O seriálech: Game of Thrones a Camelot

Rozhodl jsem se oživit bločky novou dávkou nesouvislého blábolení na téma seriály. Seriály mne začaly bavit a sleduji jich docela hodně. Některé kvůli postavám, některé kvůli vvypravěčským technikám a některé abych vypnul mozek. A občas mne k tomu i něco napadá. Pokud Vás seriály také baví, třeba tady najdete nějakou inspiraci. (Spoilery se pokusím minimalizovat, ale čtete jen na vlastní nebezpečí...)

Game of Thrones (2011) - Měl jsem to štěstí vidět první dva premiérové díly v kině na velkém plátně (HBO slibovalo tričko třemi, kteří o tom napíšou na twitter... čert vem tyhle asociální vynálezy, píšu sem...) Převodu knihy dávám 10/10, je to strhující. Např. Zeď je nádherná. Co mi vyrazilo dech jsou titulky. Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat. Geniální nápad. Herci se ještě sžívají se svými rolemi, ale není to tragédie, už v druhém díle to dobře šlape...

Pokud jste Martina četli, už na to asi koukáte. Pokud ne, ale máte rádi machiavelliánskou umírně-fantasijní fantasy, bude Vás to bavit.

Camelot (2011) - Camelot má být "preventnivní odpověď na GoT", ale byť se mi osobně líbí, myslím, že nemá šanci. Na ČSFD má brutálně nízké hodnocení 52%, které je tam řekl bych ne úplně právem. Camelot má skvělé záporáky (Eva Green i James Purefoy vypadají dobře a hrají dobře..., i Fiennesův Merlin rozhodně není vymalovaný do růžova....) Zato kladní hrdinové jsou herecky záporní... Artuš vypadá jako jeliman a i tak hraje... a jeho suita rovněž.

Seriál je takový ten lehce erotický typ, kdy v každém díle uvidíte alespoň něco, abyste vydrželi dál sledovat (něco jako Spartacus nebo Řím). Ale ani koukání na Evu Green v nejlepším by mne asi dlouho neudrželo... co mne zaujalo je, jak scénáristi pracují s Artušovskou legendou. Jedním slovem - svérázně. Zapomeňte na variace, které dosud znáte... tohle je něco nového. Scéna s mečem z jezera (4. díl) je natolik "zvrácená", že byť předtím poněkud nahlodám jsem se rozhodl sledovat dál.

Shrnutí: Zatím rozhodně lepší než nekoukatelná Artušovská adaptace - teenage-slint Merlin.
Napsal: Alnag
17.5.2011 08:15 - noir
Všichni: Zkuste se nebavit o knize. Ta mě popravdě moc nezajímá. Teď se bavíme o seriálu - což je opravdu něco úplně jiného. Jak můžu milovat Bibli a pokládat ji za nejlepší knihu světa, tak mi mohou připadat trapné filmy jako Ježíš nebo 90 procent Mojžíšů.

alef: Každou postavu je možné vynechat.
sirien: Jenže v GoT se stane přepadení v pátém díle a v osmém mi postava, kterou naposledy viděl v díle čtvrtém vysvětlí, že se to stalo proto, že spolu postavy, o jejichž existenci jsem nikdy neslyšel, mají v šestém díle spor. Pro mě to seriálově nefunguje.
17.5.2011 12:26 - sirien
GoT je o intrikách... když ho chceš sledovat tak potřebuješ velkou tabuli na které máš složitou mind mapu s pospojovanými osobami a událostmi... asi takovou jako měl ten agent ve Flashforward. Jestli to nemáš, tak si mizernej fanda :D
17.5.2011 14:36 - alef0
noir píše:
alef: Každou postavu je možné vynechat.

Len potom musíš robiť zásahy, ktoré vyvolajú extrémnu nevôľu fanúšikov.
17.5.2011 14:45 - noir
alef0: A můžeš získat další skupinu diváků, které chaos v postavách nebaví. Jak by vypadal Thor, kdyby se v něm objevily superdůležité postavy je Enchantress, Surtr, Wrecking Crew apod? Ale to je myslím natolik banální myšlenka, že není třeba se v ní dál rýpat...

