Tarokka: Balíček mnoha věcí

--- věštecké karty trochu jinak ---
Autor: Andrew Hackard (USA)
Napsal Vannax

Okolnosti

Toto byl osobní balíček tarokky Madam Rainy, vistanské vědmy s ohromným nadáním. Jednoho dne se zaobírala temnými mračny předpovědi jednoho muže, který se dožadoval poznat svůj osud. Madam Raina vyložila karty, ve kterých nebylo možné najít ani jediné světlé místo; osud muže byl skličující ve všech směrech. Raina, oddána pravdě, mu to sdělila. „K čertu s tebou i s tvými karetními švindly!“ zařval a s tím vytasil meč a probodnul ji. Madam Raina to ovšem vyvěštila také a měla dost sil na to, aby na něj vyštěkla svá poslední slova. „Můžeš žít dost dlouho na to, abys poznal, jak pravdivě mé karty mluví, ale i když to budeš vědět, nikdy z toho nic nezískáš!“ Kletba, posvěcená jejím posledním výdechem, se přenesla do karet, kterým dala nevázaně jiné, ale shodně zlovolné, síly.
Historie se o tomto záhadném cizinci nezmiňuje, zato se o jeho osudu praví v mnoha legendách; ví se však, že cestoval široko daleko a pátral po tom, jak se zbavit kletby, moc balíčku sílila s každým pokusem, až nakonec podlehl jeho síle.
On byl samozřejmě pouze první obětí.

