás pochopit. Příběhy Smrtě jsou trochu paradoxně příběhy o lidskosti.
Pak jsou to knihy o Hlídce (vyprávějící příběhy Ankh-Morporské městské hlídky, mé nejoblíbenější), o skupině out-siderů, kteří se pokouší prosadit a něco dokázat. Nechtějí lepší svět, stačí, když budou mít lepší tu část, ve které zrovna žijí.
Zbývá zde a pak pár knih nezařazených (o postavách, které se pak již příliš neopakovaly), jejichž náměty i obsahy se dost liší.
Terry Pratchett si získal mnoho čtenářů právě svými postavami, svou schopností vykreslit vele sebe reálné postavy které by klidně mohly žít někde zarohem a postavy archetypální, nereálné, ale přesto žijící a uvěřitelné. Jeho práci s charaktery i jejich vzájemnými vztahy oceňuje i mnoho těch, kteří jeho dílo sami moc nemusejí.
Ceny všech knížek jsou mezi 180 a 250Kč (jak kde, jak moc nová) až na Posledního hrdinu a Výtvarné umění Zeměplochy, které jsou v pevných deskách na křídovém papíře s nádhernými ilustracemi a které stojí zhruba tisícovku.
Všechny knihy Zeměplochy jsou bez problému k sehnání v knihkupectvích, vydány sjou nakladatelstvím Talpress, výborný překlad má na svědomí Jan Kantůrek

Poznámky u knih

Knihy jsou řazeny tak, jak jdou chronologicky po sobě v rámci série o které tento článek je. V závorce za názvem je pořadí knihy v rámci Zeměplochy jako celku
< úvod do Zeměplochy >
Postavy série
Napsal sirien 10.03.2008
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.16355490684509 secREMOTE_IP: 18.219.112.111