Osobě si vážím víc odvážného řezu, než nenápaditého držení se při zdi.
17.5.2011 14:52 - Blaine
noir: Ona tam nebyla Enchantress, tak to uz tuplem nepujdu do kina! Cerneho vikingskeho boha bych prezil, ale bez Enchantress?! Tsk!
17.5.2011 14:58 - noir
Náhodou Heimdallr je dokonalej.
17.5.2011 15:43 - sirien
noir: To je myslím otázka toho, jak velká je fanbase a jak silně lne k předloze. Pokud máš malou fanbase nebo fanbase, která nemá problém odpustit odchýlení se od předlohy (nebo oboje), pak si můžeš dovolit přepisovat relativně v pohodě, protože buď Ti bude odpuštěno nebo naštveš jen malou část diváků.
GoT má nicméně velkou fanbase která se tváří že jí na věrnosti zpracování skutečně záleží a tam si pak už rozmyslíš, jestli Ti stojí za to mít na každym fóru, v každý diskusi a na každym blogu hromadu článků a postů, které říkají, jak debilně si to udělal a jak celý Tvůj seriál, do kterého jsi narval hromadu peněz, nestojí ve skutečnosti vůbec za nic a že je zbytečné se na něj dívat protože to je jen tuctová mlátička etc etc... ona virální reklama a sociální boost je svinstvo a stejně jako to může nenápadnej seriál vymrštit do oblak to může slibnej seriál zadupat do země.
17.5.2011 16:17 - alef0
Lenže ja už asi pätnástykrát hovorím, že je principiálny rozdiel medzi málopostavovými seriálmi a týmto dielom.

Napr. Camelot, z ktorého som videl pilota, je jasný, tu je kráľ, tam je Morgana, hentam je Merlin, onam je Artuš a jeho brat, dovidenia, je to jasné, predloha je i tak voľne interpretovaná, nie je problém.

Tuto je postáv z definície veľa a jedna vec je rozumne znížiť screen presence (viď Šándor) a druhá kompletne zrušiť postavu, ktorá bude mať o päť epizód neskôr dramatický vplyv.

Navyše, ako povedal Sirien, je tu veľmi silný fanbase, ktorý tvorí jadro divákov a fanúšikovia sú schopní do krvi brániť seriál alebo sa od neho okamžite odvrátiť.
19.5.2011 08:35 - Almi
On je trochu kámen úrazu i v tom, že HBO ještě neví, kolik sérií natočí, resp. kolik dílů AGoT nakonec adaptuje. A některé postay začnou naplno fungovat až POTÉ, co jejich hlavní fámulus umře. Takže když tam nebudou vůbec, bude to dělat ještě větší bordel. A nejistotu do toho vnáší navíc skutečnost, že celá sága není dosud dopsána, takže si nebudou jisti, kdo nakonec bude či nebude. Už teď je ale krásně vidět, jak si připravují půdu pro 2. sérii.

Co se masového vnímání seriálu a fanbase týče, dokonalým příkladem toho budiž Noir - za jednoho Noira vím nyní už o 10 lidech, kteří o seriál (natož o knižní podobu) původně nezavadili a teď se stali téměř skalními fanoušky.

Sám mám pocit, že poslední měsíc nedělám nic jiného, než že kupuju ve firemní prodejně nakladatelství Talpress (kvůli brutální slevě) knížky AGoTu a vozím je všude možně..lidem se to prostě sakra líbí, baví je to. A to hovoří za vše.
19.5.2011 08:56 - noir
Almi: To ale v podstatě jen potvrzuje mou teorii: seriál je bez přečtení X-tisíc stran nesrozumitelný. Jak jsem se někde dočetl, tak ho sleduje stejné množství lidí jako je prodaných výtisků - asi 6 mega lidí. Má to logiku....
19.5.2011 08:57 - noir
alef: Ano, v Camelotu je jen král, královna, asi 100 rytířů kruhového stolu, Morgana. Počkat - napsal jsem 100 rytířů kruhového stolu? Hm, ono to asi zase nebude tak jednoduché.
19.5.2011 11:02 - Alek
noir píše:
To ale v podstatě jen potvrzuje mou teorii: seriál je bez přečtení X-tisíc stran nesrozumitelný.

