Dračák podle staré školy

Pokud vás moje tlachání nezajímá nebo dokonce obtěžuje, snažně prosím, nepište mi to. Místo toho si v pravym horním rohu v záhlaví diskuse klikněte na zelenou RSS ikonku. Nový příspěvky z tohohle vlákna vám pak přestanou vyskakovat v novinkách.

Pravidla (pdf)
Souhrn pravidel (pdf).
Bestiář (pdf).

Discord
Webové stránky

Přednáška na Gameconu 2022: Jak vzniká Dračák
Napsal: York
16.12.2021 00:18 - Šaman
York píše:
I tak si ale myslim, že většina těch příkladů trpaslickejch jmen je dost výrazně Tolkienovská, takže je poznáš.

Log 1=0 píše:
Rodná jména (hobitů) byly Bilbo, Frodo.

A přitom všechna tato jména pochází ze severské mytologie, takže jsou to všechno lidská (resp. barbarská) jména :)
16.12.2021 10:01 - Jezus
Myslíš "obě ta jména" :-) Smíšek mi moc severský nezní.

A na těch příjmeních něco je. Mě fungovala kombinace "normálního" jména hobitího příjmení. Kamarád hraje Spytihněva Hvězdičku, potkával Alberta Kamínka, Moše Polnokvítka, Sáru Černohlávkovou, Izáka Zlatohorského a podobně.

Za mě by nevadilo mít jména po kytičkách a zvířátkách, ale upravená/odvozená, jak psal někdo Log.

Klidně třeba Konvalinka (Jitřenka...), ale pak doopravdy Růžena/Růža (ostatně tu si vzal Sam, ne?), Lili, Vrběna... a přidal bych klidně staročeská, protože znějí "vesnicky" a ty je mezi lidskými jmény nemáš. Takže třeba Mája (když tam máš tu Včelku ;-) ), Jaroslava, Světlana, Magdaléna... a pak bych se těmi staročeskými inspiroval - Zelena, Věnceslava...

Mužská jména: Ječmínek, Kapřík, Štístko docela jdou, ale zbytek jsou fakt spíš přídomky/příjmení. Co takhle Lilek, Bramborád, Jarin, Květoslav?
16.12.2021 10:15 - Jezus
Jo a v jednom komiksu o čarodějnicích se postavy jmenují po koření: Šafránka (Šafrána?), Koriandra, Pepřína (Pepřenka?), Feferonka... Jo a u mužských jmen určitě netapomenout na Karotku! :-)

Jinak bych vážně doporučil pracovat u půlčíků s těmi přízvisky. Říkat někomu celou hru Hvězdičko nebo Kšandičko je meh... ale mu říkají třeba Míšo nebo Oto, je to v klidu. A jednou za čas si může užít "hobití chvilku", kdy smekne klobouk a představí se:
"Otakárek Kšandička k vašim službám!"
16.12.2021 10:33 - crowen
york - ak nepoznas, toto je najlepsi clanok o tvorbe mien pre fantasy hry https://www.reddit.com/r/DnDBehindTheScreen/comments/50pcg1/a_post_about_names_names_for_speakers_of_the/

A este dmnes.org a samozrejme behindthename.com

Napriklad pre moj setting Albionu pouzivam mena takto:

Ludia:
- Na Albione staroanglicke, Frankovia na juhu stare francuzske.
- Horali: Skotske mena
- Severania: stare skandinavske mena

Elfovia: irske mena

Trpaslici: staronemecke, starogermanske mena, nemecke priezviska

Piktovia (orkovia): welsske mena

Pozri si priklady napriklad tu:
https://docs.google.com/document/d/1vjGFZbgZswKsB2X20F3tO8kpTF-rH9k54yHAcHLeehc/edit
16.12.2021 13:55 - York
Jezus píše:
A na těch příjmeních něco je. Mě fungovala kombinace "normálního" jména hobitího příjmení. Kamarád hraje Spytihněva Hvězdičku, potkával Alberta Kamínka, Moše Polnokvítka, Sáru Černohlávkovou, Izáka Zlatohorského a podobně.


S tímhle mám dva problémy. Zaprvé bych tím do základní příručky zavedl princip křestních jmen a příjmení, což nechci*. Za druhé se zcela určitě chci vyhnout reálně znějícím jménům (Sára, Moše, Izák). Z tohohle důvodu je podle mě dobře, že ty hobití jména neznějí jako běžný český jména.

Old norse a icelandic names jsou výjimka jednak proto, že u nás nejsou běžný, a taky protože jsou už skrz Tolkiena zažitý jako fantasy jména.

