O seriálech: Game of Thrones a Camelot

Rozhodl jsem se oživit bločky novou dávkou nesouvislého blábolení na téma seriály. Seriály mne začaly bavit a sleduji jich docela hodně. Některé kvůli postavám, některé kvůli vvypravěčským technikám a některé abych vypnul mozek. A občas mne k tomu i něco napadá. Pokud Vás seriály také baví, třeba tady najdete nějakou inspiraci. (Spoilery se pokusím minimalizovat, ale čtete jen na vlastní nebezpečí...)

Game of Thrones (2011) - Měl jsem to štěstí vidět první dva premiérové díly v kině na velkém plátně (HBO slibovalo tričko třemi, kteří o tom napíšou na twitter... čert vem tyhle asociální vynálezy, píšu sem...) Převodu knihy dávám 10/10, je to strhující. Např. Zeď je nádherná. Co mi vyrazilo dech jsou titulky. Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat. Geniální nápad. Herci se ještě sžívají se svými rolemi, ale není to tragédie, už v druhém díle to dobře šlape...

Pokud jste Martina četli, už na to asi koukáte. Pokud ne, ale máte rádi machiavelliánskou umírně-fantasijní fantasy, bude Vás to bavit.

Camelot (2011) - Camelot má být "preventnivní odpověď na GoT", ale byť se mi osobně líbí, myslím, že nemá šanci. Na ČSFD má brutálně nízké hodnocení 52%, které je tam řekl bych ne úplně právem. Camelot má skvělé záporáky (Eva Green i James Purefoy vypadají dobře a hrají dobře..., i Fiennesův Merlin rozhodně není vymalovaný do růžova....) Zato kladní hrdinové jsou herecky záporní... Artuš vypadá jako jeliman a i tak hraje... a jeho suita rovněž.

Seriál je takový ten lehce erotický typ, kdy v každém díle uvidíte alespoň něco, abyste vydrželi dál sledovat (něco jako Spartacus nebo Řím). Ale ani koukání na Evu Green v nejlepším by mne asi dlouho neudrželo... co mne zaujalo je, jak scénáristi pracují s Artušovskou legendou. Jedním slovem - svérázně. Zapomeňte na variace, které dosud znáte... tohle je něco nového. Scéna s mečem z jezera (4. díl) je natolik "zvrácená", že byť předtím poněkud nahlodám jsem se rozhodl sledovat dál.

Shrnutí: Zatím rozhodně lepší než nekoukatelná Artušovská adaptace - teenage-slint Merlin.
Napsal: Alnag
24.5.2011 15:11 - Alek
ad komunita AGOT - no tak je, ne velká, ale je. Ale naprostá většina z nich ví o d20 jen to, že jsme jistou dobu sdíleli doménu a byla to naše domovina. A o noirovi vědí ještě míň než o d20 :-) I v té komunitě jsou lidé, kteří ten seriál tvrdě kritizují, to je normální, jinak by to ani nešlo. Hlavní je, že to jsou opravdu jen ostrůvky, žádné masové odmítnutí - tvůrci věděli, že musejí získat fandy na svojí stranu a to se jim povedlo. A ti fandové už strhnou ostatní. Jak prosté... Teď už můžou tvůrci jen sklízet plody v podobě sledovanosti, předních míst na žebříčcích imdb apod.
24.5.2011 15:38 - Gurney
Almi: "Nevrtej do AGOTu nebo si s tebou ostatní děti nebudou hrát?" WTF? Mě přijde noirova kritika docela konkrétní, byť s jejími závěry nesouhlasím.
24.5.2011 15:52 - Alek
Přesně tak, já se na to vždycky těšil, teď mi to bude chybět :-)
25.5.2011 08:25 - Corvus
len na okraj co sa tyka prehravania a divadelnosti. som pred par dnami pozeral Excalibur a poprinom je Agot jak dokument natoceny skrytou kamerou :) naozaj mi tam nejake prehravanie nevadilo a za vyslovene zlu herecku povazujem akurat Sophie Turner alias Sansu.
25.5.2011 09:45 - Vojtěch
Ještě jsem ji neviděl, ale Sansa se v originále chová jako barbie/husička prakticky pořád a po většinu prvních tří dílů jsem jí chtěl zadávit rovnou... možná to má v roli ;)
25.5.2011 11:26 - Alek
Souhlas s Corvusem, představitelka Sansy hraje bídně. K její smůle má ještě spoustu scén s Aryou, kde se jedná zase o jeden z best výkonů. Husa jako Sansa by měla jít zahrát i bez předčítání vět z papíru - to mi asi vadí nejvíc, její hlasovej projev. V tomhle jediném směru je lepší dabing, kde to ta česká herečka neříká tak papírově.

Píše:
Scéna, které mě zcela rozhodila, byl souboj v posledním díle. Nejen, že mi nedávalo smysl, proč se vlastně koná. To bych překousl. Ale když se začali oba šampioni bít, měl jsem intenzivní pocit, že bych je odněkud měl znát, že se někde určitě objevili.

