O seriálech: Game of Thrones a Camelot

Rozhodl jsem se oživit bločky novou dávkou nesouvislého blábolení na téma seriály. Seriály mne začaly bavit a sleduji jich docela hodně. Některé kvůli postavám, některé kvůli vvypravěčským technikám a některé abych vypnul mozek. A občas mne k tomu i něco napadá. Pokud Vás seriály také baví, třeba tady najdete nějakou inspiraci. (Spoilery se pokusím minimalizovat, ale čtete jen na vlastní nebezpečí...)

Game of Thrones (2011) - Měl jsem to štěstí vidět první dva premiérové díly v kině na velkém plátně (HBO slibovalo tričko třemi, kteří o tom napíšou na twitter... čert vem tyhle asociální vynálezy, píšu sem...) Převodu knihy dávám 10/10, je to strhující. Např. Zeď je nádherná. Co mi vyrazilo dech jsou titulky. Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat. Geniální nápad. Herci se ještě sžívají se svými rolemi, ale není to tragédie, už v druhém díle to dobře šlape...

Pokud jste Martina četli, už na to asi koukáte. Pokud ne, ale máte rádi machiavelliánskou umírně-fantasijní fantasy, bude Vás to bavit.

Camelot (2011) - Camelot má být "preventnivní odpověď na GoT", ale byť se mi osobně líbí, myslím, že nemá šanci. Na ČSFD má brutálně nízké hodnocení 52%, které je tam řekl bych ne úplně právem. Camelot má skvělé záporáky (Eva Green i James Purefoy vypadají dobře a hrají dobře..., i Fiennesův Merlin rozhodně není vymalovaný do růžova....) Zato kladní hrdinové jsou herecky záporní... Artuš vypadá jako jeliman a i tak hraje... a jeho suita rovněž.

Seriál je takový ten lehce erotický typ, kdy v každém díle uvidíte alespoň něco, abyste vydrželi dál sledovat (něco jako Spartacus nebo Řím). Ale ani koukání na Evu Green v nejlepším by mne asi dlouho neudrželo... co mne zaujalo je, jak scénáristi pracují s Artušovskou legendou. Jedním slovem - svérázně. Zapomeňte na variace, které dosud znáte... tohle je něco nového. Scéna s mečem z jezera (4. díl) je natolik "zvrácená", že byť předtím poněkud nahlodám jsem se rozhodl sledovat dál.

Shrnutí: Zatím rozhodně lepší než nekoukatelná Artušovská adaptace - teenage-slint Merlin.
Napsal: Alnag
19.5.2011 20:06 - Almi
noir: Souhlas se sirienem. Tady jsi to nepochopil. Ten seriál se líbí natolik, že vzbudil zájem o původní předlohu. Ne proto, že je tak nesrozumitelný, že tu předlohu potřebuješ, abys ho pochopil (jak se mylně domníváš).

btw: Někde mám v archivu překlad 2 povídek, které předchází ději AGoTu. Obě jsou skvělé. Ale nikdy jsem nenarazil na překlad té třetí..nemáte ho někdo z vás?
19.5.2011 23:29 - Jarik
Bud jsem vazne divnej nebo se mi GoT s kazdym dilem zacina cim dal vic libit. :)
Tenhle vikend se vazne vydaril... Camelot i GoT mne v tomto tydnu potesili.

Mozna jdu se strednim proudem,ale ano. oboje se mi libilo.

a GoT tentokrat hodnotim lepe nez C., i kdyz i ten je tentokrat o 2 hvezdicky lepsi nez minule :D
20.5.2011 10:53 - Alek
Almi píše:
btw: Někde mám v archivu překlad 2 povídek, které předchází ději AGoTu. Obě jsou skvělé. Ale nikdy jsem nenarazil na překlad té třetí..nemáte ho někdo z vás?

Překlad první vyšel ve sborníku Legendy, překlad druhé byl fanouškovský, viz http://www.icefire.cz/rytir-v-prisaze. Třetí bohužel není přeložen, jen ukázka http://www.icefire.cz/tajemny-rytir.
20.5.2011 20:36 - Arutha2321
noir: Pokud máš náladu 20 minut koukat na nadšeného člověka, tady je video-recenze první epizody chlápkem absolutně nezasaženým předlohou. Připadá mi, že se orientuje víc než dobře. ;) Link
23.5.2011 23:12 - Element_Lead
AGOT posledni dil prave zkouknut. Parada, nemuzu se dockat na dalsi. Vypada to, ze se to za chvili vsechno sesype.
24.5.2011 08:31 - noir
Právě jsem s AGOT skončil. Další poznámky psát nebudu. Fakt nemám náladu ani čas sledovat tak nastavovanou kaši, mizerné herecké výkony (definitivní hřeb do rakve bylo absurdní přehrávání trpaslíka během souboje) a absurdní roztahanost děje - tentokrát se odehrával (počítal-li jsem dobře) na sedmi místech. Kromě toho pro mě nefunguje ani psychologie postav, kromě pomsty snad v tomhle seriálu neexistuje jiná motivace. Pro mě největší zklamání seriálové sezony.
24.5.2011 10:13 - Gurney
Nedá mi to a musím se přihlásit k těm, kterým se AGOT rozhodně líbí. Trochu mě zarazila ta hodně fantasy stylizace (ti "samurajové" jako králova ochranka atd., Daenerys a její bratr na mě totálně řvou "elfové" apod.), je to i v knížce takhle explicitně popsaný nebo se to tam neřeší a je to na fantasii čtenáře? Doteď jsem měl za to že se knihy drží mnohem víc "při zemi".

