O seriálech: Game of Thrones a Camelot

Rozhodl jsem se oživit bločky novou dávkou nesouvislého blábolení na téma seriály. Seriály mne začaly bavit a sleduji jich docela hodně. Některé kvůli postavám, některé kvůli vvypravěčským technikám a některé abych vypnul mozek. A občas mne k tomu i něco napadá. Pokud Vás seriály také baví, třeba tady najdete nějakou inspiraci. (Spoilery se pokusím minimalizovat, ale čtete jen na vlastní nebezpečí...)

Game of Thrones (2011) - Měl jsem to štěstí vidět první dva premiérové díly v kině na velkém plátně (HBO slibovalo tričko třemi, kteří o tom napíšou na twitter... čert vem tyhle asociální vynálezy, píšu sem...) Převodu knihy dávám 10/10, je to strhující. Např. Zeď je nádherná. Co mi vyrazilo dech jsou titulky. Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat. Geniální nápad. Herci se ještě sžívají se svými rolemi, ale není to tragédie, už v druhém díle to dobře šlape...

Pokud jste Martina četli, už na to asi koukáte. Pokud ne, ale máte rádi machiavelliánskou umírně-fantasijní fantasy, bude Vás to bavit.

Camelot (2011) - Camelot má být "preventnivní odpověď na GoT", ale byť se mi osobně líbí, myslím, že nemá šanci. Na ČSFD má brutálně nízké hodnocení 52%, které je tam řekl bych ne úplně právem. Camelot má skvělé záporáky (Eva Green i James Purefoy vypadají dobře a hrají dobře..., i Fiennesův Merlin rozhodně není vymalovaný do růžova....) Zato kladní hrdinové jsou herecky záporní... Artuš vypadá jako jeliman a i tak hraje... a jeho suita rovněž.

Seriál je takový ten lehce erotický typ, kdy v každém díle uvidíte alespoň něco, abyste vydrželi dál sledovat (něco jako Spartacus nebo Řím). Ale ani koukání na Evu Green v nejlepším by mne asi dlouho neudrželo... co mne zaujalo je, jak scénáristi pracují s Artušovskou legendou. Jedním slovem - svérázně. Zapomeňte na variace, které dosud znáte... tohle je něco nového. Scéna s mečem z jezera (4. díl) je natolik "zvrácená", že byť předtím poněkud nahlodám jsem se rozhodl sledovat dál.

Shrnutí: Zatím rozhodně lepší než nekoukatelná Artušovská adaptace - teenage-slint Merlin.
Napsal: Alnag
4.7.2011 09:21 - noir
Jen dodám, že jsem přestal sledovat i Camelot, po pár dílech mě omrzel.

Alek: "z hlediska dnešních standardů seriálové produkce může být pro někoho složité překousat víc než dva díly" Tomuhle vůbec nerozumím. Chceš tím říct, že dnešní seriály jsou horší než starší, nebo že jsou špatně produkované?
4.7.2011 09:56 - Alek
Ani jedno ani druhé. Myslím tím to, že jsou prostě rychlejší, akčnější, méně komplikované - stavěné na pasivního diváka, který není ochoten rozkrývat všechny detaily a historické křivdy daného světa, chce jednoduché zápletky s pár postavami a rychlým rozuzlením (viz nářky, že v 10. díle GoT se nic nevyřešilo - to je div u sedmidílné ságy). Další ukázkou může být dramatický propad mezi prvním a druhým dílem Boardwalk Empire - to poklidné tempo asi spoustu lidí odradilo. Vůbec nesrovnávám nějaká historická období, je prostě koukám na věci typu GoT a BE a porovnávám je s „konkurencí“.
4.7.2011 09:58 - noir
Alek: Vzhledem k megaúspěšnosti Ztracených mi přijde ta teze jako nepravdivá. Ale možná oni můžou za to, že diváci už překombinovaným příběhům tolik nevěří.
4.7.2011 10:05 - Alnag
Popravdě... Boardwalk Empire jsem vypnul po prvních 20 minutách a už nikdy se k němu neměl chuť vrátit. Nedokážu úplně říct proč... ale prostě, tam nebylo nic.
4.7.2011 10:50 - Alek
Jo, LOSTi mě při tom psaní příspěvku taky napadli - u těch je to ale zase jiné v tom, že oni zpočátku právě seděli do té kategorie popcornových seriálů, na to nalákali spoustu diváků a zvrhli se až postupem.

Možná ještě lepší příklad než Boardwalk je Bratrstvo neohrožených - měl jsem co dělat, abych se několika prvními díly prokousal - jo, super příběh, zajímavé téma, úžasná výprava - ale kurňa, kdo je kdo? Kdo je ten hlavní hrdina? Jak se kdo jmenuje? To je přesně styl HBO, že jdou i do takhle komplikovaných příběhů, které vyžadují velkou pozornost diváků a trpělivost, že do sebe vše začne zapadat až po několika dílech.