Taky jsem se toho obával, ale každý den mě přesvědčují lidi, kteří o knížce nikdy předtím neslyšeli, o opaku. Naopak se hodně dobře chytají. Až mě někdy překvapí, jakých detailů (které budou později klíčové) si všimli. Asi stačí přemejšlet, prostě to není klasický popcornový dílko, kde dostane divák všechno pod nosem, kde jde jen o studiové dialogy 1:1, kde je ten svět mrtvej, města jsou liduprázdná atd.

noir píše:
Jak jsem se někde dočetl, tak ho sleduje stejné množství lidí jako je prodaných výtisků - asi 6 mega lidí. Má to logiku....

Já čet něco o 7 milionech celosvětově, 4,5 v USA. Ale celá sága! Takže to poděl 4 díly (možná míň, ve prospěch prvního dílu). To už ve srovnání se sledovaností 8 milionů (v USA) moc nesedí... Nemluvě o trvalém přírůstku sledovanosti, což svědčí o tom, že se to velice dobře šíří a stopro ten dvěstětisícový přírůstek týdně netvoří ti, co knihy četli, ale spíše naopak nováčci.
19.5.2011 11:15 - noir
Alek: 8 milionů? Hm, já teda vidím něco jiného: "Game Of Thrones was up a tenth to a 1.2 adults 18-49 and set a new high in total viewers with 2.58 million."
(http://tvbythenumbers.zap2it.com/2011/05/18/sunday-cable-ratings-heatbulls-slam-dunks-law-order-ci-in-plain-sight-army-wives-housewives-game-of-thrones-much-more/93124/)

Ale roste a to rozhodně dobře, minimálně pro žánr.
19.5.2011 11:21 - Alek
jj, 2,58 milionů sedí, ale jen první odvysílání. 8 milionů je kompletní sledovanost, ano u opakovaček jsou nějaké duplicity, to jistě, ale navíc tam jsou další platformy, s kterými je třeba počítat. Viz http://insidetv.ew.com/2011/05/17/game-of-thrones-ratings-climb/. Nemluvě o tom, že HBO sází hlavně na Evropu, z který ale bohužel čísla neznáme.
19.5.2011 16:24 - sirien
Almi píše:
za jednoho Noira vím nyní už o 10 lidech, kteří o seriál (natož o knižní podobu) původně nezavadili a teď se stali téměř skalními fanoušky.

=>
noir píše:
Almi: To ale v podstatě jen potvrzuje mou teorii: seriál je bez přečtení X-tisíc stran nesrozumitelný.

WTF?
19.5.2011 16:25 - noir
sirien: Chybí ti kontext.
19.5.2011 16:26 - Sethi
Líbí se mi, jak se mění titulky s místy, která se objevují. Změny mezi prvním a druhým dílem jsem si tedy nevšimla, ale když teď přibyla The Eyrie, už to mou pozornost upoutalo.

Navíc jsou tak pěkné, že mi nevadilo je odsledovat všechny, abych si svou teorii potvrdila.
19.5.2011 16:36 - Alek
Jsou prý 4 verze, ještě přibudou Dvojčata. Jinak moc hezký článek a obrázky týkající se titulkové sekvence, http://www.artofthetitle.com/2011/05/12/game-of-thrones/
19.5.2011 19:08 - Quentin
U nás v grupě na to koukaj tři lidi, i kdyz jsme o knize skoro nevedeli.
19.5.2011 19:20 - sirien
noir píše:
sirien: Chybí ti kontext.

To je dost dobře možný, ale vzhledem k tomu že tuhle diskusi sleduju celou tak jsem třeba doufal, že mi ho ujasníš...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.097387075424194 secREMOTE_IP: 3.239.119.159