Jinak po prvních dvou dílech (víc jsem bohužel zatímn nestihl) mi přijde příběh vyprávěný velmi příjemně a srozumitelně, asi je to záležitost vkusu, ale mít flashback všude, kde někdo něco vypráví by mi přišlo dost rušivé a v případě tohohle seriálu i dost nevkusné. Hrozně se mi líbí úvodní titulky.

Btw na tomhle seriálu mi došlo jak strašně moc žije téměř snad veškerá mě známá středověce stylizovaná fantasy v takovém stereotypu "tohle je král, většina šlechticů je mu věrná, několik to jen předstírá a rádi by uchvátili trůn a špatně by dopadli, kdyby se na to přišlo". Přitom modely "Tohle je král, budem na něj milí, půjčíme mu prachy, kde to půjde ho oškubem a vytřískáme z něj privilegia; trůn? ne, dík, sami máme málo" mi přijdou minimálně stejně zajímavé.
24.5.2011 10:33 - alef0
noir píše:
Právě jsem s AGOT skončil.

Odporuč mi nejaký iný seriál.

Gurney píše:
Trochu mě zarazila ta hodně fantasy stylizace (ti "samurajové" jako králova ochranka atd., Daenerys a její bratr na mě totálně řvou "elfové" apod.), je to i v knížce takhle explicitně popsaný nebo se to tam neřeší a je to na fantasii čtenáře?

Nie, vizuály sa tam veľmi neriešia. Elfovia pôsobia tým dojmom kvôli peroxidovým vlasom (Targaryeni majú byť striebro-zlatisto-platinovo-vlasí s fialovými očami), ale žiadne špicaté uši nehrozia.

Mne sa páči tá pestrosť výzoru: Starkovci vyzerajú jak barbari, samá koža a kožušina, v Eyrie viac plechu a v King's Landingu, kde je kopa prachov, každý pobehuje v prepychových brneniach a la rozprávkový Artuš (Barristan Selmy). Tá fantasy štylizácia je tam zrejme preto, že je to predsa len fantasy.
24.5.2011 10:35 - Almi
Gurney: Pěkné, já se dostávám do situace, že při znalosti knihy musím obdivovat drobné narážky, scény, pár sekundové prostřihy, které se projeví později. Teď nijak eruší, ale zaručí, že seriál bude koukatelný i po delší době, protože si tam člověk najde zas nové věci, které předtím ani nemohl znát (pokud nezná knihu dopředu).

V tomhle chytrost obdivuju..

noir: Na jedu stranu je škoda, že končíš, vždycky jsem se těšil, co zas absurdního vymyslíš...ale a druhou stranu chápu. S rostoucí úrovní příběhu i diváckou přízní by bylo čím dál těžší tohle schizofrenní postavení udržet aspoň v trochu seriozním tónu. Sám za sebe mohu potvrdit, že jsi své pověsti dostál se ctí. Popravdě - předtím jsem slovům ostatním "Na to nechoď, to se líbí noirovi" :-) nevěřil, ale teď je do jisté míry chápu. Ale proti gustu žádný dišputát, jak říkávala moje bábi a tvoje postřehy byly přinejmenším vtipné, byť ne příliš trefné.

Alek: Moc děkuji za linky, škoda, že tu třetí povídku nikdo nedopřeložil..chápu správně, že měla původně někde vyjít a nevyšla??
24.5.2011 10:39 - Almi
Alef0: Co se pestrosti popisů oblečení a zbrojí týče, mám pocit, že tomu je v knize diopřáváno až dost. Natolik aby člověk pochopil, že takhle to nikdy nebylo, resp. ty věci by snad ani nešlo nosit :-) Ale čte se to hezky, v tomhle je pro mne právě kus té pohádky či fantasy, byť třeba ve včerejším díle, kde dojde v Údolí k souboji a stojí proti sobě oplechovaný rytíř a lehce oděný muž to není příliš výrazné a z té scény se dalo vytřískat víc než jen vbodnutí skrz plechy nákrčníku (či co to vlastně bylo).
24.5.2011 11:04 - noir
alef: Já nevím, dívám se na Borgias, Camelot a TBBT. To mi bohatě stačí. Borgiovi u mě porážejí AGOT ve všem, Camelot v práci s reáliemi a hlavně hereckými výkony (až na Artuše) a u TBBT se zasměju. U AGOTu jsem snad nenarazil na vtipný moment, obecně je tam humoru strašně málo.