Zdůvodnění

Proč sakra ne?
Eee, dovolte mi to vysvětlit. „Standardní“ Balíček mnoha věcí vůbec nepasuje do atmosféry Ravenloftu a jelikož jsme již měli balíček Tarokky, myslel jsem si, že by mohlo být hezké (dobrá „hezké“ není zrovna to pravé slovo) předělat použití Tarokky. Okamžitě jsem zamítl myšlenku na použití všech karet a rozhodl jsem se použít vlastně balík korunový a čtyři archetypové karty.
Když se budu držet ducha Ravenlotu „Za každý dar se platí nějaká cena“ a „Temnota je svá vlastní odměna“, pak zde nejsou žádné čistě dobré karty. Mnoho zlých karet však nemá vyvažující výhody. Samozřejmě na to nemusíte své hráče upozorňovat...
Balíček samotný je ještě rozmarovitější než většinou bývají. Je naprosto imunní vůči kouzlům věštění, vyjma detekce magie, která jej odhalí jako věc pod vlivem změny a s úžasnou silou. Když se karty vyloží, je základní šance, že Tarokka mnoha věcí zmizí. Navíc přirozená schopnost některých tříd (divocí mágové a šašci například) ovládat náhodné věci na Tarokku mnoha věcí nepůsobí. Čistokrevní Vistani však mají 50% šanci ovládat vykládání, i když to nejsou právě oni, kdo vykládají (a tato schopnost se rozšířeně vztahuje i na darklingy); polokrevní Vistani mají šanci 10%. Vistani vždy rozeznají, co je tento balíček zač.
Tarokka mnoha věcí se aktivuje pouze když si postava, třeba i z legrace, vytáhne kartu, aby si prověřila budoucnost. (Karty vytažené jen tak, že byly vytažené, se neaktivují, pokud si postava ještě neuvědomuje povahu TMV, ale na rozdíl od mnoha balíčků nejsou bez významu.) Karty z TMV ovlivňují postavy, jejichž osud je věštěn, což může a nemusí být právě vykládající. (Což z nich dělá v rukou Vistanů skutečně silnou zbraň!)
Tento předmět v sobě nese mírné prokletí, které nutí postavu, která jej jeden nebo více dní má u sebe, aby provedla ověření Moudrosti, aby se zdržela vykládání karet. Každé selhání při takovém ověření způsobuje postih -1 k dalšímu záchrannému hodu a také ponouká postavu, aby si vytáhla více karet. Tyto karty nemusí být pro něho, ale zajisté i být mohou. Dobrovolné vytažení karty z TMV nezpůsobuje postih k záchrannému hodu a změna vlastnictví balíčku ve stejném měřítku neguje postihy, avšak nechrání postavu před nutností provádět záchranné hody, pokud se jí vrátí, byť jen momentální, pokušení použít balíček. Postava, která se pokusí negovat magii TMV tím, že vyjme kartu z balíčku, bude pod stejným vlivem pokud má kartu v držení jednu a více hodin a karta není do balíčku vrácena. Pokud je karta vyhozena nebo se předává z jedné postavy na druhou (nebo je dokonce "zničena"), tak se do balíčku po jedné hodině i tak vrátí, aniž by na někoho působila. Za žádných okolností není možné oddělit karty v TMV na dobu delší než jedna hodina.
Tarokka mnoha věcí se obvykle nachází v sametovém váčku nebo dřevěné krabičce; takový obal je pak pokryt vistanskými runami, které dávají znát o mocné síle, která se skrývá uvnitř. (Jednotlivé runy nic neříkají, ale celkový efekt je po každého Vistana srozumitelný ...vězte, že pouhé pochopení vistanských run nemůže poskytnout takovéto celkové vnímání.) Karty jsou obvykle vyrobeny z tenoučkého dřeva, ale mohou být i z jiné látky, dokonce i papíru; magie TMV je chrání před rozkladem. Můžou však vypadat jako v rozkladu (toto je Ravenloft). Obzvláště zákeřný pán jeskyně může smíchat balíček TMV s chybějícími kartami z nižšího balíčku, které sice nezískají žádnou magickou schopnost, ale mohou zastřít účinek TMV. Samozřejmě bych vám nikdy neradil provádět něco tak podlého a nečestného. Smíchaný balíček vyzařuje pouze jemnou magii změny, šmrncnutou věštěním.
Zde jsou karty a jejich účinky:
Kouzelník Zisk dvou bodů Inteligence, ztráta jednoho ze Síly.
Darebák Zisk dvou bodů Obratnosti, ztráta jednoho z Moudrosti.
Kněz Zisk dvou bodů Moudrosti, ztráta jednoho z Charismy.
Válečník Zisk dvou bodů Síly, ztráta jednoho z Inteligence.
(vězte, že tyto získané body neumožní postavě přesáhnout maxima vyplývající z rasy.)
Jezdec Postava může dvakrát denně běžet až třikrát rychleji než normálně a to stejný počet minut, který odpovídá jeho Odolnosti, aniž by utrpěl jakékoli následné postihy. Jeho nehty na nohou srostou a rozšíří se přes celou přední část chodidla tak, že to vypadá spíše jako kopyta. Stříhání těchto nehtů nemá žádný účinek; přes noc dorůstají.
Zmršený Postava je okamžitě mdlého ducha. Psychiatrické a psychologické zákroky a léčení kleriků nebo kouzlo obnovení (restoration) nebo přání (wish) může většině postav navrátit intelekt, ale 1d4 bodů z Inteligence a Moudrosti je nenávratně ztraceno.
Oběšenec V dalším městě nebo osadě, do které družina dorazí, bude postava obviněna z vraždy. Budou zde i důkazy, které ukazují na její vinu a (během 2d4 dní) postava sama uvěří, že je vinna. Je pak na členech družiny, aby nějak dokázali jeho nevinu. (pozn. pro DM: skvělá zápletka pro dobrodružství!)
Zvíře Postava začne chlupatět (zajímavé pro ženské postavy!), začnou se jí prodlužovat špičáky a vůbec přebírá klasické znaky vlkodlaka. Není infikována lykantropií, ale nedejte to postavě hned znát. Pomůže, když se budou v okolí vyskytovat nevysvětlené vraždy v období úplňku a postava si nebude vědoma, kde byla (usnula -někde-, ale proč kazit zábavu?).
Duch Postava okamžitě zestárne o 5d4 let. Toto zestárnutí je nevratné.
Loutka Nadvládu nad postavou převezme odem.
Havran Oči postavy se celé změní do havraní černi, pleť pobledne a Charisma klesne o 2 body. Navíc ať jde kamkoli, vypadá to, jako by jej provázela smrt; i rostliny začínají chřadnout a do týdne odumřou. Postava získává schopnost předpovědět cizím osobám smrt; každý, komu uvidí na rameni sedět havrana (kterého samozřejmě nikdo jiný nevidí), do 48 hodin zemře. Tato schopnost se ztratí, když je postava nějak schopna takové smrti předejít, avšak fyzické účinky zůstanou natrvalo.
Jasnozřivec Postava okamžitě získá divoký talent ze školy telepatie (ačkoli neumí ani psionické útoky ani obrany). Musí toto nadání použít minimálně jednou denně, jinak se začne „zapínat“ náhodně a v nevhodných chvílích (například při souboji s lichem). (Pokud nehrajete s psionickými pravidly, nahraďte kouzla jasnozřivosti vrozenou schopností).
Nevinný Postava automaticky uspěje v příštím ověření sil.
(OK, jedna pozornost podniku bez jakéhokoli záludného vedlejšího účinku.)
Hradní věž Stejně jako v normálním Balíčku mnoha věcí je postava okamžitě uvězněna ...někde. Její ohoz, oblečení a účinky, vše je pominuto, ale zato nemá ani potuchy, kam se dostala. Tarokka mnoha věcí nezmizí (pokud DM nehodí do 5% šance).
Mlhy Karta je přesně tím, čím se zdá být. Mlhy se vyvalují a obklopují ovlivněnou osobu, a pak stejně rychle zmizí, ale postava je pryč. (To může být uprostřed dobrodružství problém, proto se doporučuje, abyste nenechali postavu zmizet příliš daleko. Samozřejmě mezi dobrodružstvími může zmizet kamkoli... a je to krásný způsob, jak motivovat družinu k cestování.)
Temný vládce Postava je okamžitě postižena účinky neúspěšného ověření sil. Navíc vládce aktuální domény si je vědom polohy postavy. Jak s tímto poznatkem temný vládce naloží, to je samozřejmě na DM.
Svůdkyně Postava je automaticky okouzlena první osobou opačného pohlaví, kterou uvidí (nebo stejného pohlaví nebo prostě další postavou; nechci vám říkat, jak máte vést svou hru).
Artefakt Postava je okamžitě obdařena předmětem s mocnou magií (avšak předmětem s historií a doufejme, že s mocným prokletím). Dobré nápady se dají najít v kapitole Z výhně temnoty v pravidlech Ravenloftu, ale bude fungovat jakýkoli mocný předmět. DM, který neví, jak to otočit proti družině, by to měl radši zabalit!
Napsal Vannax 12.02.2007
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13100504875183 secREMOTE_IP: 3.238.161.165