Začínáme

Článek ze série Legendy a znalost.
Článek vložil ShadoWWW | Mike Mearls

V několika příštích týdnech bude tento prostor sloužit jako přední místo pro Starter Set páte edice Dungeons & Dragons. Pro začátek se pojďme podívat na některé věci, co jsme si pro vás v setu připravili z hlediska designu.

 

Starter Set má celkem jasný cíl. Má posloužit jako brána, skrz níž vstoupí do hobby noví Dějmistři a bude stavět na hráčském materiálu, který bude online jako Basic D&D. Dříve byly vstupní sety často zaměřeny jen na osekaný scénář dobrodružství a omezenou verzi pravidel, která se stala bezvýznamnou, jakmile hráči přešli na plnou verzi hry. Chtěli jsme, aby tento nový set byl něčím, co byste si ve své knihovně ponechali a v budoucnu se k němu vraceli.

 

Velmi brzy jsme se rozhodli, že jakékoli materiály, které by se nejspíš použily jen jednou, musí být ze setu vyřazeny nebo zachovány jen minimálně. Příkladem je tutoriál, jenž učí pravidlům skrz naskriptované dobrodružství. A když jsme se rozhodli, že takový tutoriál je něčím, co nechceme, zamysleli jsme se nad tím, na jaké jiné médium by takový tutoriál lépe pasoval – například jako online video. Protože dáváme hráčům příležitost naučit se hru, aniž by do ní investovali peníze (kvůli volně stažitelnému Basic D&D), tak nový hráč, který si stáhne pravidla, pak využije video tutoriály, které mu poskytnou mnohem lepší dojem, jak D&D funguje. Díky tomuto přístupu jako bychom do každého Starter Setu zabalili mistrovského Dějmistra, jako je např. Chris Perkins.

 

Jakmile jsme měli představu, čemu se chceme vyhnout, zaměřili jsme se na to, co chceme včlenit. The Keep on the Borderlands je klasické dobrodružství přibalené k D&D Basic Setu z roku 1981. Místa a scénáře střetnutí představené v dobrodružství obstáli ve zkoušce času, neboť i dnes je Dějmistři stále používají k vedení her. S tímto na zřeteli jsme se rozhodli zaměřit na to, aby dobrodružství bylo klíčovou součástí Starter Setu. Dobré dobrodružství lze využívat stále znovu a znovu.

 

Navíc jsme chtěli dobrodružství, které je podobné Keep on the Borderlands, ale trochu víc zaměřené na pomáhání Dějmistrům s tvorbou nových tažení. Původní Keep je téměř zcela sandboxový, ale ohlasy v průběhu playtestu nám řekly, že někteří noví Dějmistři se cítí ztracení, když se potýkají, kam přesně vést otevřené dobrodružství. Chtěli jsme dobrodružství, které trochu navede k novému tažení, které by pak vedlo k o něco otevřenějšímu přístupu, jakmile si hráčská skupina vyzkouší odehrát několik sezení.

 

Výsledkem je Lost Mine of Phandelver. S rozsahem na šedesáti čtyřech stranách poskytuje dostatek materiálu k postupu postav až do 5. úrovně. První část dobrodružství, kdy postavy putují do gobliního doupěte při záchranné misi, provádí Dějmistry základy žádostí o ověření a záchranné hody. Když se dobrodruzi vypořádají s gobliny, mají volné ruce, aby prozkoumali oblast kolem vesnice Phandalin. Tři další podzemí a pět dalších dobrodružných oblastí poskytují nováčkovským Dějmistrům spoustu materiálů, aby mohli dál vést tažení celé měsíce. S Basic D&D jako dalším přirozeným krokem budou mít Dějmistři potřebné nástroje k dalšímu rozšíření oblasti a udržení akce v pohybu.

 

O Lost Mine of Phandelver budeme podrobněji mluvit příští týden. Autor dobrodružství, Rich Baker, laskavě souhlasil, že zodpoví několik otázek týkajících se procesu jeho vytváření.

 

Starter set obsahuje mimo Lost Mine of Phandelver i knihu pravidel. Poskytuje základní pravidla hry, popisy kouzel používaných předpřipravenými postavami a cizími postavami a kouzelné předměty, jež se nalézají v dobrodružství. Navíc je užitečnou referenční tabulkou pro věci jako vybavení nebo pravidla boje a předpokládáme, že Dějmistři, kteří se přesunou k Basic D&D nebo třem základním knihám pravidel, budou nadále používat knihu pravidel z Starter Setu jako dodatečný zdroj během hraní.

 

Dobrodružství přichází s pěti předpřipravenými postavami – trpasličím klerikem, dvěma lidskými bojovníky, elfím kouzelníkem a hobitím tulákem. Jeden z bojovníků používá velkou sekeru a těžké brnění. Tím dalším je lučištník oděný v kožené zbroji. Protože bojovník je jednoduše nejpopulárnějším povoláním ve hře, rozhodli jsme se pro dvě jeho pojetí místo pátého povolání. Díky tomuto přístupu také mohou hráči snadno upravovat své předpřipravené postavy pomocí Basic D&D a postoupit s nimi nad 5. úroveň.

 

A konečně, Starter Set přichází se sadou šesti mnohastěnných kostek – mramorově modrých s bílými čísly. Ve svém váčku na kostky mám tři tyto sady – prvotní vzorky poslané z továrny. Pokud jste se dívali na naše živé přenosy z hraní, možná jste si jich všimli v akci.

 

A to je o jádře Starter Setu zhruba vše.

Původní článek ZDE.
Článek vložil ShadoWWW | Mike Mearls 23.06.2014
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 41 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13357281684875 secREMOTE_IP: 3.21.100.34