Temný učedník 3 - Jantar a krev Margaret Weis

Závěr trilogie Temný učedník. Po předchozím poněkud plytkém a povrchním druhém dílu trilogie se objevuje závěr a nutno hned na začátku říci, že mi to vynahradil.
Napsal Malfin

Mína se objevuje na břehu Krvavého moře v podobě sedmileté dívky, která ztratila paměť. Jediné co si pamatuje je, že se musí dostat do Božího domova, kde se chce omluvit své matce, Zlatoluně, a předat jí dar.

 

Ve společnosti Majereho mnicha Rhyse, šotka Rulíka (který mi v druhém dílu pěkně pil krev, ale v tomto nikoli) a fenky Atty se vydává na cestu přes celý kontinent, aby našli Boží domov. Celý pantheon je vzhůru nohama z informace, že Mína je bůh! Bůh Světla, kterého přesvědčila Královna Temnot, že je smrtelník a využila ve svém boji. Všichni chtějí Mínu, coby boha, který může převážit jazýček vah v rovnováze. Proto Gilean vymůže od všech přísahu, že nechají rozhodnutí na Míně a nikdo nebude zasahovat. Do všeho se ještě zamíchají sliby, které Mína kdysi pronesla a Mínini rodiče.

 

Mína sice ztratila paměť a je malou holčičkou, i přesto je však bohem. Proto není nouze o situace, kdy ufňukaná a umíněná dívenka prosadí svou a někdy až s elegantní grácii dítěti vlastní. Bohové samozřejmě zkusí své štěstí, aby si naklonili Mínu na vlastní stranu.

 

Celá kniha je, dle mého názoru, o hodně lepší než předchozí díl. Dochází k samotnému rozuzlení a i autorka působí jistějším dojmem a jakoby přesně věděla, co vše chce nyní sdělit a kolik má na to místa (což je u závěru samozřejmé). V důsledku toho má kniha spád a solidní tempo. Jediné co mě trochu zklamalo je způsob jakým byl vyřešen problém s Milovanými – trochu předvídatelný, ale přece příliš jednoduchý – tím jsem získal dojem, že byli jakoby navíc a moc nikdo nevěděl (natož pak autorka), co si s nimi vlastně počít.

 

U této knihy se mi opět vybavovaly pocity, které jsem zažíval, když jsem v patnácti poprvé četl Draky podzimního soumraku. Jistě, svět je stejný, i když o něco dál. Tyto dvě knihy nejde příliš srovnávat, ale jedná se opětovné přiblížení se myšlence a dojmům, které jsem měl kdysi.

 

Co mě velice překvapilo, je závěr. Čekal jsem něco jiného. Ale nemyslím to v žádném případě zle. Naopak! Závěr trilogie je úctyhodným završením trilogie a tato kniha opravdu může nést logo Dragonlance.

Napsal Malfin 08.12.2011
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12278914451599 secREMOTE_IP: 18.208.172.3