O seriálech: Game of Thrones a Camelot

Rozhodl jsem se oživit bločky novou dávkou nesouvislého blábolení na téma seriály. Seriály mne začaly bavit a sleduji jich docela hodně. Některé kvůli postavám, některé kvůli vvypravěčským technikám a některé abych vypnul mozek. A občas mne k tomu i něco napadá. Pokud Vás seriály také baví, třeba tady najdete nějakou inspiraci. (Spoilery se pokusím minimalizovat, ale čtete jen na vlastní nebezpečí...)

Game of Thrones (2011) - Měl jsem to štěstí vidět první dva premiérové díly v kině na velkém plátně (HBO slibovalo tričko třemi, kteří o tom napíšou na twitter... čert vem tyhle asociální vynálezy, píšu sem...) Převodu knihy dávám 10/10, je to strhující. Např. Zeď je nádherná. Co mi vyrazilo dech jsou titulky. Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat. Geniální nápad. Herci se ještě sžívají se svými rolemi, ale není to tragédie, už v druhém díle to dobře šlape...

Pokud jste Martina četli, už na to asi koukáte. Pokud ne, ale máte rádi machiavelliánskou umírně-fantasijní fantasy, bude Vás to bavit.

Camelot (2011) - Camelot má být "preventnivní odpověď na GoT", ale byť se mi osobně líbí, myslím, že nemá šanci. Na ČSFD má brutálně nízké hodnocení 52%, které je tam řekl bych ne úplně právem. Camelot má skvělé záporáky (Eva Green i James Purefoy vypadají dobře a hrají dobře..., i Fiennesův Merlin rozhodně není vymalovaný do růžova....) Zato kladní hrdinové jsou herecky záporní... Artuš vypadá jako jeliman a i tak hraje... a jeho suita rovněž.

Seriál je takový ten lehce erotický typ, kdy v každém díle uvidíte alespoň něco, abyste vydrželi dál sledovat (něco jako Spartacus nebo Řím). Ale ani koukání na Evu Green v nejlepším by mne asi dlouho neudrželo... co mne zaujalo je, jak scénáristi pracují s Artušovskou legendou. Jedním slovem - svérázně. Zapomeňte na variace, které dosud znáte... tohle je něco nového. Scéna s mečem z jezera (4. díl) je natolik "zvrácená", že byť předtím poněkud nahlodám jsem se rozhodl sledovat dál.

Shrnutí: Zatím rozhodně lepší než nekoukatelná Artušovská adaptace - teenage-slint Merlin.
Napsal: Alnag
Autorská citace #43
26.4.2011 00:08 - sirien
Alek píše:
množství postav, ale v tom, že jsou tam vlastně všechny najednou.

Hm. To je o podání. Ve Firefly s tim třeba neni vůbec problém.

Jinak absence Bombadila mi fakt nevadila... v knize to bylo takové rozptýlení ze začátku, které až tak moc nevadilo, i když mi tam úplně nesedělo, do filmu by to podle mě bylo jak pěst na oko.
Všeobecně je LOTR myslim dobrá adaptace - možná se dalo sesekat něco jinýho a něco jinýho nechat (třeba mi bylo líto že tam nebyl moc Faramir), ale na tom až tak moc nesejde. Jediný, co mám LOTRu kapku za zlý, je xenoidní Arwen v jedničce, to je asi tak všechno co mi tam skutečně skřípalo.
Autorská citace #44
26.4.2011 00:34 - alef0
Ono Firefly je zase tiež ensemble cast, tých ľudí v posádke bolo 9, ale používali klasický striedajúci screen presence, kde v danej časti boli aktívni 3-4 a zvyšok bol zalezený mimo obrazu.