* Samozřejmě nic nebrání konkrétnímu PJovi ve vlastním settingu říct, že to jsou příjmení a vymyslet pro hobity ještě křestní jména.

edit: Ono vůbec říkat tomu křestní jména je problém. V angličtině by to problém nebyl, tam je to first name, v češtině to má ale silnej odkaz na křesťanskou tradici.

Jezus píše:
Říkat někomu celou hru Hvězdičko nebo Kšandičko je meh...


V čem je to meh? Je to prostě jiná kultura s jinou zvyklostí. Říkat někomu Hrnčíř nebo Kolář je pro nás normální jen proto, že jsme na to zvyklí, nic samozřejmýho na tom není. Přitom to jsou taky úplně běžný slova a ani nezněj archaicky.


crowen píše:
york - ak nepoznas, toto je najlepsi clanok o tvorbe mien pre fantasy hry https://www.reddit.com/r/DnDBehindTheScreen/comments/50pcg1/a_post_about_names_na


Tohle znám a zavrhnul jsem to právě proto, že to zní moc jako reálný jména.
16.12.2021 14:07 - Aegnor
York: nedokázal bych se na svoji spoluhráčku obrátit a říct "Hele, Ovečko, co ty si o tom myslíš?" (Nebo "Včelko", nebo spoluhráče "Koníku", "Kapříku" či "Pasáčku").

A to nemám problém s oslovováním spoluhráčů jménama postav. Jenom tyhle navrhovaný mě vyhazujou z komfortní zóny takovým způsobem, že bych toho prostě nebyl schopnej.
16.12.2021 14:16 - crowen
Aegor - si mi prave pripomenul ten vtip o bacovi, ovecke a moznostiach, ktore jej ponuka :-)
16.12.2021 14:32 - Jezus
"Takže, Ovečko, máme dvě možnosti za A) zkusíme vyjednávat. Za B) tam vlítneme a všechny povraždíme. Pro kterou jsi variantu?"
(chystaje si ohnivou kouli): "Bééé!"
"Hodná holka!"
:-D

York píše:
V čem je to meh? Je to prostě jiná kultura s jinou zvyklostí.

Jo, kultura ušišlaných pidilidiček s fetišem na hospodářský zvířata ;-)

Nic vezlém, ale Froda taky nikdo netituloval celou dobu Pytlíčku. Dokonce málokdy Pytlíku, většinou pane Pytlíku.

A říkat někomu Hrnčíř nebo Kolář normální není. Je to Jindra Hrnčíř(ů) nebo Kolář(ovic) Šimon. Nemám nic proti tomu, abys vymyslel z těchto povolání a přídomků vlastní jména, ale ať je to zní alespoň trochu jako vlastní jméno a ne jen jako přezdívka.
16.12.2021 14:47 - LokiB
Aegnor píše:
nedokázal bych se na svoji spoluhráčku obrátit a říct "Hele, Ovečko, co ty si o tom myslíš?"


Proč? Co má pak říkat takovej Ovečkin?
Ale ok, jestli máš nějakej blok v oslovování děvčat zdrobnělinami, tak to nerozpitvávejme, beru to jako fakt.

Jezus píše:
ale Froda taky nikdo netituloval celou dobu Pytlíčku. Dokonce málokdy Pytlíku, většinou pane Pytlíku.


No, většinou mu říkali Frodo. Pane Pytlíku spíš výjimečně.
16.12.2021 14:57 - Aegnor
Loki: zdrobněliny nejsou problém (a v závorce jsem zmiňoval i spoluhráče, takže to není ani limitované na jedno pohlaví). Problém je, že to na mě působí urážlivě a shazovačně, když takhle někoho označím za zvíře.

A Ovečkin je příjmení, to je jinej případ (nejsem si teď jistej co přesně se liší, krom toho že je to něco, co rozhodně nebudu používat tak často jako první jméno a u žen přechylování, třeba se nad tím dokážu zamyslet a s něčím přijít).
16.12.2021 15:02 - York
Jezus píše:
"Takže, Ovečko, máme dvě možnosti za A) zkusíme vyjednávat. Za B) tam vlítneme a všechny povraždíme. Pro kterou jsi variantu?"


