O seriálech: Game of Thrones a Camelot

Rozhodl jsem se oživit bločky novou dávkou nesouvislého blábolení na téma seriály. Seriály mne začaly bavit a sleduji jich docela hodně. Některé kvůli postavám, některé kvůli vvypravěčským technikám a některé abych vypnul mozek. A občas mne k tomu i něco napadá. Pokud Vás seriály také baví, třeba tady najdete nějakou inspiraci. (Spoilery se pokusím minimalizovat, ale čtete jen na vlastní nebezpečí...)

Game of Thrones (2011) - Měl jsem to štěstí vidět první dva premiérové díly v kině na velkém plátně (HBO slibovalo tričko třemi, kteří o tom napíšou na twitter... čert vem tyhle asociální vynálezy, píšu sem...) Převodu knihy dávám 10/10, je to strhující. Např. Zeď je nádherná. Co mi vyrazilo dech jsou titulky. Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat. Geniální nápad. Herci se ještě sžívají se svými rolemi, ale není to tragédie, už v druhém díle to dobře šlape...

Pokud jste Martina četli, už na to asi koukáte. Pokud ne, ale máte rádi machiavelliánskou umírně-fantasijní fantasy, bude Vás to bavit.

Camelot (2011) - Camelot má být "preventnivní odpověď na GoT", ale byť se mi osobně líbí, myslím, že nemá šanci. Na ČSFD má brutálně nízké hodnocení 52%, které je tam řekl bych ne úplně právem. Camelot má skvělé záporáky (Eva Green i James Purefoy vypadají dobře a hrají dobře..., i Fiennesův Merlin rozhodně není vymalovaný do růžova....) Zato kladní hrdinové jsou herecky záporní... Artuš vypadá jako jeliman a i tak hraje... a jeho suita rovněž.

Seriál je takový ten lehce erotický typ, kdy v každém díle uvidíte alespoň něco, abyste vydrželi dál sledovat (něco jako Spartacus nebo Řím). Ale ani koukání na Evu Green v nejlepším by mne asi dlouho neudrželo... co mne zaujalo je, jak scénáristi pracují s Artušovskou legendou. Jedním slovem - svérázně. Zapomeňte na variace, které dosud znáte... tohle je něco nového. Scéna s mečem z jezera (4. díl) je natolik "zvrácená", že byť předtím poněkud nahlodám jsem se rozhodl sledovat dál.

Shrnutí: Zatím rozhodně lepší než nekoukatelná Artušovská adaptace - teenage-slint Merlin.
Napsal: Alnag
Autorská citace #83
4.5.2011 09:28 - Alek
Jsem rád, že není problém v orientaci, myslím, že základní historický spor noir popsal docela dobře. A o dobré orientaci svědčí snad i rostoucí sledovanost.
Sethi píše:
Prostě to ve mně nebudí takovou potřebu vidět hned okamžitě další díl, a odsledovat každý nový, jakmile je to možné (což je můj běžný přístup). Vidím to jako příjemnou výplň pro večer, kdy nemám nic lepšího na práci.

To se změní, až začne housnout atmosféra ;-)
Autorská citace #84
4.5.2011 09:41 - Sethi
Alek píše:
To se změní, až začne housnout atmosféra ;-)

Tak jako ano, ale ideální stav je takový, kdy k tomuhle nutkání nepotřebuju cliffhangery a příběhový press.

Ale tak v pohodě. Včera jsem naposlouchala asi patnáct kapitol, bleskovým tempem se blížím ke konci první knihy. Jen se bojím, že mi dojde někde uprostřed dne, tak trochu mě to drží při životě, zatímco si oleptávám packy kyselinou.
Autorská citace #85
4.5.2011 09:55 - Alek
Chápu no, prostě tam neni něco, co by tě chytlo mimo samotný děj. V Borgiích máš asi ty róby. Já na nich neulítávám a tak se na další díly Borgiů taky zas tak netěšim (to to řikam hodně mírně, ruhou sérii bych tomu zatím nedal ani náhodou).
Autorská citace #86
4.5.2011 10:07 - noir
Borgiové u mě Hru porážejí na všech úrovních - herecky, příběhem, kostýmy, interiéry - s výjimkou exteriérů. Hra je proti nim hrozně strnulá, v podstatě i nudná, chaotická, ale přitom nesmyslně vyžadující. Že zacházejí s historií trošku "kreativně"? No však, taky to nemá být dokument, ale zábavný seriál.