Ale inak súhlasím, čas ukázal, že LOTR je dobrá adaptácia a tie niekdajšie výkriky fanúšikov sa stratili v tme.
Autorská citace #45
26.4.2011 05:52 - Vojtěch
Dany je pravda celkem oddělitelná, ale myslím, že tam funguje tak, že vzbuzuje pocit, že se kdesi mimo hlavní oblast zájmu cosi chystá, zatímco se odehrávají víceméně žabomyší války v královstvích (ono je to velké drámo, ale pokud bychom o řád oddálili kameru, tak zjistíme, že je to vlastně jen takové vnitrostátní hašteření, které toho moc neudělá, asi jako by se koukal Turecký sultán na kočkováníse v Anglii... okud nepřijedou křižáci tedy ;) ).
Autorská citace #46
26.4.2011 16:24 - Almi
Teda, já se vám divím..vždyť z vás má všech noir srandu. Kdo ho zná ví, že je notorický oportunista. Buďte si jistí, že kdyby to mělo desetinový rozpočet a celý seriál byl narvaný do jednoho celovečeráku, bude z toho nadšený! :-)))

..ale jinak se to čte hezky, doufám, že se bude v podobném duchu pokračovat :-)

A co se postav týče - já AGoT mám hodně rád. Fascinuje mne na něm to množství mikropříběhů postav, na nichž by kdokoli jiný založil ságu o desítkách dílů..jako pokladnice jmen pro RPG hraní je to nedostižné :-)

Tady mne příjemně překvapilo, jak autoři nenásilně zapojují do příběhu jednotlivé postavy. Jak nějaké z nich vůbec nepojmenují,protože prostě zatím nejsou důležité. Žádný přehršel jmen, ale základní vztahy, takže i lidé z mého okolí, co AGoT nikdy neviděli, se hned orientovali. Teda, až na jednu výjimku, co nedokázala uvěřit tomu, že to dělá brácha se ségrou, ale..hádám, že tohle není noirův případ :-)

Takže - jen houšť, jen houšť...
Autorská citace #47
26.4.2011 16:36 - Jarik
ALmi píše:
...teda, až na jednu výjimku, co nedokázala uvěřit tomu, že to dělá brácha se ségrou.

Tak tohle jediny jsem postrehl bez problemu.
Ve vsem ostatnim se zatim nemuzu orientovat, neb prvni dil (vic jsem toho zatim nevidel) mne seznamil spise s postavami, ktere tam budou nez cimkoliv budoucim (jako, ze se to treba nekdy vsechno proplete) :)

EDIT: slova ''uziva si bracha se segrou'' bych nahradil slovy ''bratr zneuziva sestru (a to nejen jako politickou loutku)'' [ale ja jsem to necetl, ja tak jen soudim ze serialu]
Autorská citace #48
26.4.2011 20:54 - Vojtěch
Spíš naopak ;)
Autorská citace #49
26.4.2011 22:20 - Alek
Almi: no rejpanec o otrcočení byl už i na mě moc, tak jsem ho raději přešel :-) ale tak hlavně, že se o tom mluví...

alef0 píše:
GRRR Martin je egoista, ktorý musí mať kontrolu nad každým pixelom obrazu, pri zmienke o fan-fiction dostáva dobytčí a IMHO by najradšej držal kameru a zároveň hral.

To není pravda, řekl bych. Co jsem tak četl všechny rozhovory s ním a tvůrci seriálu, přímo na natáčení skoro vůbec nebyl. Jeho největší zapojení bylo ve fázi castingu. Tam mu prošel rukama asi každý z užšího výběru, to jo. A pak procházel scénáře, nicméně spíše z faktického hlediska. Aby taky ne, Jackson měl výhodu, že LOTR byl hotový, takže tušili, koho můžou vyškrtnout, pozměnit.
Často se ho v rozhovorech ptají, jak věrný mu ten svět připadá. A on nezastírá, že spousta věcí (hlavně míst) je úplně jiných, než v knize. Prostě si to udělali po svém a vypadá, že je s tím smířenej.

Jarik píše:
slova ''uziva si bracha se segrou'' bych nahradil slovy ''bratr zneuziva sestru (a to nejen jako politickou loutku)'' [ale ja jsem to necetl, ja tak jen soudim ze serialu]

Zezadu, či zepředu? Ach, tohle bylo asi nejdiskutovanější téma posledních dní na icefire.cz. A je vidět, že to opravdu mohl někdo špatně pochopit a vidět v tom zneužívání sestry.
Autorská citace #50
26.4.2011 22:31 - noir
Po druhém díle:
Skoro se mi chce souhlasit s Almim :) Je to úžasně natočené - ty miliony detailů, co jsou v každém druhém záběru, jsou obdivuhodné. Stejně tak exteriéry, kostýmy i skvělí herci. A to všechno k něčemu, co mi čím dál tím víc připomíná Dallas, i když možná spíš telenovelu.


