O seriálech: Game of Thrones a Camelot

Rozhodl jsem se oživit bločky novou dávkou nesouvislého blábolení na téma seriály. Seriály mne začaly bavit a sleduji jich docela hodně. Některé kvůli postavám, některé kvůli vvypravěčským technikám a některé abych vypnul mozek. A občas mne k tomu i něco napadá. Pokud Vás seriály také baví, třeba tady najdete nějakou inspiraci. (Spoilery se pokusím minimalizovat, ale čtete jen na vlastní nebezpečí...)

Game of Thrones (2011) - Měl jsem to štěstí vidět první dva premiérové díly v kině na velkém plátně (HBO slibovalo tričko třemi, kteří o tom napíšou na twitter... čert vem tyhle asociální vynálezy, píšu sem...) Převodu knihy dávám 10/10, je to strhující. Např. Zeď je nádherná. Co mi vyrazilo dech jsou titulky. Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat. Geniální nápad. Herci se ještě sžívají se svými rolemi, ale není to tragédie, už v druhém díle to dobře šlape...

Pokud jste Martina četli, už na to asi koukáte. Pokud ne, ale máte rádi machiavelliánskou umírně-fantasijní fantasy, bude Vás to bavit.

Camelot (2011) - Camelot má být "preventnivní odpověď na GoT", ale byť se mi osobně líbí, myslím, že nemá šanci. Na ČSFD má brutálně nízké hodnocení 52%, které je tam řekl bych ne úplně právem. Camelot má skvělé záporáky (Eva Green i James Purefoy vypadají dobře a hrají dobře..., i Fiennesův Merlin rozhodně není vymalovaný do růžova....) Zato kladní hrdinové jsou herecky záporní... Artuš vypadá jako jeliman a i tak hraje... a jeho suita rovněž.

Seriál je takový ten lehce erotický typ, kdy v každém díle uvidíte alespoň něco, abyste vydrželi dál sledovat (něco jako Spartacus nebo Řím). Ale ani koukání na Evu Green v nejlepším by mne asi dlouho neudrželo... co mne zaujalo je, jak scénáristi pracují s Artušovskou legendou. Jedním slovem - svérázně. Zapomeňte na variace, které dosud znáte... tohle je něco nového. Scéna s mečem z jezera (4. díl) je natolik "zvrácená", že byť předtím poněkud nahlodám jsem se rozhodl sledovat dál.

Shrnutí: Zatím rozhodně lepší než nekoukatelná Artušovská adaptace - teenage-slint Merlin.
Napsal: Alnag
13.6.2011 10:36 - Alek
My hrajeme s lidmi na icefire.cz, scházíme se v Praze, ale někteří hrají i v Brně. Taky máme poslední dobou problém se sejít v plném počtu. Naposledy jsme kvůli tomu hráli to druhé rozšíření, které je stavěné pro 4 hráče.

Jinak zpočátku jsme hrávali klidně 5-6 hodin. Ale postupně jsme to stáhli taky na 2-3 hodiny. Pokud by teda byl zájem a nebylo vás dost, rád se připojím, případně bych zkusil ještě někoho přitáhnout. Nebo se naopak můžete vy přidat k nám :-) Nemáme nějakou stálou herní skupinu, hodně se to mění, často se přidá někdo úplně nový...

O tý 9ce už jsme taky dříve uvažovali a znám člověka, který už to má snad i vytisknuté a průběžně tvoří figurky.

ad Camelot - ten díl z minulého týdne mě absolutně znechutil. Scénář příšernej, tak pitomě a nelogicky jednající lidi jsem už dlouho neviděl. A ty miliony na tom teda taky nejou moc vidět :-( Tohle se Starz tuze nepovedlo, snad pokračování Pilířů země udrží laťku a nespadne do tohodle...
13.6.2011 15:53 - Almi
Alek: Spojená síla přítomných osobností vždy zaručuje, že nouzí o lidi trpíme jen málokdy. Většinou je to naopak :-)

Pokud by se chtěl někdo účastnit našich občasných deskovkových session, prosím o kontakt do PM, buď na mne či přímo na Beltara. Pokud je zároveň i "Dominion pozitivní" či alespoň RPG postižen, je to výhoda :-)
13.6.2011 16:20 - alef0
My sa asi k vám nepripojíme, keďže hráme v Košiciach a to by sme museli mať schopnosti Stannisa / lodnú diaľnicu, aby sme vedeli za pol kola prejsť krížom cez mapu :-)
14.6.2011 13:34 - Thorar
No, na takovej rozpočet jsem čekal aspoň trošku zajímavé bitvy...Tak nic, hlavně ukažte kozy, to je důležitý.
14.6.2011 13:39 - alef0
Kozy sú zadarmo.

Inak táto bitka ani v knihe nebola veľmi rozpracovaná, akurát Tyrion sa mlátil s nejakým rytierom a temer zomrel (tuto odpadol hneď na začiatku), ale súhlasím s tým, že takáto skratka bola príliš ... skratkovitá.
14.6.2011 13:45 - Sethi
[tradiční óda na úvodní titulky]

Shae je krásná, nicméně na můj vkus moc od rány. Na bitvě, která vidět, se nedá nic zkazit, ale nevím, jestli to bylo pro dobro věci.