Hlavní rozdíl vidím v postavách. U Borgiů mám své favority, baví mě sledovat ty charaktery. Kdežto u Hry netuším, kdo proč co dělá, nemám čas ani poznat charakter postavy, protože mi režisér hned uteče k jiné. A pak pro jistotu nějakou postavu z dílu vynechá úplně, asi abych to zvykání neměl tak jednoduché. Zatím jediný, kdo mě víc zaujal, je ta malá holka. Jinak je to pro mě změť postaviček, nikoliv charaktery. Dávám tomu pro sebe ještě dva díly.
Autorská citace #87
4.5.2011 10:36 - Alek
U Borgiů bych přesně použil tvé hodnocení. Nudné, zoufale nezajímavé postavy, čestná výjimka pro Caezareho, kde se sešel zajímavý herec a docela zajímavá postava. Ironse mám sice hodně rád jako herce, ale jeho postava mě od druhého dílu už moc nezaujala... Po Tudorovcích zklamání :-(
Autorská citace #88
4.5.2011 11:00 - Sethi
Pro mě je to u Borgiů Lucrezia - baví mě sledovat, jak se ta sladká nevinnost vybarvuje.

Nicméně jako příklad ideálního... "zpracování napětí" bych uvedla spíš Downton Abbey. Každá epizoda je uzavřený příběh, po cliffhangerech aby člověk pátral lupou. Postav nemálo, děj poměrně nenápadný, drama při zemi (nebo spíš při důkladně vyleštěné podlaze), přesto mě dokázali hned na začátku navnadit tak, že jsem to celé prakticky vdechla.



No a zpět k tématu. V seriálu musím ocenit Sansu. Jak je mi v knihách v podstatě ukradená, nechává mě chladnou, v pohybu jsem ji nesnášela od prvního záběru. Vyvolává ve mně zcela autentickou touhu vrazit jí pár facek.
Autorská citace #89
4.5.2011 11:47 - Alek
U Sansy je problém, že holčina asi nebude moc dobrá herečka. Ale možná je to jen tím kontrastem k představitelce Arye. Tahle holka je totiž asi největší objev celého seriálu. Na ní jedinou jsem snad nečet nic špatného, u každého se najde nějaký pochybovač, ale u ní ne.

Nicméně Sanse bych vrazil pár facek v knize i v seriálu, takže zas tak hrozný to neni
Autorská citace #90
4.5.2011 14:18 - Jarik
Ja GoT nedaval ani jeden dil.
Prvni jsem vubec nechapal, proc se na to divam. Pomalinku a polehoucku mi to zacina lezt za nechty.
V kazdem dile polovinu veci nechapu. A rikam si, ze je snad pochopim casem. Nuance, co bylo pred dvema generacemi mi asi unikaji (davam je na periferii), ale diky tomu to neni o moc horsi dilo ke sledovani nez cokoliv jineho.
Historie mi nic nerika, tak zadnou podobnost nehledam.

Ale souhlasim s Noirem. Kdybych mel treba 5 hlavnich charakteru, a ty ostatni jako krovi... tak by mi snad ani nevadilo, ze je krovi zabije a na miste nahradi :D
Autorská citace #91
4.5.2011 16:07 - sirien
Musím souhlasit se Sethi - clifhanger by měl být technika používaná s citem do okamžiků, kdy se fakt hodí. Seriály které mají clifhangery při každém přechodu mezi sezonami a v každém jednom dvoudíle a občas i na konci normálních dílů mi totálně lezou krkem.