Ještě pořád se úplně neorientuje v lidech, ale postavy se začínají vyjasňovat, to je fajn. Ale už teď je mi jasné, že tlachání bude děsně moc, že pokud budu chtít seriál absolvovat, budu muset snést spoustu dohadů o tom, kdo je čí dítě, proč ten tohle a tamten tamto. Přijde mi to jako děsně nastavovaná kaše-je to také rozplizlé. Místo aby se věnovali pořádně lince se Severem, chrlí na mě kecy o tom, jak souloží Mongolové.

Netuším, proč je to fantasy, respektive co je na tom fantasy. Hodně mi to připomíná jeden starý anglický seriál (nevím název, o rodině, co žila na hradu). Až na to, že tam nechodily tisícihlavé zástupy lidí a nepůsobilo to tak megalomansky... V Trůnech se král nemůže ani vykadit, aniž by v záběru nebyl aspoň tucet rytířů v propracovaných brněních :)

To jsou i v knížce postavy tak neuvěřitelně ploché? Zdá se mi, že i Spartacus měl po dvou epizodách víc fazet, než 95 procent těchhle figur. Když je někdo zlej a zabíjí malý dětičky, tak musí ještě souložit s vlastní sestrou? A charakterní odvážnej sečtělej chlapík musí mít ještě těžké postižení? Na mě to působí hrozně kýčovitě.

Ta linie s blonďáky a Mongoly mě nebaví vůbec-zjišťuju, že ji úplně ukradené, co se tam děje. Boromir je sympaťák a baví mě docela dost. Ale proč tam proboha nebylo to, co se mi líbilo ze všeho nejvíc v prvním díle? Ta ledová země se zrůdama s modrýma očima? Bude se jí seriál vůbec věnovat?
Autorská citace #51
26.4.2011 22:39 - Jarik
noir:
ja jen doufam.. ze nepripominas Covington Cross :)
Autorská citace #52
26.4.2011 22:57 - Alnag
Noir píše:
Ale proč tam proboha nebylo to, co se mi líbilo ze všeho nejvíc v prvním díle? Ta ledová země se zrůdama s modrýma očima?


Začínám mít podezření, že noir má rád modré věci... Přijdete modrou do GoT jinak nemáte šanci... :D
Autorská citace #53
27.4.2011 00:24 - alef0
Martin chcel pôvodne písať scenáre k celému seriálu (veselé je, že on už má pár skúseností so scenármi, takže tam by nebol nováčikom), potom to utriasli na scenár k jednej epizóde a teraz je to v rovine, že v druhej sezóne skúsi jednu epizódu.

Stále som sa inak nedopracoval k tomu, že aký je súvis so reálnym životom okrem rýdzeho oportunizmu, priam trollingu, ale budiž.

Telenovela je slovo, ktoré nie je ďaleko od pravdy :-) Rozprávať sa tam bude kopa, riešiť kto-je-synom-koho tiež, rozplizlosť je charakteristická črta, na ktorú sa dá poukázať (3200 strán prvých 4 kníh, my ass!). Rovnako som spomínal, že Danaerys by som odložil, lebo to je taká vetva, že raz netuším, kedy sa to spojí.

To, že či je to fantasy, je rovnako neproduktívna hádka ako to, či je daná kapela ešte death metal alebo už grindcore. Cudzie rasy tam nie sú, mágia je na minime, je to príbeh ,,o inom a inde", tuším niekde sa tento žáner nazýva romance (čítaj s anglickou výslovnosťou), pretože to nemá ďaleko od parsifaloidných príbehoch, kde reálni rytieri bojovali s fiktívnymi protivníkmi a niekedy sa stretávali s magickoidnými bytosťami.

Postavy nebudú ploché. Jaime zhodil deti z veže. Práve on zabil vládcu Targaryena, čím uvoľnil miesto Robertovi Baratheonovi. Ale všetko záleží od uhla pohľadu a Jaime sa s tým bude vysporiadavať.

