O seriálech: Game of Thrones a Camelot

Rozhodl jsem se oživit bločky novou dávkou nesouvislého blábolení na téma seriály. Seriály mne začaly bavit a sleduji jich docela hodně. Některé kvůli postavám, některé kvůli vvypravěčským technikám a některé abych vypnul mozek. A občas mne k tomu i něco napadá. Pokud Vás seriály také baví, třeba tady najdete nějakou inspiraci. (Spoilery se pokusím minimalizovat, ale čtete jen na vlastní nebezpečí...)

Game of Thrones (2011) - Měl jsem to štěstí vidět první dva premiérové díly v kině na velkém plátně (HBO slibovalo tričko třemi, kteří o tom napíšou na twitter... čert vem tyhle asociální vynálezy, píšu sem...) Převodu knihy dávám 10/10, je to strhující. Např. Zeď je nádherná. Co mi vyrazilo dech jsou titulky. Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat. Geniální nápad. Herci se ještě sžívají se svými rolemi, ale není to tragédie, už v druhém díle to dobře šlape...

Pokud jste Martina četli, už na to asi koukáte. Pokud ne, ale máte rádi machiavelliánskou umírně-fantasijní fantasy, bude Vás to bavit.

Camelot (2011) - Camelot má být "preventnivní odpověď na GoT", ale byť se mi osobně líbí, myslím, že nemá šanci. Na ČSFD má brutálně nízké hodnocení 52%, které je tam řekl bych ne úplně právem. Camelot má skvělé záporáky (Eva Green i James Purefoy vypadají dobře a hrají dobře..., i Fiennesův Merlin rozhodně není vymalovaný do růžova....) Zato kladní hrdinové jsou herecky záporní... Artuš vypadá jako jeliman a i tak hraje... a jeho suita rovněž.

Seriál je takový ten lehce erotický typ, kdy v každém díle uvidíte alespoň něco, abyste vydrželi dál sledovat (něco jako Spartacus nebo Řím). Ale ani koukání na Evu Green v nejlepším by mne asi dlouho neudrželo... co mne zaujalo je, jak scénáristi pracují s Artušovskou legendou. Jedním slovem - svérázně. Zapomeňte na variace, které dosud znáte... tohle je něco nového. Scéna s mečem z jezera (4. díl) je natolik "zvrácená", že byť předtím poněkud nahlodám jsem se rozhodl sledovat dál.

Shrnutí: Zatím rozhodně lepší než nekoukatelná Artušovská adaptace - teenage-slint Merlin.
Napsal: Alnag
9.5.2011 22:05 - Sethi
No jo, vzpomínají a vzpomínají.

Mám z toho celého takový pocit.. divadelnosti. Herci hrají, jako by měli oslovovat publikum v hledišti, i ty v posledních řadách. Hlavně nahlas, srozumitelně, i špitání bokem musí být divákovi zřejmé, že se špitá, každé gesto jasně srozumitelné.

Ne, že by se mi to celé vyloženě nelíbilo, ale prostě... ale.

Těší mě Cersei (až na ta obočí, ach). Potěšila mě v začátku nějaká prezentace Theona.
10.5.2011 21:15 - Alnag
Noir píše:
Příběh se neposunul ani o píď


Myslím, že ten problém je v tom, že ty ten příběh nevidíš, nikoliv, že se neposunul. Ale chápu tě. Znalost knižní předlohy to jistě znatelně ulehčuje (a zároveň to cosi nedobrého vypovídá o převodu ve scénář...)

Jinak jistá divadelnost (jak píše Sethi) je nesporná. Nevím, ale jestli je to vyloženě na škodu věci. Kulervoucích seriálů jsem viděl poměrně dost, tady se mi líbí taková Machiavelliánská komplikovanost.

Nemám z toho špatný pocit, ale 91% (kolik to má aktuálně na ČSFD), bych tomu taky nedal. Stále mi to ale přijde jako slušné a koukatelné.
10.5.2011 23:38 - Jarik
Tak mam za sebou jak novy dil Camelotu tak GoT.
A zatimto Camelot mi pripomina kampane, ktere jsem zazil jako Rytiri kulateho stolu (v GURPS) - a byly to vskutku prijemne hry.
Tak GoT mne zacina vic a vic zajimat. Jsem zvedav, jestli do konce prvni serie vezmu do ruky knihu :D
11.5.2011 14:31 - alef0
Mne nevadí tá divadelnosť, ale začína ma iritovať stratégia ,,tell, don't show". Zachvíľu to bude vyzerať ako Family Guy kombinovaný s RPG Barónom Prášilom, kde postava začne spomínať na svoje prvé rande a namiesto flashbacku to bude opis.
11.5.2011 15:01 - Almi
alef0: já to vnímám jako daň za to, že by už v tom byl totální bordel. dal jsem si práci a znovu začal číst AGoT. A i tam Martin užívá hodně téhle techniky. Přece jen je Přítomnost důsledkem Minulosti a u AGoTu to platí dvojnásob.

