O seriálech: Game of Thrones a Camelot

Rozhodl jsem se oživit bločky novou dávkou nesouvislého blábolení na téma seriály. Seriály mne začaly bavit a sleduji jich docela hodně. Některé kvůli postavám, některé kvůli vvypravěčským technikám a některé abych vypnul mozek. A občas mne k tomu i něco napadá. Pokud Vás seriály také baví, třeba tady najdete nějakou inspiraci. (Spoilery se pokusím minimalizovat, ale čtete jen na vlastní nebezpečí...)

Game of Thrones (2011) - Měl jsem to štěstí vidět první dva premiérové díly v kině na velkém plátně (HBO slibovalo tričko třemi, kteří o tom napíšou na twitter... čert vem tyhle asociální vynálezy, píšu sem...) Převodu knihy dávám 10/10, je to strhující. Např. Zeď je nádherná. Co mi vyrazilo dech jsou titulky. Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat. Geniální nápad. Herci se ještě sžívají se svými rolemi, ale není to tragédie, už v druhém díle to dobře šlape...

Pokud jste Martina četli, už na to asi koukáte. Pokud ne, ale máte rádi machiavelliánskou umírně-fantasijní fantasy, bude Vás to bavit.

Camelot (2011) - Camelot má být "preventnivní odpověď na GoT", ale byť se mi osobně líbí, myslím, že nemá šanci. Na ČSFD má brutálně nízké hodnocení 52%, které je tam řekl bych ne úplně právem. Camelot má skvělé záporáky (Eva Green i James Purefoy vypadají dobře a hrají dobře..., i Fiennesův Merlin rozhodně není vymalovaný do růžova....) Zato kladní hrdinové jsou herecky záporní... Artuš vypadá jako jeliman a i tak hraje... a jeho suita rovněž.

Seriál je takový ten lehce erotický typ, kdy v každém díle uvidíte alespoň něco, abyste vydrželi dál sledovat (něco jako Spartacus nebo Řím). Ale ani koukání na Evu Green v nejlepším by mne asi dlouho neudrželo... co mne zaujalo je, jak scénáristi pracují s Artušovskou legendou. Jedním slovem - svérázně. Zapomeňte na variace, které dosud znáte... tohle je něco nového. Scéna s mečem z jezera (4. díl) je natolik "zvrácená", že byť předtím poněkud nahlodám jsem se rozhodl sledovat dál.

Shrnutí: Zatím rozhodně lepší než nekoukatelná Artušovská adaptace - teenage-slint Merlin.
Napsal: Alnag
10.6.2011 21:35 - Magus
To je škoda.. Ale je asi naivní myslet si že by přemohl 6 chlápků s meči holýma rukama.. A utéct by asi taky nedokázal..
Byla to výborná postava..:)
10.6.2011 22:14 - Quentin
Magus: Nějak by se to určitě okecalo :)

třeba takhle
http://www.youtube.com/watch?v=WUwdoS28560
10.6.2011 23:25 - Alek
Almi: No někteří rozvíjejí takové teorie, že Syrio se mohl „převtělit“ do postavy Jaqena H'Ghara (mohli ho zajmout, hodit do cel a tam si on mohl vyhlídnout svou oběť - Jaqena). Pár náznaků a společných znaků tam je, ale nic velkého. Takže je to možná nakonec jen přání fanoušků. Kdoví jak funguje cech Mužů bez tváře, víra v Mnohotvářného boha apod...
10.6.2011 23:30 - Alnag
Almi píše:
Fakt? Měl jsem za to, že je jasné, že byl zabit...nebo snad někdo píše něco jiného?


Autor (i v seriálu) píše:

Píše:
What do we say to the god of death? Not today.


A nikde to není jasně napsané. Oproti velmi jasné smrti mnoha jiných. Proč? Možná otevřená zadní vrátka?
11.6.2011 01:14 - alef0
Syrio zrejme neumrel, i ked to je len spekulacia. Urcite su to otvorene vratka.
11.6.2011 15:01 - sirien
Mizerně, Syria mám rád...

...dočet sem první díl Hry o trůny, tak přemejšlim kam až můžu zkouknout seriál aby se mi to nevyspoilovalo nějak dál.
Narozdíl od Sethi, Sansa mi v knihách dobře leze krkem, někdo by jí měl konečně zabít nebo aspoň profackovat na kost, což bohužel nevypadá... škoda.
11.6.2011 16:39 - Alek
Noo, myslím, že můžeš mrknout na prvních 5 dílů, v 6. se to láme, půlka by ještě patřila do první knížky (Tyrionova linka např.), zbytek už do druhé (linka Targaryenů).
11.6.2011 19:23 - Vojtěch
Sirien: Sansa ještě nějakou dobu na ránu bude :D
11.6.2011 23:03 - sirien
Musím říct, že když to teď čtu podruhý, tak je můj dojem ze všeho dost... opačný. Asi tu nikomu nic nespoilnu prohlášením, že v okamžiku, kdy Neda zradil Malíček v trůním sále, můj jediný dojem byl "dobře ti tak, blbče" a následné vyjebání se Sansou mi poskytlo alespoň mírný pocit zadostiučinění vůči Její Blonďaté Pitomosti.

