Hraní a eskapismus

Toto je můj první článek na těchto stránkách, tak se na mě nezlobte, jestli je poněkud rozkolísaný nebo nedotažený. Má za cíl především vyvolat diskuzi o tématu, které mě zajímá (a které doufám Vás zaujme taky). Další článek bude třeba lepší a věcnější.
Napsal Pilgrim
Mnozí z nás si už určitě pokládali otázku, proč lidé vlastně hrají RPG hry, pokoušeli se na ni odpovědět nebo o tomto tématu četli nějaké články. Má odpověď na to proč ostatní lidé stejně jako já hrají nebude rozhodně příliš originální. Nejsem s ní vlastně ani moc spokojen a budu moc rád, když mi do diskuze napíšete, proč zrovna vy nebo vaši kamarádi podle Vás hrají. Nechci si tedy dělat nárok na jedinou pravdu, pouze popsat motivace ke hraní RPG z toho úhlu pohledu, který mě právě oslovil a budu jen rád, když jej někdo doplní.
Krátce řečeno podle mě se dá důvod popsat jedním slovem: eskapismus. Hráče prostě láká, že můžou na chvíli jakoby uniknout z našeho světa. Jenže ono to s tím eskapismem není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Předně eskapismus neznamená jen jednu, ale mnoho věcí. Prostředky k úniku z reality můžou být různé a spoustu z nich využívá naprostá většina lidí. Knížky, hudba, film, televize, pornografie, internet, náboženství, drogy, počítačové hry a mohl bych klidně pokračovat dál. Jestli jsou tedy hráči RPG eskapisté, znamená to, že jsou v zásadě úplně normálními lidmi 21. století. Jestli je ovšem dobré být normálním člověkem 21. století je otázka, na kterou nedokážu odpovědět.
Další věc je, že eskapismus samotných RPG her je různý. Eskapismus hráčů DnD, kteří se ve hře stávají hrdiny, kteří podstatně mocnější a svobodnější než oni v běžném životě bude asi trochu jiný než eskapismus hráčů Call of Cthulhu, kde představují křehké smrtelníky ve světě, který je (údajně) mnohem krutější a lhostejnější než ten náš. Ještě jiný (a dost odporný) by byl eskapismus hráčů Violence RPG, teda kdyby se dala skutečně hrát.
Eskapismus je zpravidla chápán jako něco negativního, jako iluzorní kompenzace za neúspěchy a frustrace v reálném životě. Dá se však chápat i jinak. J.R.R. Tolkien píše ve své známé eseji "O pohádkách", která vyšla i u nás, že eskapismus nese ve svém pokusu představit si jinou realitu prvek osvobození. Jeho přítel C.S. Lewis zase jednou o eskapismu poznamenal, že obvyklí nepřátelé útěků a úniků bývají žalářníci.
Eskapismus tedy nemusí být nutně chápán jako něco špatného. Nemusí být chápán dokonce ani jako taková vlastně ani ne příliš škodlivá aktivita, která je modernímu člověku společností shovívavě dopřávána. Možná je potřeba jenom si pohlídat kam utíkáme a jak. Možná, že naše doba není zrovna ta nejlepší, když z ní každý utíká a snaží se uniknout - i kdyby to mělo být jen do dvojrozměrného světa nějaké telenovely. Třeba každá doba měla své úniky od neuspokojivé reality (třeba o středověku do kterého mnozí z nás utíkají se to říká). Nebo se to možná v posledních stoletích o hodně zhoršilo (nebo zlepšilo). Každopádně Tolkien a Lewis by pravděpodobně řekli o eskapismu něco jako tohle:
"Aha tak Vy vidíte únik z moderní doby jako něco špatného? Ale proč vlastně? To čemu vy říkáte moderní svět je už teď něco velmi ošklivého a brutálního a v budoucnosti bude takový v ještě větší míře. Vládnou v něm síly bez naprostého zájmu o jednotlivého člověka a když se jim zachce rozmáčknou ho jako mravence. Pořád si myslíte, že pokoušet se od toho všeho utéct je špatné?"
Nedávno jsem četl článek Duše starých dob (http://www.hrynahrdiny.cz/m-News&file=article&sid=36), který mě téměř dojal a který podle mě zdařile ukazuje pěkné místo, kam by se dalo utíkat. 99% všech "útěků" je třeba úplně k ničemu a museli bychom je považovat za patologie, kdyby se jim nevěnovalo tolik lidí. Co ale to zbývající jedno procento? Třeba to jedno procento mohou být "útěky" do místa, ze kterého uvidíme na dobu ve které žijeme z nadhledu a kde načerpáme sílu se s ním pořádně poprat. Kdo ví, třeba dokážeme znovu objevit, co to znamená čest, pocit někam patřit, sounáležitost s rodem a úcta k předkům a k posvátnému řádu. Nebo taky ne, ale za pokus to třeba stojí. Nebo je možné to zkusit paradoxním způsobem, o jaký se pokouší RPG na které pracuji Svíčka: "utéct" z 21. století do jenom trochu jiného 21. století a pohlédnout na některé jeho temné rysy více zblízka než bychom si to dovolili v normálním životě, protože ten pohled bychom prostě nevydrželi.
Každopádně každý z nás podle mě nese zodpovědnost za to kam a jak utíká. Rád bych zde napadl i na těchto stránkách oblíbené pořekadlo "když tě to tak baví a nikomu tím neubližuješ, je všechno v pořádku". Každý z nás má zodpovědnost také sám k sobě. Třeba nás to, co hrajeme může udělat lepšími nebo horšími.
Řekni mi kam utíkáš a já ti řeknu, jaký jsi.
Napsal Pilgrim 04.04.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 28 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15523600578308 secREMOTE_IP: 52.91.0.68