Osobně jsem zvědav, jak si s tím autoři poradí, protože otrocky převést tuhle ságu na filmové plátno jednak dost dobře nejde a jednak by to bylo škoda, ať si každý říká, co chce. Jen doufám, že Noir ve své kritice vytrvá. Moc mne baví :-)
14.5.2011 20:04 - Alek
Almi píše:
Jen doufám, že Noir ve své kritice vytrvá. Moc mne baví :-)

Mě taky. Mám takové tři body, na které se každý týden těším stran seriálu. Nový díl, čísla sledovanosti nového dílu a reakce na pár fórech, přičemž noirova má zvláštní postavení :-)
16.5.2011 18:18 - Almi
Tak, po zhlédnutí dalšího dílu se těším jen na další noirův komentář :-)

btw: Nádherně zpracované Orlí hnízdo. Sice jsem si ho představoval trochu jinak, ale nebeská cela a šílenství lady Arryn bylo dokonalé.

Jinak, na konci moc hezká řezničina, jen co je pravda. No...vlastně nejen na konci.
16.5.2011 19:44 - Alnag
No tak... Noire. Šup sem s reakcí. Všichni na to čekáme... :)
16.5.2011 20:37 - Almi
Zaujalo mne, jak hezky v každém díle postupně představují další "slabší" figury, které začnou hýbat dějem později. Theon, Renly a Rytíř květin, Robertův panoš Lancel Lannister... Taky byl docela hodně fajn rozhovor krále Roberta s Cersei. Člověk si pomalu začíná dávat dohromady jenotlivé dílky skládačky, zatímco se říše pomalu chystá na válku...

btw: na csfd je hláška jednoho fanouška, jak svojí babičce pustil AGoT pod záminkou, že je to historický seriál..babička zhltla zaráz první tři díly a stala se fanatickou fanynkou... :-)
16.5.2011 21:38 - noir
Dnes trošku jinak: průběžné hodnocení:
Souboj: Aspońže se vrátili k tomu turnaji, v minulém díle na mě působil zcela zbytečně. Scéna souboje byla ale mizerně natočená - takhle nudnou šermovačku jsem viděl naposledy v horších amatérských videích českých skupin historického šermu.

Sex: Vůbec nemám tušení, kdo to tam souložil.

Přepadení: Vůbec nemtuším, kdo to tampaní Starkovou přepadl a proč. Myslel jsem si, že střed země je civilizovaný a bezpečný - tady jsou najednou lupiči.

Plešoun a knírač žvaní: Dvě nezajímavé postavy řeší deset minut něco, co muselo 90 procent diváků napadnout v prvním díle.

Arya: Skvělé! Je to tak dobré a zábavné, že si dokonce pamatuju její jméno!

Rada: Docela silná scéna, měla smysl, byla chytře nasnímaná. A dobře načasovaná.

Baba kojící kluka: Nechápu, co tam dělá, čemu vládne a proč je důležitá. Další figurka? Další kluk? Hm, v ideálním případě by mola vzniknout Klapzubova jedenáctka a změnil by se žánr v něco zábavnějšího...

gayové: bez komentáře.

Král a královna: zajímavé, ale děsivě nudné. Vzhledem k tomu, že je to asi čtvrtý dialog za sebou, tak mě v téhle pasáží díl extrémně nudí.

A další dialog. A další. Chápu, je to levný, produkčně nenáročný, ale proč je jich tolik?

Souboj: zase dost nudná choreografie, která na mě působila hrozně lacině. Ale jinak to vyznělo drsně-docela se těším, jak se z toho Lanister vykecá.

Další vjemy: Čím dál víc se mi líbí znělka, čím dál míň se mi líbí hudba. A furt nikdo neumřel. Znamená to, že je děj ještě naředěnější než v knížce? Má to mít 11 dílů, ne? To jsme vlastně v už skoro v půlce. A zatím teda dějově extrémní nuda. Většina věcí se stala v příbězích, které někdo někomu vyprávěl. A to je hodně málo...
16.5.2011 21:52 - Alek
Velké očekávání, velké zklamání :-)

Ale ne vždy, od dílu jsem čekal hodně a dostalo se mi ještě víc. IMO nejlepší díl a i přesto, že se zatím asi nejvíc odchýlil od předlohy. Hodně mu pomohlo, že se tentokrát zaměřili na jen pár dějových linek a vynechali Jona a Daenerys.
Slyšel jsem nějaké řeči jako že ty souboje jsou nudný. Hmm, mně přišly takový realistický, hodně oceňuju, že je z těch soubojů něco vidět. Nesnášim tu současnou módu, kdy se souboje uměle zrychlujou rychlou kamerou, takže nic nevidíte, ale je to naprosto cool šermovačka.

Zařekl jsem se, že se k noirovu hodnocení nebudu vyjadřovat. Ale zaujalo mě, jak označuje klíčové postavy hry o trůny za nezajímavé... Jinak první série má 10 dílů.
16.5.2011 21:56 - alef0
Páči sa mi, ako radostne sa tu čaká na kŕmenie trolla :-)

Dej nie je nariedenejší, každá epizóda pokryje 9-10 kapitol prvej knihy (české vydanie bolo v dvoch zväzkoch, cca 700 strán), dej odkvapkáva presne tak ako má.

