Mezisvět (Neil Gaiman&Michael Reaves)

Kniha o klukovi co zabloudí ve vlastním domě... a pak se ztratí mezi dimenzemi, štván armádami Vědy i Magie pro svou schopnost procházet jinými dymenzemi Alterverza.
Napsal sirien
Vítejte v Alterverzu. Neplést s Muliversem - Alterversum je jen jednou z výsečí Multiversa, tou, ve kterém se ze všech možných existujících světů nachází ty, které jsou alternativami Země tak jak ji známe. Při každém důležitém rozhodnutí, které někdo učiní, se Alterverzum zvětší o všechny možnosti tohoto rozhodnutí. V Multiverzu má Alterverzum podobu oblouku, kde na jedné straně vládnou síly HEXu, mágové, a na straně druhé Binarové, síly vědy. Obě strany však nutně potřebují chytat nové a nové Jaye Harkery, kteří jediní mají dar Putovat mezi jednotlivými světy. Z nich pak velmi nehezkými způsoby vysávají sílu kterou pohání své lodě. A právě z různých Jayů Harkerů (a z jejich žnských alternativ a různých jiných alternativ) se skládá armáda stojící mezi Binary a Hexy, armáda snažící se zachraňovat další a další Jaye a držet rovnováhu v Alterversu.

První dojem

Můj první dojem z knížky nebyl vůbec špatný, ale zase nebyl nijak úžasný. Obálka nevypadá zle, na druhou stranu si přiznejme že vypadá poměrně béčkově. Samotný nápad není až tak originální, na druhou stanu v podání Neila Gaimana na sebe staré nápady často berou nové podoby. Trochu nejistý jsem byl z druhého autora, o kterém jsem nikdy neslyšel, ale řekl jsem si že cokoliv co psal Gaiman přece stojí za to, minimálně to bude zajímavé, o čemž mě první kapitoly docela příjemně ujistili. Vykreslení hlavního hrdiny bylo takové realistické, přitom stále sympatické ve smyslu toho že šlo o postavu která má potenciál k tomu se vyvýjet i k tomu být zajímavou osou děje, což je ostatně u Gaimanových postav docela obvyklé, stejně tak zápletka byla uvedena takovým vstřícným způsobem.

Povídky v knize

Bohužel, další čtení mi dojem pokazilo a musím narovinu říct že mi velká část knihy přišla taková negaimenovská. Děj se točí hlavně kolem armád HEXu, Bionarové se tam mihnou jen jednou, krátce, a, přiznejme si, na můj vkus poměrně nestylově a kýčovitě. Vývoj hlavního hrdiny je narozdíl od ostatních Gaimanových děl takový trhaný, mnohde projde skokem nebo zpětně zjistíte že má vlastně nějakou vlastnost o které nebyla řeč. Děj samotný se sice odehrává plynule, ale osobně mám dojem že by místy neškodilo některé pasáže natáhnout, rozvést, protože takhle kniha působí jako série povídek které byly trochu rozšířeny aby navázaly do jedné knihy.
Samotná knížka není tak špatná, čte se poměrně dobře a ani není nijak podprůměrná, zklamala mě prostě jen tím že mám u Neila Gaimana asi nastavený trochu vyšší standard než u ostatních. Vzhledem k tomu že mě přišla na necelé dvě stovky ale jejího nákupu nijak nelituju.
Napsal sirien 12.05.2008
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14307594299316 secREMOTE_IP: 3.135.209.249