O seriálech: Game of Thrones a Camelot

Rozhodl jsem se oživit bločky novou dávkou nesouvislého blábolení na téma seriály. Seriály mne začaly bavit a sleduji jich docela hodně. Některé kvůli postavám, některé kvůli vvypravěčským technikám a některé abych vypnul mozek. A občas mne k tomu i něco napadá. Pokud Vás seriály také baví, třeba tady najdete nějakou inspiraci. (Spoilery se pokusím minimalizovat, ale čtete jen na vlastní nebezpečí...)

Game of Thrones (2011) - Měl jsem to štěstí vidět první dva premiérové díly v kině na velkém plátně (HBO slibovalo tričko třemi, kteří o tom napíšou na twitter... čert vem tyhle asociální vynálezy, píšu sem...) Převodu knihy dávám 10/10, je to strhující. Např. Zeď je nádherná. Co mi vyrazilo dech jsou titulky. Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat. Geniální nápad. Herci se ještě sžívají se svými rolemi, ale není to tragédie, už v druhém díle to dobře šlape...

Pokud jste Martina četli, už na to asi koukáte. Pokud ne, ale máte rádi machiavelliánskou umírně-fantasijní fantasy, bude Vás to bavit.

Camelot (2011) - Camelot má být "preventnivní odpověď na GoT", ale byť se mi osobně líbí, myslím, že nemá šanci. Na ČSFD má brutálně nízké hodnocení 52%, které je tam řekl bych ne úplně právem. Camelot má skvělé záporáky (Eva Green i James Purefoy vypadají dobře a hrají dobře..., i Fiennesův Merlin rozhodně není vymalovaný do růžova....) Zato kladní hrdinové jsou herecky záporní... Artuš vypadá jako jeliman a i tak hraje... a jeho suita rovněž.

Seriál je takový ten lehce erotický typ, kdy v každém díle uvidíte alespoň něco, abyste vydrželi dál sledovat (něco jako Spartacus nebo Řím). Ale ani koukání na Evu Green v nejlepším by mne asi dlouho neudrželo... co mne zaujalo je, jak scénáristi pracují s Artušovskou legendou. Jedním slovem - svérázně. Zapomeňte na variace, které dosud znáte... tohle je něco nového. Scéna s mečem z jezera (4. díl) je natolik "zvrácená", že byť předtím poněkud nahlodám jsem se rozhodl sledovat dál.

Shrnutí: Zatím rozhodně lepší než nekoukatelná Artušovská adaptace - teenage-slint Merlin.
Napsal: Alnag
Autorská citace #63
29.4.2011 05:39 - Vojtěch
Jó? :D
Autorská citace #64
29.4.2011 09:45 - Alek
jojo, asi jen o 5 let později, než bylo plánováno :-) vydání je ale už dávno stanoveno na 12. července.
Autorská citace #65
29.4.2011 19:37 - Sethi
Ta obočí... Doufala jsem, že to v pohybu bude lepší... ale pořád jsou to černé housenky pod světlými vlasy.
Autorská citace #66
29.4.2011 20:19 - Element_Lead
Sethi explain please :)
Autorská citace #67
29.4.2011 20:36 - Thorar
Sethi konečně to někdo řekl....
Autorská citace #68
29.4.2011 21:02 - Sethi
Yashamaru píše:
Sethi explain please :)


Už u prvních fotek jsem si stěžovala na kombo světlých vlasů a tmavého obočí. U některých tónů blond to funguje. U jiných ne. Legolas nevypadal zle. Haldir, na druhou stranu, vypadal jak debil. Jaime je docela v pohodě. Cersei, Daenerys... get my drift?

Jinak mám tedy pocit, že kdybych neměla těch deset kapitol náskok, co před seriálem mám, a jména v čerstvé paměti, tak nevím, která bije.
Autorská citace #69
29.4.2011 22:33 - Alek
No jo no, taky měli mít Targaryeni fialový oči, ale prej to nevypadalo dobře...

Sethi píše:
Jinak mám tedy pocit, že kdybych neměla těch deset kapitol náskok, co před seriálem mám, a jména v čerstvé paměti, tak nevím, která bije.

Nepřeháněj :-) A když, tak jsou tu přece průvodci jako http://viewers-guide.hbo.com/game-of-thrones/ nebo případně něco jednoduššího od mé maličkosti, http://www.icefire.cz/pruvodce-hrou-o-truny
Autorská citace #70
29.4.2011 23:39 - Sethi
Alek píše:
No jo no, taky měli mít Targaryeni fialový oči, ale prej to nevypadalo dobře...