S Tyrionom je to práve naopak: ťažko telesne postihnutý človek ešte nemusí znamenať ,,retard", ktorého treba ľutovať -- čo je v dnešnom svete defaultné chápanie u mnohých ľudí. Jeho postava je prudké antiklišé oproti postavám typu ,,moja najväčšia tragédia je slepota, ale scenárista mi venoval LaForgovské okuliare" a navyše je to postava úplne rovnoprávna a obľúbená medzi všetkými.

Na svet za Múrom príde ešte čas.
Autorská citace #54
27.4.2011 06:28 - Vojtěch
noir píše:
Po druhém díle:
Ještě pořád se úplně neorientuje v lidech, ale postavy se začínají vyjasňovat, to je fajn. Ale už teď je mi jasné, že tlachání bude děsně moc, že pokud budu chtít seriál absolvovat, budu muset snést spoustu dohadů o tom, kdo je čí dítě, proč ten tohle a tamten tamto. Přijde mi to jako děsně nastavovaná kaše-je to také rozplizlé. Místo aby se věnovali pořádně lince se Severem, chrlí na mě kecy o tom, jak souloží Mongolové.

A právě u mongolů se bude nakonec dít něco zajímavého, co by nestálo za to vykecat v extra epizodě, nebo bez souvislosti s dalšími věcmi. BTW ti světlovlasí jsou velmi významní hráči o něco později a to právě díky těm divochům a pár dalším věcem, což ale je odhaleno později. Zezačátku jsem ale nad tímhle taky dost skřípal zuby.
noir píše:

Netuším, proč je to fantasy, respektive co je na tom fantasy. Hodně mi to připomíná jeden starý anglický seriál (nevím název, o rodině, co žila na hradu). Až na to, že tam nechodily tisícihlavé zástupy lidí a nepůsobilo to tak megalomansky... V Trůnech se král nemůže ani vykadit, aniž by v záběru nebyl aspoň tucet rytířů v propracovaných brněních :)

A přece se na záchodě odehrává jedna z nejlepších scén dalšího pokračování písně :D
noir píše:

To jsou i v knížce postavy tak neuvěřitelně ploché? Zdá se mi, že i Spartacus měl po dvou epizodách víc fazet, než 95 procent těchhle figur. Když je někdo zlej a zabíjí malý dětičky, tak musí ještě souložit s vlastní sestrou? A charakterní odvážnej sečtělej chlapík musí mít ještě těžké postižení? Na mě to působí hrozně kýčovitě.

Jamie dělá co musí, zpravidla to ani není jeho nápad. Souvislosti ale až později. Ve hře o trůny je ale jasný záporák.
noir píše:

Ta linie s blonďáky a Mongoly mě nebaví vůbec-zjišťuju, že ji úplně ukradené, co se tam děje. Boromir je sympaťák a baví mě docela dost. Ale proč tam proboha nebylo to, co se mi líbilo ze všeho nejvíc v prvním díle? Ta ledová země se zrůdama s modrýma očima? Bude se jí seriál vůbec věnovat?

Fantasy prvky s barevnými efektíčky Martin dost šetří. O to větší pak vyadají kouzla, když už se nějaká dít začnou.
Autorská citace #55
27.4.2011 08:54 - Almi
noir: Ten svůj poslední post si zazáložkuj a přečti si ho znova až (pokud) si někdy přečteš knížku nebo uvidíš ze seriálu trochu víc. Protože jestli se něco postavám AGoTu dá něco vytknout, tak to rozhodně není plochost jejich postav. Právě naopak :-)

Já vím, že nemáš moc času, ale kdybys chtěl, doma se mi válí vázané vydání. Když ho načteš, budeš mít mnohem víc (a lepších) argumentů. No není to motivující výzva? :-)

Jinak, mne na tom zpracování právě fascinuje to, co Ty mu vyčítáš - že ve scéně, kde spolu král a Ned Stark obědvají na cestě je v pozadí hromada rytířů, co čekají na každý pokyn..že když Ned Stark popravuje zběha z Noční hlídky, je vidět, jak jsou na okolních návrších rozmístěné hlídky. Takže nehrozí ta trapně klišovitá přepadení ve vlastní zemi atp.

