O seriálech: Game of Thrones a Camelot

Rozhodl jsem se oživit bločky novou dávkou nesouvislého blábolení na téma seriály. Seriály mne začaly bavit a sleduji jich docela hodně. Některé kvůli postavám, některé kvůli vvypravěčským technikám a některé abych vypnul mozek. A občas mne k tomu i něco napadá. Pokud Vás seriály také baví, třeba tady najdete nějakou inspiraci. (Spoilery se pokusím minimalizovat, ale čtete jen na vlastní nebezpečí...)

Game of Thrones (2011) - Měl jsem to štěstí vidět první dva premiérové díly v kině na velkém plátně (HBO slibovalo tričko třemi, kteří o tom napíšou na twitter... čert vem tyhle asociální vynálezy, píšu sem...) Převodu knihy dávám 10/10, je to strhující. Např. Zeď je nádherná. Co mi vyrazilo dech jsou titulky. Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat. Geniální nápad. Herci se ještě sžívají se svými rolemi, ale není to tragédie, už v druhém díle to dobře šlape...

Pokud jste Martina četli, už na to asi koukáte. Pokud ne, ale máte rádi machiavelliánskou umírně-fantasijní fantasy, bude Vás to bavit.

Camelot (2011) - Camelot má být "preventnivní odpověď na GoT", ale byť se mi osobně líbí, myslím, že nemá šanci. Na ČSFD má brutálně nízké hodnocení 52%, které je tam řekl bych ne úplně právem. Camelot má skvělé záporáky (Eva Green i James Purefoy vypadají dobře a hrají dobře..., i Fiennesův Merlin rozhodně není vymalovaný do růžova....) Zato kladní hrdinové jsou herecky záporní... Artuš vypadá jako jeliman a i tak hraje... a jeho suita rovněž.

Seriál je takový ten lehce erotický typ, kdy v každém díle uvidíte alespoň něco, abyste vydrželi dál sledovat (něco jako Spartacus nebo Řím). Ale ani koukání na Evu Green v nejlepším by mne asi dlouho neudrželo... co mne zaujalo je, jak scénáristi pracují s Artušovskou legendou. Jedním slovem - svérázně. Zapomeňte na variace, které dosud znáte... tohle je něco nového. Scéna s mečem z jezera (4. díl) je natolik "zvrácená", že byť předtím poněkud nahlodám jsem se rozhodl sledovat dál.

Shrnutí: Zatím rozhodně lepší než nekoukatelná Artušovská adaptace - teenage-slint Merlin.
Napsal: Alnag
Autorská citace #1
21.4.2011 06:29 - Lokken
Camelot: Po shlédnutí posledního (4.) dílu jsem se rozhodl, že si počkám na celou sezónu, než se budu dívat dál. Některé scény se mi docela líbíly, a ač obvykle držím palce kladným hrdinům, tak v tomhle případě se to prostě nedá, záporáci je herecky válcují na plné čáře! :) Celkově zatím asi lepší průměr, uvidíme jak to nakonec dopadne.

Game of Thrones: I jako heretik (tj. někdo, kdo kdysy nebyl prvním dílem knižní předlohy nijak uchvácen a dál nepokračoval) musím přiznat, že začátek seriálu vypadá až moc dobře. Jestli udrží kvalitu alespoň na téhle urovni, mám další oblíbený seriál na obzoru. Příjemné překvapení...
Autorská citace #2
21.4.2011 07:37 - noir
U mě zatím vyhrává Camelot, a to na celé čáře. Hra mě docela nudila. Je na ní hrozně vidět, jak se musí držet literární předlohy - zatímco Camelot si s mýtem hraje. Už jen poslední díl s "vílou z jezera" byl dokonalý...
Autorská citace #3
21.4.2011 13:30 - Jarik
dnes jsem kouknul na pilotni dily obojiho.. a taky se mi libi Camelot :)
takze ten si odsleduji na 100%.
Autorská citace #4
21.4.2011 20:32 - Alek
No já asi nemohu být objektivní... Po dvou dílech GoT a čtyřech Camelotu se mi přestává líbit srovnávání těchto děl, respektive přijde mi to jako úplně jiné váhové kategorie. 4. díl Camelotu je absolutně směšný, skoro mi až připomínal toho zmíněného Merlina. Na Camelotu se mi asi nejvíc líbili záporáci a Artušův představitel. Bohužel jeden záporák odpadl, tak snad ten zbytek vydrží.

Alnag píše:
Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat.