Pořád váhám jestli si to mám pustit hned (resp. hned co naběhne aspoň půlka sezony, nesnášim když musim čekat na další díl, obvykle nechávám většinu věcí co sleduju trochu přednaběhnout když se prosleduju ke konci) nebo jestli si mám nejdřív GoT přečíst...

noirova averse mě nicméně trochu napovídá, že by se mi ten seriál mohl docela líbit (nevím jak moc, protože to noir zase až tolik neodsuzuje... uvidíme s dalšími díly :D )
Autorská citace #92
4.5.2011 16:24 - Alek
tak to je fajn, že třetí díl cliffhanger neměl :-)
Autorská citace #93
8.5.2011 10:51 - Jarik
Kdyz uz jsme u GoT. Zkusil nekdo hrat to RPG na d20 enginu co vysla asi v roce 2005?
http://www.rpg.net/reviews/archive/11/11866.phtml
nasel jsem to i na ulozto v pdf
Autorská citace #94
8.5.2011 12:32 - alef0
Existuje aj DeLuxe verzia, posledná vec, ktorú vydali Guardians of Order predtým než zomreli a tam je aj d20, aj TriStat dX.

A ešte existuje aj A Song of Fire and Ice Roleplaying.

Nehral som to, vraj sa to dá hrať troma štýlmi: buď na úrovni vysokej politiky alebo ako klasická banda hrdinov alebo ako kombinácia, kde hráte za nižšie rody, kde nemáte problém zobrať meč a ísť kynožiť nepriateľov osobne.

Problém je ten, že Band of Heroes mi nedáva veľký zmysel v poetike Game of Thrones, a na vysoký štýl mi príde d20ka ako zbytočný systém (kto z PoV postáv reálne bojuje?).

Ale možno má niekto lepšie skúsenosti.

Ja dumem, v čom začať hrať Game of Thrones a keď máte niekto nápad, tak povedzte -- ja dumem, či nehacknúť Pendragon.
Autorská citace #95
8.5.2011 13:25 - Vojtěch
alef0 píše:
(kto z PoV postáv reálne bojuje?)


Tyrion, Arya, Jamie, Sandor Clegane, Rob, Brienne, Jon a noční hlídka atd... :D

Taky bych si to někdy rád zkusil zahrát.
Autorská citace #96
8.5.2011 14:38 - Element_Lead
Po tretim dile uz jsem se neudrzel a musel jsem si koupit knihu :D
Autorská citace #97
8.5.2011 16:15 - alef0
Vojtěch:
OK a koľko % svojho času venujú boju?
Autorská citace #98
9.5.2011 00:07 - Vojtěch
Tolik co průměrný dobrodruh v D&D úplně ne, ale dost na to, any se družinka udržela. Na pletichaření, vliv a skilly je tam systém taky.
Autorská citace #99
9.5.2011 00:55 - alef0
Zabudol som napísať, že oni málokedy idú v podobe D&Didnej skupiny (hej, Brienne a spol. a podobne, ale to je opäť špecifikum).

Problém je v tom, že d20 je super na hry, kde je súboj denným chlebíčkom a narastajúce schopnosti ti skupinovo umožňujú porážať bežných nepriateľov. Vo Westerose je problém v tom, že prakticky neexistujú monštrá s narastajúcim věhlasom sa staneš vojvodom rodu, ktorý prestane máchať mečom, ale začne hýbať figúrkami po mape.

Oni sami píšu, že Band of Heroes je klasický fantasy mód, problém je však v tom, že tu neexistujú škálujúce sa príšery, liečenie je neexistujúce a hŕrrr do súboja je obvykle samovražda. Rozmýšľam, či to nehrať ako Shadowrun, kde si bandu najme nejaký člen rodu, ale opäť sa treba pripraviť na extrémnu mortalitu postáv. Napr. Pendragon je tiež ultravražedný, ale tam sú aspoň potomkovia, s ktorými sa dá pokračovať. Príručka dáva nápady hrať Čiernu hliadku alebo kadejakých budúcich rytierov, čo pobehujú po turnajoch, alebo bojovníkov proti pirátom. Opäť upozorňujú na to, že treba zjednotiť postavy v spoločenskej vrstve alebo v cieľoch, inak to bude problém držať pohromade.

Štýl Hra o tróny i Šľachtický rod zase má problém v tom, že každý si rieši svoje a moji hráči nebudú študovať d20kový komplexný systém len preto, aby ho použili raz za session, i to v svojskom súboji. Navyše intrigy v tomto prípade sú asi tak tritisíckrát dôležitejšie než súboj a mal by tomu zodpovedať aj systém.