Zatímco tohle vypadá skvěle.
Autorská citace #71
30.4.2011 09:01 - Alek
Nevypadá, ale upřímně, kdybys na to neupozornila, asi bych si toho nevšimnul. Takhle zpětně, když se na to zaměřuju, mi vadí jen Cersei a Viserys, u nich je to hodně. Jaime a Tyrion jsou v poho, u Daenerys mi přijde, že se s tím snažili něco dělat, takže to je docela ok.
Autorská citace #72
30.4.2011 10:17 - Sethi
Alek píše:
tak nevím, která bije

Co se tohodle týče, tak ani tak nemám na mysli postavy jako takové, ale skutečnost, že by pro mě byly z naprosté většiny bezejmenné. To by byl "ten chlapík s vousama" a "ten chlapík s jinejma vousama" a "další chlapík s vousama ale ne tak jako ti dva předtím." Přijde mi, že postavy prostě nejsou dostatečně představené.

No Benjen se mi líbí.

Když jsme tak u těch přehledů, snažila jsem se tam u vás dopátrat toho článku, který stručně shrnoval děj jednotlivých kapitol, a pak toho s pěknými obrázky, marně. Pěkně prosím?
Autorská citace #73
30.4.2011 11:43 - Element_Lead
No ja jsem se kouknul na prvni dil a pak jsem hnedka sahnul po knizce protoze se mi nechtelo cekat na druhy. Po precteni prvni stovky stranek (cca konec druheho dilu) jsem si udelal aspon prehled v postavach a zpetne pochopil o cem ten prvni dil vlastne byl :)

Vase issue s obocimi jde teda opravdu mimo me. :D
Autorská citace #74
30.4.2011 13:06 - Sethi
Sethi píše:
Když jsme tak u těch přehledů, snažila jsem se tam u vás dopátrat toho článku, který stručně shrnoval děj jednotlivých kapitol, a pak toho s pěknými obrázky, marně. Pěkně prosím?

Never mind. Přísahala bych, že to tam ve středu nebylo, nebo kdy jsem to hledala.
Autorská citace #75
30.4.2011 23:42 - Alek
Sethi píše:
Never mind. Přísahala bych, že to tam ve středu nebylo, nebo kdy jsem to hledala.

To je dost možný, že to tam nebylo :-) Já jsem zrovna v minulých dnech ty souhrny překopával/opravoval. Sorry. Hra o trůny je tedy na http://www.icefire.cz/hra-o-truny-0. POstupně doplňuji zbytek.

Co máš pls na mysli tím „s pěknými obrázky“?
Autorská citace #76
1.5.2011 02:11 - Sethi
Portréty postav, ruská tvorba.
Autorská citace #77
2.5.2011 13:02 - Sethi
Vzpomněla si, našla, děkuji ;)
Autorská citace #78
2.5.2011 13:24 - OzzKar
Jen pro kontrolu:
prvni dil mel neco kolem hodiny a druhy ma asi 25 minut. Je to tak nebo jsem videl nejakou blbou (osekanou verzi)? diky
Autorská citace #79
2.5.2011 16:11 - alef0
To asi hej, druhý diel má takmer hodinu.
Autorská citace #80
3.5.2011 20:07 - noir
Třetí díl Hry:
Konečně jsem se začal chytat a došlo mi, že (snad) holka, co spí s hlavním Mongolem je asi dcera toho krále, co ho zezadu probodl ten blonďák, co spí se svou sestrou, která si vzala za manžela nového krále. Opět se mi moc líbily exteriéry a tentokrát dokonce i někteří herci. Trpaslík je fajn, Boromir sice pořád stejně zarputilý, ale má to styl.

JInak se mi moc nezdá ta mongolská linie a vůbec celá její časová rovina. Nelíbí se mi herci v ní, nebaví mě její příběh, přijde mi čitelná (vsadím se, že se odbarvenka nakonec nějak koňáky dostane a stane se z ní big warlord, nejlíp s vlastním drakem, ne?). Současně se tam ty postavy chovají zcela divně-ta scéna v bambusu mi přišla nesmyslná od začátku do konce. Škoda, že tuhle linii nevynechali úplně. A to jako od minulého dílu uplynuly už tři měsíce? Co se za tu dobu stalo? To Sníh za tu dobu nestihl ani poznat jména svých spolubojovníků, paní Starková celou dobu cestovala mezi městy? Divný...

Co mě vadilo nejvíc, je to, že tenhle díl vůbec nedržel při sobě. Ty čtyři linie nedrželo vůbec nic dohromady a vlastně se ani nic nestalo, co by děj kamkoliv posunulo. Chybí mi filmová řeč - proč si proboha všichni celý den povídali o úžasných věcech, ale nic z toho nám neukázali? Furt jen tlachy, žádné obrazy. Nuda a (vím, opakuju se) otročení literární předloze a jejímu literárnímu jazyku.