Jo tohle jsem ještě měl chuť okomentovat. Boží soud soubojem - to je fakt něco divnýho, že to je třeba více vysvětlovat? Obě strany sporu mají možnost vybrat si šampiona. Nevím roč bychom měli ty šampiony lépe znát. To je přece jen vizuál, v pozadí jde o souboj těch dvou stran: Tully a Skřet. Ano, šampioni se už v seriálu objevili, ale nejsou nijak důležití, není důvod je představovat. Ano ten vítěz bude mít později větší roli (navíc s ním přijde humor, jak už naznačila jeho hláška He did), ale zatím je to jen panák, aby nebyli diváci mateni dalšími jmény :-)
25.5.2011 14:27 - Vojtěch
Spoiler:

On si Tyrionův šampion ještě užuje vlastního prostoru později a představit jen jednoho by napovědělo výsledek souboje.
31.5.2011 12:14 - Alek
To jsem tušil, že jak noir vychladne, neštěkne tu ani pes... A přitom to byl tak dobrej díl - dokonce i na to vytoužené úmrtí jedné z velkých postav došlo :-)
31.5.2011 13:09 - Sethi
Vlastně jsem teď musela chvíli vzpomínat, co že se to vlastně v té poslední epizodě stalo. Nějak se mi do paměti nezapsala ani přes závažnost situace. Ty (dvě?) důležité scény se utopily v hromadě charakterizačních. Já mám stejně vždycky největší radost z těch titulek... =)

Dívám se na to ráda, jako na relaxační výplň pro nudné laboratorní odpoledne, no.
31.5.2011 13:50 - Alek
No je pravda, že ta jedna charakterizační v bordelu bylo prostě moc :-) to bylo úplně zbytečný, až to přidusilo to jinak úchvatný vyprávění Malíčka.
31.5.2011 17:37 - Thorar
Scéna z bordelu mě totálně znechutila celej díl. Přeskočil jsem ji a vypnul to. Dokoukal jsem to až dneska.
31.5.2011 17:54 - Alek
nápodobně, pak jsem tu scénu viděl asi 4x a to Malíčkovo povídání je vlastně výborně zahraný (všechny jeho pocity, motivace), i ten bordel má jisté opodstatnění, jen měli trochu ubrat.
31.5.2011 22:22 - Element_Lead
Vy jste citlivky :)

Libila se mi scena, kde Khal Drogo prisaha valku. Ta jeho Dothrakstina znela docela drsne.

Znechutila me spis ta posledni scena. Ti Starkove jsou hrozni loseri, nic nemaji pospeleny :D

Nicmene jsem zvedav jak to dopadne. Posledni dva dily budou asi hodne nabity.
1.6.2011 08:31 - Corvus
Malickova bordelova scena bola vylozene skvela.... :)

a Khal Drogo je cisty klingon, ale Momoovi to viac islo ked len mlcal a tvaril sa drsne, ta scena bola trochu prehnana.
6.6.2011 13:37 - Sethi
Již tradičně - úvodní titulky jsou báječné. Ách.

Zalitovala jsem, že si nemůžu pěstovat vousy. Robbovi to sekne. Nevím, jestli to je tím, že se na něj hezky kouká, ale taky mě zajímá víc, než v knihách. Stejně tak Catelyn je taková... víc k oblíbení, než jen k trpění. Podobně septa Mordaine, taky je to tak nějak postava, která se mi tady vtiskla víc, než v knihách.

Poprvé v sérii mi přišel Syrio snesitelný. Na druhou stranu, oploštění Sandora na "your standard brute" mě docela mrzí.

Chybělo mi "They followed me home father, may I keep them? They don't eat much." Tolik jsem se na to těšila.

Celkem mě tenhle díl asi bavil zatím nejvíc.
6.6.2011 14:38 - Almi
Jej, mám skluz už 2 díly, musím to napravit...
6.6.2011 17:52 - Alek
Sethi píše:
Podobně septa Mordaine, taky je to tak nějak postava, která se mi tady vtiskla víc, než v knihách.

jj, souhlas. Tohle já mám hlavně u Viseryse, kde se to potkalo ještě s možná nejlepším hereckým výkonem týhle řady vůbec.

No díl to byl skvělej, možná nejvyrovnanější, žádný výkyvy a kontroverzní scény, zbytečný cliffhangery. Vyčnívá snad jen v dobrém vystoupení velitele Královské gardy, což je skvěle zachycený už v knížce. To se povedlo přenést - aby taky ne, když tenhle díl psal sám autor ságy...
10.6.2011 17:40 - Magus
Sansa: Má tam hodiny tance. Každý den přichází cela potlučená a od modřin. Je tak neohrabaná.
Měl jsem chuť po ní něco hodit.:D
Jinak "učitel tance" je vážně machr.. Asi to ale nepřežil co?
10.6.2011 19:13 - Alek
Magus☠ píše:
Měl jsem chuť po ní něco hodit.:D

Třeba pomeranč, což se bohužel ne zcela do seriálu dostalo - a přitom je to fakt parádní scéna :-)

Magus☠ píše:
Jinak "učitel tance" je vážně machr.. Asi to ale nepřežil co?

Tady si vystačím i bez spoiler tlačítka. My to totiž ani po dalších 3 knížkách nevíme.
10.6.2011 21:02 - Almi
Alek píše:
Tady si vystačím i bez spoiler tlačítka. My to totiž ani po dalších 3 knížkách nevíme.


Fakt? Měl jsem za to, že je jasné, že byl zabit...nebo snad někdo píše něco jiného?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.087877988815308 secREMOTE_IP: 18.212.87.137