Setkání před Baelorovou septou, hlavně Yorenovo naléhání, je pro mě nejsilnějším momentem v knihách, a musím říct, že tady mě potěšila.

Jen pořád nechápu, jak mohou mít tak nádherně vyvedené detaily šperků a zbrojí a čeho všeho a přitom mít tak strašné kostýmy a účesy.
14.6.2011 14:18 - noir
Já jen hlásím, že se poctivě nekoukám!
14.6.2011 14:20 - Alek
No on ten rozpočet není zase až tak velký (poučení z Říma) - a obrovskou část asi sežralo obsazení. Bitev je škoda, ale zase když vim, že na to nemam, tak je lepší se do toho necpat - ty levný počítačový armády vypadaj úděsně. V druhé řadě ale věřím, že bitva bude - ta jedna důležitá - v tomhle díle mohly bejt dvě, ale upřímně, ani jedna nebyla sama o sobě nijak důležitá. A myslím, že nakonec v tomhle díle bylo víc krve, než by většina lidí vůbec chtěla :-)

Baelor je udělán skvěle. A stejně mrazivě na mě zapůsobila scéna Jona a Aemona.

Kostýmy jsou tak tragické, že v tomhle dílu už jsem si toho všiml i já - nejvíc mě kupodivu nedostalo dámské osazenstvo, ale velmistr Pycelle a jeho pytlovina :-)
14.6.2011 14:36 - alef0
Alek píše:
A stejně mrazivě na mě zapůsobila scéna Jona a Aemona.

Mne sa táto scéna až tak nepáčila, jasné, že je to škandalózne odhalenie, ale urobiť to štýlom ,,ty počuj Jon, a vieš, že ja som prezlečený Arthur, King of the Britons, Son of Uther Pendragon, Sovereign of All England?"

A keď už tak je pravda, že pri takomto rozpočte veľmi ľahko nastane úlet a začne to v rádoby epických scénach vyzerať ako pythonovský Holy Grail a týmto trikom sa tomu vyhli.
14.6.2011 14:38 - Sethi
Tak já zase netrvám na tom, aby tu bitvu ukazovali, jen ji prostě mohli... neukázat jinak? Nejsem zrovna mistr scénárista, ale věřím, že existují i jiné způsoby, jak neukázat bitvu, které by nevypadaly tak strašně neuspokojivě.
14.6.2011 15:00 - sirien
Alek píše:
rozpočet není zase až tak velký (poučení z Říma)

???
14.6.2011 15:30 - alef0
Rome: $100 miliónov (HBO 85, BBC 15) za 12 epizód
AGOT: $50-60 za 10 epizód
14.6.2011 19:01 - Sethi


Hned se cítím lépe...
14.6.2011 20:24 - Vojtěch
Umm... tohle chce takovou tu multiakční ránu z kung-fu produkce kdy padouch dostane držkovou asi šestkrát než sebou švácne :)
14.6.2011 21:04 - Jarik
hmmm. cim to je, ze takovej serial jako je GoT se mi cim dal vice vpiji pod kuzi?
rozjezd serie na mne pusobi v porovnani s dnesnimi dily jako couvani.
Je sice fakt, ze je mi lito S.Beana, protoze si ne a ne vzpomenout, ve kterem filmu (ci serialu) prezije az do dekovacky,... ale to je udel dobreho herce. I kdyz tady je to kladak, az to boli. Ja bych uz davno prodal pulku rodiny nebo alespon pratel :D

a Sethi> tohle retro z asi 2.dilu je fakt v hezkem kontrastu se soucasnym stavem. I kdyz mne 8.ani 9.dil moc neprekvapily. Jsou to svine prodejne a proradne, ti L.(ble)
14.6.2011 21:28 - kin
Tak postava které fandím já je Daenerys, mám jí rád jak z knih, tak i v seriálu .)
14.6.2011 21:58 - Alek
Píše:
hmmm. cim to je, ze takovej serial jako je GoT se mi cim dal vice vpiji pod kuzi?

Asi nejsi sám. Na CSFD je už na 5. místě v žebříčku nejlepších seriálů a na IMDB na 4. Jinak mám stejný pocit, že ty první epizody ve vztahu k tý jízdě z 5-9 dílu (a vypadá to, že 10. by neměl zůstat pozadu), byly trochu pomalejší - halt bylo potřeba představit to kvantum postav, vytvořit background.

Vím, že je tu hodně fandů soundtracků a ten ke Hře o trůny právě dneska překvapivě vyšel. A z iTunes ukázek to zní mnohem líp než v seriálu, kde bohužel Djawadi nedostal moc prostoru.
14.6.2011 22:20 - Sethi
entertainment weekly píše:
Not to be the Pacing Police here, but is this really the same show that gave us King Robert monologuing for 20 minutes about his first kill back in Episode 3?
14.6.2011 23:57 - noir
Deskovka mi o světě Hry o trůny řekla během dvou hodin hry výrazně víc než 6 dílů seriálu...
15.6.2011 09:11 - Magus
Nevadilo mi, že nešla vidět bitva.. ASpoň ten výsledek šel vidět pěkně..
JInak co se Neda týče, měl jsem chuť Joffreho zabít.. DOufám že v posledním díle bude ta správná revenge;)
Trailer

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.058852910995483 secREMOTE_IP: 3.90.33.254