Původně to mělo být ještě lepší, s průlety havrana. Ale jo, na da Vinciho ozubený kolečka jako symboly machinací a intrik (jak zní ofiko vysvětlení) jsem si taky už zvyknul. Docela by mě zajímalo, jak to vnímají úplní nováčci, co knihy neznají. Jestli z těch titulky pochopily rozložení Zdi, Zimohradu, Králova přístaviště a Pentosu, trochu o tom pochybuju, jezdí to tam imo moc rychle. No a pak jsem zvědavej, jak se orientujou v postavách a vztazích. Tak dejte, heretici, vědět :-)
Autorská citace #5
21.4.2011 20:46 - Alnag
U Camelotu mi připadá 4. díl jako zlomový v tom, jestli se Vám seriál bude líbit nebo ne. Mně ale naladil pozitivně (tj. nepřišlo mi to směšné, ale kreativní).
Autorská citace #6
21.4.2011 20:53 - Alek
ok, ať jsem fér, ještě jsem neviděl posledních 10 minut 4. dílu, třeba se to tam zlomí. Mě prostě rozsekaly ty kecy kolem kování meče a pak taky trénink od Gawaina. Po skvělých Pilířích země a Spartakovi zatím spíše zklamání :-(
Autorská citace #7
22.4.2011 12:49 - Night of Triumphator
Hru jsem začal sledovat. Knižní předlohu znám jen podle jména (tj. vím, že to existuje :-) ). A jestli jsem se měl něčeho chytat podle pilotu (nebo snad znělky) tak se nechytám :-)
Autorská citace #8
22.4.2011 14:09 - Malfin
Já jsem z Hry o trůny nadšený. Moc jsem nesledoval ten humbuk okolo příprav, jen jsem to tak z povzdálí sledoval. První díl byl perfektní. HBO mě zatím nezklamalo.
Autorská citace #9
22.4.2011 19:47 - Vojtěch
Trochu krok mimo, ale ne tak úplně ;)

Anglicky tedy...
článek
a reakce
Autorská citace #10
23.4.2011 12:41 - Alek
Jo, tahle recenze vzbudila velkej ohlas a myslim, že autorce přinesla spoustu obdivovatelů :-)

HBO na to reagovalo krásným celostránkovým inzerátem v tomtéž listu :-)
Autorská citace #11
24.4.2011 02:36 - alef0
Recenzentkino vysvetlenie je tu. Musím povedať, že také neobratné sebabránenie by na bežnom fóre končilo kolektívnym megapwnom.

Momentálne má jej článok hodnotenie 1.6 / 5.
Autorská citace #12
24.4.2011 07:42 - noir
V mnohém s recenzentkou souhlasím. To PROČ mi běhalo hlavou skoro celou dobu sledování prvního dílu...
Autorská citace #13
24.4.2011 11:00 - alef0
Rozvinieš sa?
Autorská citace #14
24.4.2011 11:31 - Alnag
Tak jako autorka si stěžuje na to, že je tam moc postav. To je asi pravda. Ale přijde mi, že publikum je dneska už hodně rozmazlené takovým tím "dumbed-down produkcí, že cokoliv většího, než milostný čtyřúhelník nezvládá.

Autorka si stěžuje na rozpor mezi naturalistickou povahou seriálu a apelem týkajícím se stavu životního prostředí. To mi taky přijde jako, že má vymytý mozek. O to tam vůbec nejde. Podnebí v GoT je prostě součást větší alegorie... je to symbol.

Je to nákladné kostýmní drama s porcí erotiky. Ano. Dál?

Je to fantasy. Ano. Dál?

Je to jen pro kluky. Ne. Dál?

Vysílá to HBO. Neměla autorka nějaké problémy v dětství? Co má sakra za problém?
Autorská citace #15
24.4.2011 11:53 - Vojtěch
Spíš už lidi blbnou z ekologie a cpou si jí i tam, kde není.
Autorská citace #16
24.4.2011 14:29 - alef0
Ten ekologický žblept ma úprimne pobavil. O životné prostredie tam vôbec nejde -- inak recenzentka má tiež legendárny článok o Supernatural, kde tiež utrúsi vetu

[supernatural's] life was extended to chronicle the world after the Winchesters saved it, a feat accomplished in part with the help of a 1967 Chevy Impala. (Add to the list of the show’s subtexts a pro-Detroit theme. After all, it was no Honda that kept the world intact.)

So “Supernatural” is about heaven, hell, faith, revenge — and the automotive industry.