Epizód bude desať.

Čo sa týka postáv, ja sa divím, že niektoré postavy ešte žijú, už som čakal prvé kľúčové úmrtia.

Nič také, ako civilizované krajiny neexistuje (to si nikdy nehral D&D? Random encountre? You have been waylaid by enemies and must defend yourself? :-)) Prepadnutie má zmysel, len je to spoiler.

Historky z minulosti ma začínajú iritovať.
16.5.2011 22:05 - Alnag
Alef0 píše:
Páči sa mi, ako radostne sa tu čaká na kŕmenie trolla :-)


Tak já nevím, jak u Vás na Slovensku, ale v ZOO v Tróji patří krmení divé zvěře k oblíbeným diváckým atrakcím.
16.5.2011 22:10 - Alek
Copa v Tróji, tam už se prej prodává i sloní trus, akci zašťiťuje ředitel Bobek :-)
16.5.2011 22:12 - noir
Alek: Souhlasím, že nepřítomnost mongolů tomu hodně prospěla.Souboje se mi prostě nelíbí - ony se o ten moderní styl snaží, ne že ne - vem si, jak se při krytu klepe kamera. Jako by úder dostal kameraman. Ale pak kamera odjede a díváme se na scénu shora. To přece ten první efekt úplně zabíjí, ne? Z toho, co vím o filmování, tak přejezdy mezi detailem a velkým celkem by se moc nedoporučujou - rozhodně ne u mainstreamu...

A že mi postavy, které jsou údajně klíčové, připadají nudné? Když se tam mihne asi 800 postav, a ždáná nedělá nic významějšího, jak má divák nečtenář poznat, která je klíčová? Je klíčová postava seriálu ta, která se vůbec v díle neobjeví? Nebo ta, která vypadá, že brzy umře? Nebo ta, kterou někdo jen dobře hraje, ale na vývoj děje nemá vlastně žádný vliv? Pro mě je tam jediná "klíčová" psotava - lord Stark. A možná Lanister a král. A ti mě všichni docela baví. Ale všichni ti rádci, rádci rádců a bodyguardi rádců rádců? Pro seriál to IMHO nefunguje, v knížce to asi nevadí.

alef: Začít příspěvek urážkou je moc dobré - rozhodně se to jako trollování nedá označit, že? Srovnávat seriál s dračákem mi přijde jako blbost.
16.5.2011 22:12 - noir
Shodou okolností jsem dnes v Zoo tři hodiny pracoval...
16.5.2011 23:09 - alef0
Hej, mihá sa tam horda postáv, napr. Šándor Clegane je tam len na okraji (v knihe to bol on, kto porozprával Sanse ako to s ním bolo, Sansa s ním mala strašný problém), ale problém je, že postavu nemožno vynechať, lebo na každú príde rad.

A absenciu khala Droga hodnotím pozitívne.

noir píše:
alef: Začít příspěvek urážkou je moc dobré - rozhodně se to jako trollování nedá označit, že? Srovnávat seriál s dračákem mi přijde jako blbost.

Túto pasáž (wtf dračák??) budem ignorovať, lebo smrdí vo vzduchu selfpwn.
16.5.2011 23:40 - Jarik
po pravde. Kdo mne zna, tak vi, ze mam noirovsky syndrom. Proste si nechci pamatovat milion postav.
u GoT je zazrak, ze se v nich alespon orientuji (i kdyz je neznam jmeny :) ), ale...
jestli nevim kdo je CP a kdo NPC (a pro mne za mne, at si umiraji ti nebo ni),... tak je to pro mne trsku tezke sledovani :)

Dil, ktery popisujete mne ceka ke sledovani az zitra :D

Zadny spoil.. prosim. Zkuste to vsichni vydrzet alespon tyden... OK? :D

btw: jsem rad, ze serial zbuzuje kontroverzni reakce... Tim je zajimavejsi (zvlaste pro mne, kdo jsem dilo necetl) :D
17.5.2011 00:25 - sirien
noir píše:
Vůbec nemám tušení, kdo to tam souložil.

nedá mi cynicky nepoznamenat, že občas není třeba vědět, koho souložíš, takže si nejsem jistý jak moc to je problém :)

ohledně toho přepadení - nebyl by to první seriál, kde je nejprve děj a pak teprve vysvětlení...
17.5.2011 00:34 - alef0
Jarik píše:
jestli nevim kdo je CP a kdo NPC (a pro mne za mne, at si umiraji ti nebo ni),... tak je to pro mne trsku tezke sledovani :)

Tu vôbec nie je také striktné delenie. V knihe je to riešené cez Point of View postavy, teda tie, cez ktorých oči je chápaný dej. Má to kúzelné dôsledky, napr. Stark vidí zabitie kráľa Targaryena úplne ináč než Jamie. PoV postavami sa stáva kadejaká postava, niekedy sú to úplne WTF postavy.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.079164981842041 secREMOTE_IP: 54.163.14.144