A že hromada dějových linek je naznačených a věc na Zdi se moc nehýbou? Bože, vždyť první série seriálu pokryje první díl. Pokud se mají držet dosavadního tempa, bude mít AGoT minimálně 5 řad. A léto, co má desítky let pomalu končí...vždyť třeba i v tomhle je to fantasy. Počkej si, až udeří zima :-)

ad. souložení zezadu: taky mne zaujalo, jak všichni preferují tuhle polohu. Vím, že to čtou větší odborníci než já, tak mne klidně opravte, ale obávám se, že moc poloh na výběr autoři k dispozici nemají, pokud z toho nechtějí udělat porno ;-)
Autorská citace #56
27.4.2011 09:51 - Vojtěch
Nepamatuju se jak to bylo v originále, ale s tím, jak je GRRM grafický při popisech postelových scén bych se nedivil, kdyby měli polohu předepsanou ;)
Autorská citace #57
27.4.2011 13:03 - alef0
Vojtěch, myslíš ten legendárny záver kapitoly, ktorý končí radostnou myšlienkou niektorej greyjoyovky ,,chutí ako more"? ;-)


noir píše:
V Trůnech se král nemůže ani vykadit, aniž by v záběru nebyl aspoň tucet rytířů v propracovaných brněních

Tam sa nemôže lord ani vykadiť bez toho, aby ho niekto nezastrelil kušou z dvoch metrov. (A to nie je spoiler, keďže o chvíľu začnú postavy umierať ako na bežiacom páse.)
Autorská citace #58
27.4.2011 14:13 - Nalar
Sice som cital len cca polku prveho dielu, ale myslim, ze seial aspon zatial sa velmi triafa ci uz do popisu postav, tak aj miest atd...oki inak povedane som z neho nadseny, uz len preto, ze vo svojom zanre nema velmi konkurenciu.

add postelove sceny, tusim ze v druhom diely bude zmena a dievca sa nauci novu polohu:)

OT: Ja viem ze selektivna pamat a sentimnet je zlo, ale co sa komu nepaci na serialy Covington Cross?? Ako maly capart na prvom stupni som to zral, odvtedy som to radsej nepozeral:)
Autorská citace #59
27.4.2011 15:52 - Vojtěch
alef0: Ne myslím scénu s růžovým stěžněm, ze které do teď nevím, jestli mám mít za účastníka radost, nebo brečet za to, že jsem musel být u toho :D
Autorská citace #60
28.4.2011 11:34 - Alek
alef0 píše:
Martin chcel pôvodne písať scenáre k celému seriálu

Je k tomu nějaký zdroj? Já tohle fakt slyším úplně poprvé a nestačím zírat :-)

Jinak modré oči budou, nebojte. A budou i další fantasy stvoření a magie. Jen tomu dejte čas. GRRM s tímhle šetří, ale pak udeří a o to je to silnější. Jak on sám říká, magii používá jako sůl, bez ní to není ono, ale nesmí se to přehnat. To je na celé sáze právě to nejlepší. Pořád se zdá, že to je o politice, intrikách, tamní šlechtě a mocenských bojích. A přitom na pozadí se rozehrává boj o něco většího. Asi jako kdyby v Gondoru bojovaly různé frakce o Správcův trůn a nevšímali si toho nárůstu aktivity v Mordoru.
Vojtěch píše:
Nepamatuju se jak to bylo v originále, ale s tím, jak je GRRM grafický při popisech postelových scén bych se nedivil, kdyby měli polohu předepsanou ;)

Měli no, ale ve scénáři to nedodrželi...
Autorská citace #61
28.4.2011 17:54 - alef0
Zdroj žiaľ nenájdem, ale pomýlil som sa v jednom: GRR Martin písal 8. epizódu v 1. sezóne.
Autorská citace #62
28.4.2011 22:11 - Alek
jj, dělal 8. a v druhé sérii bude mít na starost díl, který se celý bude věnovat velké bitvě. Ale to je maximum, ke kterýmu se upsal. Víc prý nechtěl, protože přední jsou knihy a dopsání ságy (asi má strach, že by ho HBO tímhle tempem doběhlo). Btw, včera konečně dopsal 5. díl.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11200594902039 secREMOTE_IP: 3.237.51.235