Jen takový dotaz - objeví se tam v průběhu doby aspoň někdo dostatečně charakterní a zároveň inteligentní, aby mu stálo za to fandit (mezi vlivnými šlechtici, myslím, mezi low-level tam pár favoritů v zásadě mám)? Jako čte se to relativně dobře, ale bez nějakých smysluplných favoritů to je takové dost suché čtení...
11.6.2011 23:14 - Sethi
Tyrion?
11.6.2011 23:33 - sirien
Z Tyriona sem zatim takovej nejistej... sem na začátku druhého dílu první knihy, takže zatim tam toho moc neudělal, ale vypadá docela jako sympaťák, to je pravda. Jenže fakticky ho zastiňujou sourozenci, takže těžko říct jestli to může někam dotáhnout sám za sebe...
12.6.2011 05:54 - Vojtěch
Ano, objeví se jiní, od Starků a dokonce i z druhé strany. Z těch co byli zatím vidět byli Tyrion, Jamie, Jon, Katelyn a Arya celkem sympatičtí i dál a až se objeví další...
12.6.2011 09:49 - Alek
Tyrionova role v druhé řadě hodně posílí a on se vybarví (a podobně i některé další postavy, které na to te'd možná ne až tak vypadají) . Ale někdo další podobně charakterní a významný jako Ned a navíc inteligentní jako Malíček - to teda docela marně pátrám. Ono se to docela vylučuje :-) Jon Sníh, možná Doran Martell (to je ale až 4. díl knihy).
12.6.2011 16:24 - sirien
Ned nebyl charakterní, Ned byl prostě tupej - možná sympaticky tupej, ale tupej. Ty dilemata co měl se daly vyřešit tuctem dalších způsobů, aniž by se musel zachovat nečestně, jenže to by musel mít dost rozumu na to aby jednal jinak, než totálně přímočaře.

Jinak sem dočet i druhou část a docela sympatickej mi začal bejt Robb. Zhruba tak od chvíle, kdy tomu lordu-vazalovi nechal se sarkastickou poznámkou ukousnout kus ruky (zlovlk je očividně super pomůcka k vládnutí).
Malíček neni ani tak inteligentní jako spíš vychcanej zbabělec

Základní problém co mám po dočtení Hry o trůny je ten, že začínám velmi intenzivně fandit Jiným - protože ta změkčilá říše plná tupců co si nechaj vládnout jedenáctiletym rozmazlenym fakanem si prakticky zaslouží, aby jí převálcovalo zlo z dávných časů
12.6.2011 22:33 - Vojtěch
Ne že bychom úplně nesouhlasili a určitě ti budou další úmrtí dělat jen radost...
12.6.2011 23:22 - Almi
Už jsem do Prahy dotáhl deskovku Hru o trůny, včetně rozšíření pro 6 hráčů. Takže to vidím někdy třeba v salonku v Mandragoře na fajn večer? :-)

btw: taky mám rozšíření pro 9 hráčů..neoficiální, fan projekt. Ale chce to vytisknout na plotru barevně, protože je tam nová mapa..jinak - nádherné, ale to až tak na léto na Dálavu :-)
13.6.2011 00:20 - alef0
Panebože, pre 9 hráčov, to je na dva dni?

My sme minule dohrali v štyrke všetkých 10 kôl asi za štyri hodiny a boli sme na to úplne hrdí, lebo to sa stalo asi trikrát za 20 hier.
13.6.2011 07:26 - Quentin
Camelot byl nakonec celkem fajn. Asi vedle Hry nebyl dost úspěšnej, aby mohl mít druhou sérii, co?
13.6.2011 09:20 - Almi
alef0: Před lety, kdy jsem to hrával, tak jsme běžně ve třech lidech dávali partii za cca. 2-3 hodiny. Ono je to i o tom, zda zná člověk pravidla a jak moc potřebuje přemýšlet...

..jinak, to rozšíření pro 9 lidí je úchvatný. Celková data mají skoro půl giga, ale obsahují vše, co pro výrobu potřebuješ :-)

Sám jsem tohle mega rozšíření nikdy nehrál, tak nedokážu posoudit :-)
13.6.2011 09:28 - alef0
QuentinW: asi sa ešte nevie, či bude druhá sezóna.

Tie 2-3 hodiny pri troch ľuďoch znejú realisticky. U nás sme dali tie 4 hodiny pri 4 ľuďoch s tým, že rozmýšľali sme normálne dlho aj napriek tomu, že jeden hráč bol nováčik (a nakoniec vyhral).

Vy nemáte problém zohnať ľudí? U nás snívame o 6člennej hre, ale stále niekto vypadne.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11313700675964 secREMOTE_IP: 3.229.124.236