A jeden dotaz: Není to celé nějak moc velká metafora na Válku růží? Přijde mi, že místo abych sledoval story o tom, jak Stark a Lanister bojují o trůn, zatímco za Zdí číhají zlí Jiní, můžu se podívat na příběh, jak o trůn válčí York a Lancaster, zatímco za Kanálem čekají Frantíci...
Autorská citace #81
4.5.2011 02:46 - alef0
Noir:
pred Baratheonmi vládlol Aerys II Targaryen. Jeho syn Rhaegar uniesol Lyannu Starkovú, s ktorou sa mal oženiť Robert Baratheon. Robert sa nasrdil, zobral Eddarda, vyhlásil rebéliu, zviedol Vojnu uzurpátora, čo skončilo vyvraždením Targaryenov a nastúpením Roberta na trón. Lyanna Starková umrela (preto v seriáli v kobke Robert bedáka a Eddard tiež). Rhaegara zabil Robert jednou ranou bojovým kladivom na poli (to bol Robert ešte statný geroj), Aerysa II. zabil Jaime (blonďák, brat kráľovnej Cersei).

Zvyšní dvaja (blond) Targaryeni ušli na druhý kontinent. Viserys predal svoju sestru Danaerys, aby získal od Khala Droga armádu, s ktorou by zaútočil na kontinent a obnovil vládu Targaryenov (o tom sa baví Eddard s Robertom keď sedia pod stromom a príde list.)

Tá línia Danaerys je divná a veľmi dlho bude nezávislá od všetkých ostatných.

Časové línie vôbec nejdú lineárne, je to skôr ,,medzičasom v". Štvrtá kniha je napr. písaná z pohľadu prvej polovice postáv a piata bude z pohľadu druhej polovice.

Postavy úplne bežne pobehujú po mape štýlom ,,strih", veď kráľ dobehol do Winterfellu aj so suitou cez pol mapy a vybavili to replikou ,,cestujeme sem celý mesiac a ty ideš do krypty?" a to isté spravil Eddard (ten sa teleportol do King's Landingu niekde medzi prvou a druhou epizódou) a ultimátne v tom vládne jeden nemenovaný vojvodca, ktorý v Xtej knihe prebehne CELÚ mapu a zjaví sa pri Stene s kompletnou armádou.

S tými epizódami vidím fundamentálny problém: ony nemajú dejový oblúk. Epizóda si ide ako telenovela odnikiaľ nikam, postavy si žijú svojim životom a prakticky je to celé len sada vrstvených cliffhangerov, ktoré sa takmer vždy vysvetlia len tak mimochodom a to môže veľmi rýchlo nudiť. Plus ,,speak, don't show" je dôsledok extrémnej komprimácie (8 kapitol do 1 epizódy).

Na to, aby čitateľ videl voľné paralely s Vojnou ruží, netreba Int 18. York = Stark (vyslov si to nahlas), Lannister = Lancaster, bitka o trón, Tyrellovci majú v erbe typickú ružu, mapa Westerosu vyzerá ako Anglicko; Starkovci sú Škóti, máme Hadriánov val (trochu väčší), hore žijú diví Pikti. Existuje milión teórii pre mapovanie historických postáv, napr. Edward III ako Tyrion, ktorý zabije Rickona a Brana :-) Ale bral by som to tak, že je to naozaj len veľmi voľná inšpirácia.
Autorská citace #82
4.5.2011 09:12 - Sethi
Já tedy nevím, jestli jsem způsobilá mít vlastní názor, ale zatím jsem ze seriálu spíš zklamaná. Nebude tolik přehnané, když řeknu, že mě nejvíc uchvátily úvodní titulky.

Jakkoli se mi líbí Dothrakská linie v knihách, tady mi přijde potrhaná, překrucovaná, beze smyslu. Ty ostatní jsou možná o něco plynulejší, ale zároveň takové... plytké.

Kostýmy nechám stranou, autoři mají jistě dobré ospravedlnění pro to, aby dámy chodily v neforemných pytlích. Jen mě to jako fandu půvabných rób mrzí. Zbroje jsou nicméně krásné.

Prostě to ve mně nebudí takovou potřebu vidět hned okamžitě další díl, a odsledovat každý nový, jakmile je to možné (což je můj běžný přístup). Vidím to jako příjemnou výplň pro večer, kdy nemám nic lepšího na práci.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10812187194824 secREMOTE_IP: 3.235.130.73