[Osobnost] Robin D. Laws: Netradiční inovátor

Robin D. Laws, vlastním jménem Robin Dale Lawson, se narodil 14. října 1964 v Orillii v Kanadě. A tak jako snad všichni i on začínal jako teenager hraním Dungeons & Dragons, takže jeho návrat k D&D v posledních letech je téměř příznačný.
Napsal Alnag
Obsah článku:
Laws A to je asi tak zhruba vše, co se dá o Robinu Lawsovi vypátrat, pokud si nenajmete detektivní kancelář. O svém soukromí moc nemluví, ba i sehnat jeho fotku bez tmavých brýlí a příslovečné havajské košile je problém.
Přesto, pokud čtete tyhle stránky pravidelně, nemohli jste jeho jméno zřejmě minout. Ano, je to můj oblíbený autor. Ale Robin D. Laws je i obecně respektovaný a plodný herní designér žijící v Torontu v Kanadě. Mezi jeho nejznámější autorské počiny patří hry Over the Edge (spolu s Jonathanem Tweetem), Feng Shui, Hero Wars, Dying Earth, Rune a Gumshoe systém a podílel se na doplňcích pro řadu dalších her od GURPS a Earthdown až po WoD nebo D&D. Je také spoluautorem sběratelské karetní hry Shadowfist, počítačové hry King of Dragon Pass a řady románů, např. Pierced Heart a The Rough and the Smooth.
A abych nezapomněl, napsal také útlou knížečku Robin's Laws of Good Gamemastering, z níž byla část přepracována pro účely Dungeon Master's Guide II. Zde rozpracovává jednoduchou, ale zároveň velmi účelnou hráčskou typologii, i to, jak ji může Vypravěč ve hře patřičně zúročit.
V současné době pracuje mimo jiné i na studii zaobírající se historií Gen Conů (nejslavnějšího RPG conu). Kniha 40 years of Gen Con by měla být sbírkou zkušeností jeho účastníků všech druhů - od hráčů, přes organizátory až po vystavovatele. Příběhy, vzpomínky a události za poslední čtyři dekády.
Laws Laws je charakteristický svou orientací na příběh a silným čerpáním inspirace ze strukturování a utváření literatury a zejména filmů. Pro tyto účely doporučuje v jednom rozhovoru i pozorné studium bonusových částí DVD s komentáři autorů o výrobě jejich filmů. Měli bychom se držet jeho rad? To je na vás.
Ale pro jistotu, tady je ještě jedna...

Největší slabina Vypravěčů?

Za největší slabinu Vypravěčů považuje Laws jejich malou sebedůvěru, jeden z nejdůležitějších faktorů herního úspěchu. Spíše než se zabývat zobecňováním chyb a teoretizováním okolo nich, radí podívat se na konkrétní hry a okamžiky, které se nepovedly a specifické problémy, jež se vyskytly a snažit se jim vyhnout.
A naopak. Dařilo-li se vám v sérii scén opravdu dobře, pogratulujte si a pak se zamyslete nad tím, díky čemu se vám to podařilo a pokuste se to zopakovat.
< Robin D. Laws >
Lawsova hráčská typologie
http://quizfarm.com/test2.php?q_id=275080 - Robin D. Laws doporučuje - kvíz pro zjištění, který typ hráče u vás převládá
http://robin-d-laws.livejournal.com/ - a zde Lawsův značně neuspořádaný blog
Napsal Alnag 03.02.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 57 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13415813446045 secREMOTE_IP: 3.139.97.157