Ešte zaujímavý komentár je článok Why would men ever want to watch AGOT, ktorý zodpovedá názoru jednej známej ,,AGOT je telenovela pre nerdov".
Autorská citace #17
24.4.2011 18:16 - noir
Přijde mi docela na tělo to, PROČ se vlastně na takový seriál dívat, pokud nejsem fanouškem knihy. Já to fakt netuším. Co ten seriál říká o světě, o životě, o opravdových problémech? U "historické" fantasy mi to dává nějaký vhled do toho, jak se tehdy žilo, případně mi lidské vlastnosti ilustruje na konkrétních jedincích, kteří měli nějaký dopad na realitu, ve které žiju.

Ale o tohohle, právě proto, jak dobře je to udělané, mi smysl uniká. Nějak nevím, proč se na seriál dívat-co mi má dát, co není v realitě, kterou znám? Mě to prostě nenaplňuje pocitem, že když se dívám, dělám něco, co má tak úplně smysl.
Autorská citace #18
24.4.2011 18:49 - Alnag
Noir: To je zajímavá filosofická otázka. Ale abych pravdu řekl, zdá se mi, že výrazně přesahuje tenhle seriál. Myslím, že stejnou otázku si právem můžu položit i u Camelotu. Proč se na něj dívat? Říká mi Camelot víc o světě, o životě, o opravdových problémech? Nemyslím si.

A ačkoliv už jistě kráčím po tenké hraně nějaké logical fallacy, co mi jakýkoliv seriál říká o životě? Není ten problém, "PROČ se dívat", tentýž u Pána Prstenů nebo s pohledem na tvou ikonku u Avatara? Proč se dívat na ně?

Já si myslím, že někdy jsou ty "opravdové problémy" lépe vidět, když nejsou ilustrovány na příkladech, které mají přílišný vztah k realitě.
Autorská citace #20
24.4.2011 19:30 - noir
Alnag: Camelot? Ten mě baví z úplně jasného důvod-můžu porovnávat, jak autoři pracují s mýtem, který je všeobecně známý. Myslím, že na Západě žije jen málo lidí, kteří artušovský mýtus neznají. A teď dostanou seriál, který ho velmi zajímavě interpretuje a pracuje s ním. To je podle mě důvod ke sledování.

U Trůnů mě vadí přehršel postav, mezi kterými se musím snažit orientovat-a přitom výsledkem je "jen" to, že pak budu moct sledovat intriky.

U těch dvou věcí (Avatar, LOTR) šlo o zcela výjimečně natočené věci, navíc na sledovače nekladou takové požadavky. U Trůnů mi námaha vynaložená připadá jako (zatím) příliš velká na to, co je výsledkem.
Autorská citace #21
24.4.2011 19:32 - alef0
Nad niečim podobným som sa zamyslel, keď som počul o tej ,,telenovele pre nerdov".

Položme si otázku: koľko z príbehov, ktoré vidíme / čítame / počujeme, má čo povedať o svete, živote a reálnych problémoch? Gossip Girl? Zsúčasnej reality, ale prakticky len vyfabrikovaná realita o rozprávkovom svete pracháčov s problémami typu Bravo Girl? D&D, kde sociálne vzťahy sú na minime a všetky problémy sa riešia fireballom a mečom? CSI o vraždách, ktoré sú asi také bežné ako pád meteoritu?

Come on.

Tu sa dá veľmi ľahko vpadnúť do syndrómu, ktorý vyčítali aj recenzentke, že len diela, ktoré dajú katarziu, sú tie správne a zvyšok je odpad. Syndrómu, ktorý je blízky elitárstvu.

Dobre, poďme pozerať severské drámy, lebo tie sú blízko k životu, riešia seriouz buzinez a poďme hrať jeepy, lebo emócie v nich sú reálne a poďme rozoberať medziľudské vzťahy hráčov, lebo len tie umožnia poučiť sa z chýb ľudí, ktorých sa môžeme dotknúť.

Ľudské vlastnosti sa dajú ilustrovať aj na postávach z AGOTu a nie je to o nič iné než demonštrácia na Ríme či Twilighte. (Akurát niektorých ľudí hreje na srdci chabý dojem, že Braveheart je realistickejší než AGOT, lebo Škótsko leží v atlase na polici a AGOT nie).

Tiahle pasáže o Tyrionovi a vývoji jeho charakteru a presahu do reálneho sveta, či o Jaimem nechám na čas, keď si to aj niekto pozrie.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.081990003585815 secREMOTE_IP: 44.211.116.163