Za mě dobrý. Hobity jsem pojal hodně Tolkienovsky, tj. ve stylu "slušnej hobit se stará o usedlost a užívá si dobrýho jídla, rozhodně nechodí na výpravy nebo snad dokonce na dobrodružství!" Tj. pokud budeš hrát hobita, jsi vzhledem ke svýmu kulturnímu zázemí černá ovce (pun intended ;-)) a zvláštnost. Takže když po tobě někdo bude chtít, abys někam vlítnul a všechny vyvraždil, mělo by to jak tobě tak jemu připadat nepřístojný - tobě proto, že hobiti takový věci nedělaj a jemu proto, že o hobitech se ví, že takový věci nedělaj. Pokud budou hobití jména tohle podporovat, tak to je super a povede to podle mě k herně zajímavejm situacím a případně k vývoji postavy hobita od Mirka Dušína k někomu praktičtějšímu.

Naproti tomu kudůci jsou příbuzní hobitů, kteří už tehnle styl života opustili a náležitě se zvhrli. Tj. pokud chceš hrát hobita, kterej nebude řešit konflikt hobitího pohledu na svět a reality okolního světa, kudůk je volba pro tebe.
16.12.2021 15:06 - Jezus
Loki: Právě. I ostatním hobitům říkali vcelku normálními jmény, ta vtipná zdrobnělá příjmení tam byla jen občas. To je má pointa.

Jinak já teda zdrobněliny používám na lidi, s nimiž jsem ve velmi blízkém až intimním vztahu. Říkat spoluhráčce třeba Beruško, její manžel by mě pravděpodobně hnal, říkat jí Ovečko, žene mě ona :-D
(Respektive jsou zdrobněliny a zdrobněliny. U některých jmen dávají smysl mezi kamarády, u zvířátek fakt ne...Ale to je jen osobní preference, kdo si to jméno vybere, tomu to evidentně neva).

EDIT: Jinak jo, to co píšeš víše dává smysl. Já ten vtípek psal právě s tím, že někdo bude třeba hrát šílenou hobitku a bude stavět očekávání na hlavu - a to jméno pak bude vlastně příjemně kontrastní. Ale to je dost specifická věc.
Takže za mě asi nakonec klidně - stejně si jméno vybírá hráč. Nejvíc bych se přimlouval zamyslet nad těmi jmény/povolání. To jsou fakt přídomky a na rozdíl od Ovečky (Míši, Bíďi, Brumly, Bumly...) mi příjdou ještě hůř použitelná.
16.12.2021 15:12 - York
Jezus píše:
Říkat spoluhráčce třeba Beruško, její manžel by mě pravděpodobně hnal, říkat jí Ovečko, žene mě ona :-D


Jak sám dál píšeš, jméno si vybírá hráč sám, takže doufám, že ti pak nebude chtít ublížit, když tak budeš jeho postavě říkat ;-)


Jezus píše:
Nejvíc bych se přimlouval zamyslet nad těmi jmény/povolání. To jsou fakt přídomky a na rozdíl od Ovečky (Míši, Bíďi, Brumly, Bumly...) mi příjdou ještě hůř použitelná.


Příjmení to jsou v našem kulturním backgroundu. Pokud to v tobě vyvolává reakci "tohle jde proti všem zvyklostem", tak je to dobře - hobiti mají hobití zvyklosti, ne naše.
16.12.2021 15:16 - Jezus
Je fakt, že DnD teď hraju za kenku a protože jsme začínali jako poslové a doručovatelé, říkají mi Holube :-D
17.12.2021 17:50 - Šaman
Tak abych byl fér - potřeboval jsem teď narychlo jména pro barbarskou družinu a vzpomněl jsem si na tuhle diskuzi. A orčí jména se krásně hodila :)
17.12.2021 18:28 - York
Šaman: :)
23.12.2021 00:34 - York
Přemejšlím nad jinejma názvama infravidění a ultrasluchu, aby to neznělo jak z učebnice fyziky.

Jako nejlepší kandidáty mám zatím vidění tepla a prostorový sluch. Zní vám to ok?
23.12.2021 01:08 - sirien
Hadí zrak a netopýří sluch?
23.12.2021 01:18 - York
sirien píše:
Hadí zrak a netopýří sluch?


Hadí zrak pro trpaslíky mi zní divně. Netopýří sluch by asi šel, ale nevystihuje to, že nejde jen o sluch, ale i o vysílání singálů. To teda ani ultrasluch, to be fair, správně by byla echolokace - ale to je z bláta do louže. Oproti tomu prostorový sluch je sice novotvar, ale imho docela výstižnej.
23.12.2021 10:31 - Jerson
Každý sluch používající dvě uši je "prostorový". A "vidění tepla" je pořád fyzikální pojetí.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10320210456848 secREMOTE_IP: 107.21.176.63