Typy lodí

Pro absolutní nadšence, stejně jako pro všechny zvědavce, uvádím stručný popis různých typů lodí, které se kdy plavily po našich mořích a oceánech ve starověku a raném středověku.
Napsal Rytíř
Obsah článku:
Přestože si každý DM může (a do jisté míry by možná i měl) vymyslet vlastní názvy pro lodě, které se plaví na mořích a oceánech jeho světa, není špatné mít nějaký záchytný bod, inspiraci. Následující seznam názvů a velmi stručných popisů jednotlivých historických typů lodí berte jako takovouto inspiraci. To, jaký národ a zhruba kdy danou loď historicky používal, zde opět uvádím hlavně pro Vaší lepší představu toho, jak tento typ případně zařadit ve svém světě.
Pokud uvedu, že nějaký typ lodi vycházel z jiného, nebudu zbytečně uvádět všechny shodné znaky nového typu znovu, ale spíš jen vypíchnu rozdíly. Dokud neuvádím něco jiného, všechny starověké a zpočátku i středověké lodě měly stěžeň zhotovený z jediného kmene.

S potěšením konstatuji, že lodě nebaví jenom mě - Chrochta mi poslal spoustu informací a stručných popisů dalších typů lodí, které mi tu chyběly, případně upřesňující informace k těm, které jsem tu už měl. Tento článek tedy už není jen mým dílem, je výsledkem společného úsilí více lidí, kterým tímto děkuji za jejich zájem a snahu.
< Úvod >
Starověk
© Chrochta, Rytíř
Napsal Rytíř 10.03.2006
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 74 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.16011095046997 secREMOTE_IP: 44.199.212.254