BTW, má to jeden zajímavý vedlejší efekt. Pozoruju, že seriál hodně pomohl knihám. Samozřejmě zájem vzrostl. Ale mám teď na mysli to, že pro spoustu lidí by asi nebylo zrovna lehké se prokousat tím stylem, jakým jsou knihy psané (sám jsem měl s prvním dílem obdobný problém). Kdežto teď, díky seriálu, mají základní přehled o postavách a vztazích a nebudou mít problém s orientací - myslim, že nic víc si nakladatel nemohl přát :-)
4.7.2011 11:32 - Vojtěch
Mohl... aby už to GRRM konečně dopsal.
7.7.2011 09:34 - Corvus
btw Camelot zrusili. http://www.spoilertv.com/2011/06/camelot-cancelled.html
7.7.2011 09:51 - Quentin
Aspoň, že se to celkem uzavřelo.
7.7.2011 09:57 - Alnag
Alespoň, že jsme z Evy Green viděli, co jsme vidět potřebovali... :D
7.7.2011 10:14 - Quentin
:)
7.7.2011 12:18 - Alek
Škoda, že nebylo jasněji dříve, Eva Green mohla přeběhnout ke GoTu, role Melisandry by jí slušela :-)
8.7.2011 14:00 - noir
Prej to je dobrý: http://www.geekologie.com/image.php?path=/2011/07/07/westeros-large.jpg
8.7.2011 17:32 - Vojtěch
Jo, je to bomba!
12.7.2011 07:09 - sirien
Díly 2-6 z přehledu:

Většina postav docela ok. Varys slušnej, ale představoval sem si ho totálně jinak.

Celkově mám dojem že to sice jde nahoru, ale dost pomalu a mé zklamání přetrvává, prakticky mě u toho drží jen znalost předlohy, se kterou mi to dává vzásadě smysl a jsem zvědavý jak co ztvárnili. Jak se v tom orientuje případně co tam zajímá běžného, předlohy neznalého diváka, to mi naprosto uniká.

Zlovlci jsou zatím stvárněni poměrně obstojně, zatím to jsou přecejen štěňata. Upřímně doufám že do dalších sérií plánují nějaké ty efekty, protože pokud mají zlovlci zůstat ve velikosti normálních psů, tak to bude dost o ničem.
Absolutně mě dopálilo nedodržení předlohy u Ducha. Navíc bylo totálně zbytečné a i v rámci seriálu mu to ubralo.

Spousta scén mi tam přijde naprosto o ničem, kdyby tam nebyly, seriál, jeho vyznění ani obsah, se nezmění (těch pár přidaných scén které jsou dobré, např. rozhovor Carsei a Joffreyho). Spousta potenciálně a v knize silných scén se naprosto vytrácí do ničeho. Hrozně mě tam mlátí do očí jak se místy střídají nízko a vysokorozpočtové scény - když neměli prachy, tak si prostě měly ty vysokorozpočtové trochu omezit a vyrovnat to, takhle to je hrozně očividný a vždycky mi to přetrhne dojem.

Syrio je vpohodě, ale nejsem si úplně jistý těmi přidanými narážkami mezi ním a Jaqen H'gharem - to je vlastní invence nebo to prošlo přes GRRM?
13.7.2011 22:56 - Alek
sirien píše:
Jak se v tom orientuje případně co tam zajímá běžného, předlohy neznalého diváka, to mi naprosto uniká.

Taky jsem to nechápal, ale našel jsem tolik příkladů, že to prostě asi nějak funguje :-)

sirien píše:
Syrio je vpohodě, ale nejsem si úplně jistý těmi přidanými narážkami mezi ním a Jaqen H'gharem - to je vlastní invence nebo to prošlo přes GRRM?

Tak něco už bylo i v knížkách, je to oblíbená teorie - teď si moc neuvědomuju, co máš zrovna na mysli těmi přidanými narážkami. Ale je stoprocentní, že scénáristi vědí, jak to s těmahle dvěma je a probrali to s GRRM.
13.7.2011 23:49 - sirien
No, dočetl jsem druhou knížku, Střet králů, a získal jsem průběžně dojem o velmi zvláštní podobnosti mezi Syriem a Jaquenem - přecejen, jaká je asi tak pravděpodobnost, že se v královském paláci 7mi království objeví behem jednoho týdne hned dva mistrní šermíři ze svobodných měst, navíc s tak nápadně doočíbijícím stejným vyjadřováním? Když pak na konci Jaquen zahodí obličej a jméno, tak je spojení se Syriem už skoro jako na podnose.

Nicméně člověk k tomu dochází tak jako postupně a mezi Syriem a Jaquenem jsou i rozdíly - Syrio se chová tak nějak veseleji, méně upjatě, Jaquen vystupuje drsněji. Dát Syriovi do úst silně Jaquenovskou větu "Je jen jeden bůh a tím je Smrt, a říká se mu jen jediné: Dnes ne" mi přišlo jako docela síla.
14.7.2011 21:00 - Sosáček
sirien píše:
Zlovlci

the fuck?
14.7.2011 21:07 - Sosáček
sirien píše:
Nicméně člověk k tomu dochází tak jako postupně a mezi Syriem a Jaquenem jsou i rozdíly - Syrio se chová tak nějak veseleji, méně upjatě, Jaquen vystupuje drsněji. Dát Syriovi do úst silně Jaquenovskou větu "Je jen jeden bůh a tím je Smrt, a říká se mu jen jediné: Dnes ne" mi přišlo jako docela síla.

Nemyslis ze by ho Arya poznala?

Jinak oni jsou ze stejnyho mesta, takze je logicky ze mluvi podobne a maji stejny nabozenstvi (sedmijedineho boha uctivaji akorat v sedmi kralovstvich, viz rudou carodejnici).

Ze by to byl stejnej typek? Huf.

SPOILER

To by typci meli hodne dobry naborovy program :D
14.7.2011 21:15 - Alek
No Mnohotvářný bůh je zajímavý a sám o sobě k tomu spojení dost nahrává - ale to už bych asi moc spoiloval ze 4. dílu.
15.7.2011 15:05 - sirien
Zloděj Akordeonů píše:
Nemyslis ze by ho Arya poznala?

Když si umí změnit xicht a hlas a nejspíš i držení těla a tak? not a chance...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10812401771545 secREMOTE_IP: 3.238.57.9