Tak či onak mám pocit, že na to, aby sa zachoval pôvodný duch, je najlepšie zobrať nejakú príbehovo orientovanú vec, pretože tam vôbec nejde o to, že Robert má viac hitpointov než Cersei, ale o to, že Tyrion potrebuje uznanie a Sansa musí dospieť.

Ešte sa mi páči idea hrať za postavy spred začiatku kníh, napr. Rhaegara, Roberta-v-puku, Lyannu a podobne.

A Song of Fire and Ice RPG vydala dve dobrodružstvá, v nich to celkom funguje pre postavy, ktoré dostanú skupinové pozvanie na Baratheonov turnaj, v druhom sa riešia problémy okolo svadby dvoch rodov. Game of Thrones RPG mal jedno, kde idú postavy riešiť problémy istého rytiera.
9.5.2011 06:00 - Vojtěch
Mno, tady bych se hlavně taky zasadil o jednotné zaměření družinky na nějakou činnost, pokud se nechce tvářit jako šlechtický rod. Poskoci velkého rodu, kteří se ad-hoc sbírají dohromady na mise by mohli fungovat.

Výprava za nějakým strašlivým tajemstvím, třeba vypátrat na jedné z tajemných zřícenin Crackclaw Pointu za alternativní verzi rodokmenu nepřátelského rodu ve které není vypuštěna osoba podezřelá z čar a pak upálená - aby bylo možné házet špínu na vyšší úrovni - možní protivníci: Lapkové, mrzké počasí, nepřístupný terén (jo, holenkové, tady to teleportem nepůjde), neurčité informace (šmejdění v knihovně) v špatných rukách (třebas jiného, nižšího a jinak nepřístupně laděného rodu), zvěř, loupežívý vágu... rytíř vlastně, najatá síla protivníka, která se cosi dozvěděla o plánech, final fight třebas mrtvola oživená... Na takovou výpravu by se dalo počítat se šlechticem, zbrojnošem, maestrem a lovcem třebas. Boj by byl, interakce, dovednosti. A kampaň vedenou z pohledu významných kol v soukolí, když ne hybatelů, by se vést také dala, aby to mělo atmosféru.
9.5.2011 09:22 - Corvus
sa vyjadrim v skratke k obom serialom:
Camelot je dost slaby. obsadenie, vyprava, scenar a hlavne dialogy su bieda. videl som teraz piatu cast a ta bola najtragickejsia (hoci za najhorsiu scenu povazujem tu s 'Lady of the Lake' zo 4.casti..). a Eva Green ani neukazala kozy, aby to aspon ako tak zachranila :D dalsiu cast uz pozerat nemienim.

GoT je uplne ina liga. ma to svoje problemy s tym, ze sa pevne drzia knizky. milion postav a dejovych linii ma za nasledok pomaly spad deja a to paradoxne napriek velkej komprimacii kapitol. Ale vsetko co je v Camelote zle je v GoT dobre.

A GoT RPG by som hral v Primetime Adventures. Imho idealny system na takuto hru.
9.5.2011 21:08 - noir
Další díl GoT: No jo, fakt se nám rozjíždí! Dramata jako "utře Snow stůl dočista", nebo "kolik nových zbytečných postav narveme do jednoho dílu" mě udržovala napnutého každou sekundu. Čím zbytečnější scéna, tím pompéznější exteriér, čím míň prostoru pro postavy, tím víc scének s figurkami.
Příběh se neposunul ani o píď, zato jsme si vyslechli (už zase jen vyslechli - a neviděli to) hafo příběhů o minulosti.

Fanoušky knižní předlohy chápu, že se dívají kvůli srovnávání, ale co se mohlo líbit nefanouškům na posledních dvou dílech, to je mi záhadou. Pro mě v nich byly dvě zapamatovatelné scény - trénink té malé holky v minulém díle a souboj tlusťocha s varovaným členem hlídky v tomhle díle. Jinak nuda.

Navíc je v tom čím dál míň kulervoucích scnérií, které mě nadchly v pilotu.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.095871925354004 secREMOTE_IP: 54.158.248.39