Almi: Škoda, že ses mi nepokusil moje postřehy vyvrátit-kromě slibu, že postav bude hodně rychle ubývat, což se nesplnilo. Jinak ten sirienův "mem" fungoval asi dvakrát, jednous irien nepochopil ironii a jinak si ho úspěšně vsugeroval...
24.5.2011 11:24 - alef0
noir píše:
alef: Já nevím, dívám se na Borgias, Camelot a TBBT.

A Rím resp. Tudorovcov si videl? Aké to je?

noir píše:
postav bude hodně rychle ubývat, což se nesplnilo.

kuc kuc
24.5.2011 11:25 - Alek
Nechápu, proč by měl Almi něco vyvracet. Já bych se na to ani... Je jasné, že GoT prostě není pro tebe a nic to nezmění. Nebo je to jen nějaká póza, aby byla živější diskuze, bylo se o čem hádat, co vyvracet? Já můžu jen potvrdit:
Píše:
předtím jsem slovům ostatním "Na to nechoď, to se líbí noirovi" :-) nevěřil, ale teď je do jisté míry chápu.

Mám úplně stejný pocit. Borgias se sice zlepšují, ale pořád žádný zázrak, u Camelotu je Bower skoro jediný zajímavý herec, bohužel dost pitomě napsaná postava. A asi mi něco uniklo, ale kdy bylo v Borgias či Camelotu něco vtipnýho?

Almi píše:
Moc děkuji za linky, škoda, že tu třetí povídku nikdo nedopřeložil..chápu správně, že měla původně někde vyjít a nevyšla??

V originále vyšla, ve sbírce povídek Warriors. Přeložená ale nevyšla (stejně jako ta druhá) a ani to nebylo v plánu. Proto ten fan překlad druhé. Bohužel pro třetí část ztratil náš překladatel chuť a elán... :-(
24.5.2011 11:27 - noir
alef0: Řím mě moc nebral, Tudorovci docela jo.

Od prvního dílu mi furt někdo vykládal, že postav bude rychle ubývat. Jsme za půlkou seriálu a zemřela jedna důležitější postava. Hm.
24.5.2011 11:44 - Gurney
Já nějak moc nechápu tu touhu aby ubylu postav, rozhdoně mi nepřijde že by nějak splývaly nebo tam byla některá zbytečná, naopak jako člověku který se na čtení AGOTu teprve chystá (a tedy nevím dopředu jak to bude pokračovat) vidím ve všech velký příběhový potenciál.
24.5.2011 11:57 - Sethi
Přehrávání, jo, to je to slovo, které jsem hledala, když jsem si stěžovala na divadelnost. Bárto, podruhu, ty se směješ?

No, pro mě je hlavní přínos seriálu v tom, že mě konečně dokopal ke knihám.

A pořád se mi moc líbí úvodní titulky.
24.5.2011 12:13 - noir
Tak jo, ještě jednou, abych zareagoval. Titulky jsou nádherné. Bez výhrad. Stejně tak některé hrady.

A postavy? Scéna, které mě zcela rozhodila, byl souboj v posledním díle. Nejen, že mi nedávalo smysl, proč se vlastně koná. To bych překousl. Ale když se začali oba šampioni bít, měl jsem intenzivní pocit, že bych je odněkud měl znát, že se někde určitě objevili. Možná jo, fakt neví, oni mi v tom davu monotónních, špatně hrajících vousáčů prostě splývají. Pak jsem měl pocit, že jeden z nich v minulém díle zemřel, ale to je asi blbost. Přijde mi to jako šachovnicová hra, kde je na 64 polích 128 pěšců, přes které nejsou vidět vyčnívat orpavdové figury.
24.5.2011 14:27 - Almi
noir: Víceméně vše zde bylo řečeno. Já s Tebou fakt necítil a necítím optřebu argumentovat. Protože některé argumenty beru (třeba ta divadelnost), ale zbylé beru jako naprosto hloupé a falešné (abych použil příměr jednoho sympaťáka ;)). Vzhledem k tomu, že tě znám, jsem si jistej, žes jenom provokoval. A nemyslel jsi nad tím. Pravda je taková, že už teď máš v komunitě AGoTu (pokud nějaká teda existuje - ale asi jo, když mají vlastní stránky a po Praze jsem jen za dnešek potkal 2 lidi s AGoTem v ruce) docela solidní pověst jako člověk, který mluví o něčem, o čem nemá ani páru, je na to hrdej a ještě to vydává za přednost. Což mi na člověka s tvým kulturním znalostem a rozhledem vůbec absolutně nesedí. Takže to beru od počátku jako sympatickou, roztomilou provokaci a taky tak k tomu přistupuju :-)
24.5.2011 14:49 - alef0
noir píše:
Od prvního dílu mi furt někdo vykládal, že postav bude rychle ubývat. Jsme za půlkou seriálu a zemřela jedna důležitější postava. Hm.

Nebol som to ja? Vyčkaj času ako troll krmiva ;-)
24.5.2011 14:55 - Sethi
Almi píše:
člověk, který mluví o něčem, o čem nemá ani páru,

Dovolím si nespecifikovaný nesouhlas. Když reaguje na něco, co viděl, tak asi páru má, ne?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1076180934906 secREMOTE_IP: 3.238.195.81